TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Obuolių sultys kiaurus metus nesilieja

2012 10 06 7:46
LŽ archyvo nuotrauka/Obuolių šiemet daug, sodininkai dairosi, kur pigiau ir geriau išsispausti sulčių.

Šiemetis obuolių derlius, kaip ir kasmet, įsuko sezoninį verslą - sodininkai dairosi, kur pigiau ir geriau obuolius paversti sultimis. Daugiau darbo ir šio verslo kontrolieriams.

Šveicarijos (Jonavos r.) gyventojas Povilas Beisys LŽ teigė sultis spaudžiantis nuo 1996 metų, tačiau toks derlingas sezonas kaip šiemetis, anot jo, gal tik trečias. "Žodžiu, šis darbas visiškai priklauso nuo gamtos: obuolių daug - darbo turi, o kai mažai, nėra ir darbo", - sako verslo liudijimą turintis sulčių spaudėjas.

Į Šveicariją - su obuoliais

Žmogus nusipirkęs dvi centrifugas. Jas pastatęs specialioje patalpoje, kur yra vandentiekis ir kanalizacija, nes dirbant su maisto produktais būtina paisyti higienos reikalavimų. Į vieną centrifugą telpa maišas sukapotų obuolių, į kitą - visi trys. "Kai kas sultis mėgsta spausti presu, bet man atrodo, kad su centrifuga geriau, nes ir greičiau, ir išeiga geresnė, ir sultys švaresnės, mažiau nuosėdų", - sako P.Beisys.

Skelbimuose rašoma, kad už litrą išspaustų sulčių verslininkas ima nuo 40 centų, tačiau tai pati mažiausia kaina, nes obuolys obuoliui nelygu. Iš maišo nelabai sunokusių obuolių galima išspausti 10-15 litrų sulčių, o iš pernokusių - vos sunkiasi, viena tyrelė.

Pasak verslininko, dažniausiai į Šveicariją atvyksta sodininkų iš Jonavos. Šiokią dieną mažiau, daugiau savaitgaliais. Bet retai ir šiemet būna, kad užtektų darbo nuo ryto iki vakaro.

Obuolių sezonas trumpas, todėl pavasarį jis su žmona prasimano kito darbo - augina gėles.

Pagavo aitvarą

Kaunietė Daiva Vaitiekūnienė apie pinigus daug nekalba, bet, atrodo, bus pagavusi tikrą aitvarą. Ji - tik praėjusių metų kovą savo veiklą pradėjusios sulčių gamybos UAB "Obuolių namai" direktorė.

"Šie metai itin puikūs! - puikia nuotaika trykšta sulčių gamybos paslaugas Kaune ir Vilniuje teikiančios bendrovės vadovė. - Žmonės, užsisakę mūsų paslaugas spalio 3 dieną, savo vaisius galės atvežti tik spalio 24-ąją."

Ši bendrovė sultis spaudžia penkeriopai brangiau nei tie, kurie dirba nusipirkę individualios veiklos liudijimus, bet jos paslaugų eilėje reikia laukti tris savaites. Kas čia taip traukia? Be abejo, pirmiausia tai, ko negali pasiūlyti kiti.

Iš kliento atsivežtų obuolių išspaustos sultys supilamos į 5 litrų tetrapakuotes. Viena tokia pakuotė - 9 litai. Atrodo, brangoka, bet perpus pigiau nei parduotuvėje. "Negi iš tiesų brangu? Juk viskas kainuoja: ir įranga, ir dujos, ir pakuotė, ir darbuotojams atlyginimus reikia mokėti, ir mokesčius", - vardijo bendrovės vadovė ir privertė patikėti, juolab kad bendrovės įsigyta gamybos įranga - paskutinis technikos žodis.

"Obuoliai pas mus prieš spaudžiant sultis ne kapojami, o plėšomi. Taip išsiskiria daugiau sulčių ir jos būna šviesesnės, skaidresnės", - pasakojo D.Vaitiekūnienė.

Bet labiausiai klientus tenkina ne gamybos technologija, o tai, ką jie gauna. Mat sultys prieš supilstant į pakuotes pakaitinamos iki 80 laipsnių, be to, kiekviena pakuotė turi ventilį sultims leisti.

"Pro ventilį oras į pakuotės vidų nepatenka, todėl sultys ir per šimtą dienų nesurūgsta", - garantavo "Obuolių namų" direktorė.

Obuolių sezonas nėra ilgas, todėl bendrovė pasirūpina darbo ir ateičiai. Ji ir pati iš ūkininkų perka desertinių veislių obuolius, serbentus, aronijas, iš jų spaudžia sultis, jas maišo, išpilsto į savo firmines pakuotes ir parduoda. Mat sulčių prekyba - tai pajamos, gaunamos obuolių sezonui pasibaigus. Kol kas šios bendrovės produkcijos lengviausia rasti "Iki" prekybos tinkle, bet nuolat dairomasi ir kitų pardavimo galimybių.

"Apie savus prekybos taškus kalbėti dar ankstoka, nes tam reikėtų didesnių srautų, o ir sustiprėti dar nespėjome - juk veiklą pradėjome vos prieš pusantrų metų", - kuklinosi D.Vaitiekūnienė.

Vis dėlto, jos nuomone, darbo nepritrūks ir nederlingais metais. Pavyzdžiui, eilutės prie spaudyklų rikiavosi ir pernai, kai vaisių derlius buvo gerokai menkesnis.

Sekasi ne visiems

Sulčių spaudimas - trumpalaikis sezoninis versliukas, kuriuo verstis galėtų kiekvienas, kuris turi ką nors panašaus į sulčiaspaudę. Iš tikrųjų nevisiškai taip, nes šis verslas yra tiesiogiai susijęs su maisto produktų gamyba, todėl turi tenkinti ir maisto gamybai keliamus reikalavimus. O tai patinka ne visiems. Tuo neretai įsitikina Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai.

Prieš kelias dienas tarnyba pranešė, kad Klaipėdos inspektoriai rajone patikrino penkias veikiančias sulčių spaudyklas.

Tik vienoje nerado pažeidimų, keturios neturėjo Maisto ir veterinarijos leidimų verstis šia veikla. Visose tikrintose spaudyklose buvo nustatyta higienos reikalavimų pažeidimų, už kuriuos buvo skirtos baudos, o vienos spaudyklos Derceklių kaime veikla visiškai uždrausta. Kaip teigiama pranešime, asmuo vykdė veiklą antisanitarinėmis sąlygomis - spaudyklos teritorija buvo netvarkinga, išspaudos ne šalinamos, o laikomos atviroje teritorijoje. Spaudyklos patalpų sienos, grindys, lubos apipelijusios. Inventoriui plauti buvo naudojamas neištirtas šachtinio šulinio vanduo, patalpose nebuvo tekančio vandens. Sultys buvo pilstomos į kibirus ir kitus indus, neskirtus sąlyčiui su maistu. Pats sulčių spaudėjas dirbo nepasitikrinęs sveikatos, neišklausęs higienos žinių mokymo kursų, neturėjo verslo liudijimo.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"