TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Pašalusios bulvės - neskanios, bet nenuodingos

2014 02 03 17:23
Sušalusių bulvių nereikėtų bijoti, po savaitės jų saldumas dingsta savaime  Ritos Stankevičiūtės (LŽ) nuotrauka

Pastarąsias savaites stipriau paspaudus šalčiui, prekybos vietose, ypač atvirose turgavietėse žmonės nusiperka pašalusių bulių ar kitokių daržovių. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai tikina, jog nepriklausomai nuo oro sąlygų pardavėjai turguje turi užtikrinti, kad maisto produktai būtų laikomi tinkamomis sąlygomis ir pirkėjui parduodami nesušalę.

Vilnietė Natalija LŽ pasakojo vienoje sostinės turgavietėje susigundžiusi gera kaina ir nusipirkusi iš išvaizdos gerų bulvių, tačiau grįžusi namo išvirusi ir paragavusi buvo priversta jas išmesti - pašalusios bulvės buvo ne tik neskanios, bet, kaip ji manė, jos galėjo būti ir nuodingos. „Anksčiau net kiaulėms tokių neduodavo“, - sakė moteris.

Tačiau maisto ir veterinarijos specialistai tikino, jog bulvių saldumas nėra priežastis šias daržoves nurašyti kaip nevalgomas. Tarp Lietuvoje auginamų bulvių veislių yra ir tokių, kurios savaime yra saldžios, nemažai vartotojų tokias netgi mėgsta, nors cheminių ar maistingų savybių prasme ar būtų saldžios, ar purios, ar vandeningos jos beveik nesiskiria.

Nuodingos tik pažaliavusios

Tačiau ar galima maistui naudoti šalčio kąstas bulves? Pasak VMVT Maisto skyriaus vedėjos pavaduotojos Loretos Mačytės, pašalusios bulvės sveikatai nekenkia, bet vartotojui yra nemalonus jų salstelėjęs skonis. Bulvėse esantis krakmolas, veikiant šalčiui, virsta cukrumi.

Jos teigimu, gali būti, jog vartotojai dažnai painioja pašalusias ir pažaliavusias bulves. Sveikatai kenksmingos yra pažaliavusios bulvės - jos absoliučiai maistui netinkamos, nes šviesoje jų gumbuose susidaro nuodingos medžiagos - solaninas. Jis kaupiasi bulvėse, kurios yra paveiktos tiesioginės saulės šviesos. Senas, ypač su daigais, bulves reikia lupti storai, nes po tokių bulvių lupena taip pat kaupiasi kenksmingos medžiagos.

VMVT specialistės teigimu dėl sušalusių daržovių ne dažnai skundžiamasi. „Pernai tokių skundų buvo tik du - vienas dėl bulvių, o kitas dėl svogūnų. Pašalę svogūnai netinkami ilgam laikymui, jie greitai sudygsta ir suminkštėja, todėl nukenčia jų kokybė“, - kalbėjo L.Mačytė. Pasak jos, nepatenkinti įsigytu produktu vartotojai visada gali kreiptis į VMVT.

Privalo laikytis taisyklių

Daugelį žmonių stebino ir tai, jog atvirose turgavietėse, net ir spaudžiant dvidešimties laipsnių speigui, prekiaujančiųjų daržovėmis, o ypač bulvėmis, ne kiek tesumažėjo. Būtent iš ten jie dažniausiai ir parsineša šalčio paveiktų daržovių.

Kaip sakė VMVT Maisto skyriaus vedėjos pavaduotoja L.Mačytė, maisto tvarkymas nuo sandėliavimo iki pagaminimo - pirmiausia ūkio subjekto atsakomybė, kad tiekiamas maistas į rinką būtų saugus ir kokybiškas.

„Pardavėjai turguje turi užtikrinti, kad maisto produktai būtų laikomi tinkamai ir pirkėjui parduodami nesušalę“, - teigė ji. - Laikinosiose prekyvietėse ūkininkai dažniausiai prekiauja iš transporto priemonių, kurios žiemą gali būti šildomos, tuomet jie gali prekiauti ir per šalčius. Prekyba sušalusiais vaisiais ar daržovėmis - tai prekybos standartų pažeidimas. VMVT inspektoriai tikrindami turgavietes ar laikinas prekyvietes visuomet įvertina ar šių standartų reikalavimų laikomasi. Ir patys vartotojai turėtų būti atidesni, o jei yra pagrindo manyti, kad vaisiai ar daržovės gali būti sušalę, jų - tiesiog nepirkti“.

VMVT specialistės teigimu, jei vis dėl to pardavėjas apgavo, ir vartotojas nusipirko pašalusių daržovių ir vaisių, vienintelis būdas susigrąžinti pinigus – juos nunešti pardavėjui, tačiau tam reikia išsaugoti pirkimo čekį ar kvitą. Taip pat ir turgavietėje vartotojai gali jas grąžinti pardavėjui. Jei pardavėjas tokius produktus atsisako priimti, reikia kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą.

Per savaitę saldumas išnyks

Specialistai siūlo nepamiršti, jog bulvės į mūsų kraštus yra atkeliavusios iš Pietų tik prieš 200 metų. Bulvių veislių yra kelios dešimtys ir visos skiriasi skonio savybėmis. Jos nėra kaloringos: 100 gramų yra apie 80 kcal. Bulvėse yra apie 76 proc. vandens, daug krakmolo, 19 proc. angliavandenių, kalio, fosforo, magnio.

Nitratai verdant bulves dažniausiai visai pašalinami. Jos nekaupia ir sunkiųjų metalų.

Jei kyla įtarimas, kad bulvės pašalusios, nereikėtų jų iš karto mesti. Pašalusių bulvių skonis dingsta, jeigu jos maždaug savaitę palaikomos kambario temperatūroje. „Jei bulvės tik šiek tiek pašąla, tai kurį laiką palaikius, jų saldumas turėtų dingti“, - tikino VMVT specialistė. - O prekybos vietose iš išvaizdos atpažinti jau atšildytas bulves - labai sunku“.

Tačiau bulvės nemėgsta ir labai aukštos temperatūros tokiu atveju išgaruoja jose esantis vanduo, praranda daug vertingų medžiagų, jos anksčiau pradeda dygti.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"