TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Paukščių ūkelis namie

2016 09 29 6:00
Putpelė per metus padeda 260–300 kiaušinių, o ūkininkai Urbanavičiai kasdien jų surenka bent po 10 tūkstančių. Lietuvos žinių archyvo nuotrauka

Putpelės – miniatiūriniai fazaninių šeimos paukšteliai, kurių kiaušiniai ir mėsa tinka alergiškiems žmonėms, ligoniams ir gurmanams. Didelių turtų jie nesukraus, tačiau Lietuvoje yra putpelių augintojų, kuriems dairytis papildomo uždarbio nereikia.

Vievininkuose (Elektrėnų savivaldybė) įsikūręs Urbanavičių šeimynos ūkis putpeles augina jau daugiau kaip 20 metų ir šių paukštelių kiaušinių bei retkarčiais mėsos parūpina didžiųjų prekybos tinklų parduotuvėms. Pernai, gavę ES paramos lėšų, ūkininkai įrengė putpelidę ir joje augina 15 tūkst. dedeklių bei 5 tūkst. patinėlių. Skaičiuojama, kad putpelė per metus padeda 260–300 kiaušinių, taigi Urbanavičiai kasdien jų surenka bent po 10 tūkstančių.

Vertingesnis už vištos

Kiaušinis – svarbiausias putpelės produktas, jis vertinamas gerokai labiau negu vištos kiaušinis dėl gausesnio vitaminų, baltymų kiekio. „Lietuvoje negalima reklamuoti maisto produktų savybių neturint mokslinių tyrimų išvadų, – „Lietuvos žinioms“ sakė ūkio bendraturtė Daiva Urbanavičiūtė. – Bet klientai kalba, kad putpelių kiaušiniai itin turtingi baltymų. Juos gali valgyti ir alergiški žmonės, kurių organizmas vištų kiaušinių netoleruoja, astmininkai. Teigiama, jog tai lyg vaistas. Putpelių kiaušinius natūralu valgyti su lukštu, todėl kartu pasisavinama ir daug kalcio. Lukšto paviršiuje gausu vitamino D3. Šiais kiaušiniais gydomas diabetas, osteoporozė, traumos, širdies kraujagyslių ligos, virškinimo sistemos sutrikimai.“

Tiesa, ji paneigė, kad putpelių kiaušiniuose nėra cholesterolio. „Yra ne mažiau negu vištų kiaušiniuose. Turiu tai patvirtinančius laboratorinius tyrimus. Bet juk kiaušinių cholesterolis jau reabilituotas“, – juokėsi D. Urbanavičiūtė.

Putpelių mėsa ir dietinė, ir gurmaniška – liesa, sultinga, lengvai virškinama, rekomenduojama ligoniams, tačiau ir brangi – patys ūkininkai kilogramą parduoda maždaug po 8 eurus.

Mažos ir patogios auginti

Tiek ir tos mėsos. Suaugusio patinėlio gyvas svoris, priklausomai nuo veislės, siekia iki 200–300 gramų, o patelės – iki 150–200 gramų. Tačiau putpeles auginti lengva – galima ir kambaryje, ir balkone. Tik jos nemėgsta tiesioginių saulės spindulių. Komfortiškiausia temperatūra – 22 laipsniai šilumos, o kiaušinius deda ir jai nukritus iki 5 laipsnių.

Pasak D. Urbanavičiūtės, didesnių putpelių ūkių Lietuvoje nėra, nes kiaušiniams trūksta rinkos. Žmonės laiko namuose po 30–60 paukščiukų daugiausia savo reikmėms, kad kasdien turėtų šviežių sveikų kiaušinių, kuriuos galima valgyti su lukštu žalius arba termiškai apdorotus. Be to, nekyla pavojaus susirgti salmonelioze, nes putpelės šia liga neužsikrečia.

Dėl atsparumo daugeliui ligų šiems paukščiams nereikia skirti medikamentų, todėl jų organizme ir kiaušiniuose nėra kenksmingų cheminių medžiagų. Vienai putpelei augti pakanka 120 kv. centimetrų ploto, todėl dešimčiai putpelių visiškai užtenka vielų tinklo narvelio, kurio plotas – 30x40 centimetrų (dvidešimčiai putpelių – 60x40 centimetrų ploto). Kad paukščiukai nesusižalotų, narvelis neturėtų būti aukštesnis kaip 20–30 centimetrų.

Lieka ir parduoti

Vilniaus rajono Parapijoniškių ūkininkė Irina „Lietuvos žinioms“ pasakojo kasmet auginanti po kelis šimtus putpelių jau šešti metai. Rudeniop būrį sumažinanti, nes žiemą brangiai kainuoja elektra šildyti paukščiams skirtą patalpą. „Yra skirtumas, ar kiaušinius perki parduotuvėje, turguje, ar pats užsiaugini laikydamas putpeles. Joms galima ir morkų patarkuoti, salotų pasmulkinti, praturtinti lesalą baltymais. Kuo turtingesnis maistas, tuo vertingesni kiaušiniai“, – tikino Irina.

Anot moters, prekybos centrams reikia tiekti didesnį kiekį kiaušinių, bet kai surenkama nedaug, jie paprastai vežami į turgų.

Dedeklės laikomos iki 1,5–2 metų, bet po 8–9 mėnesių jų produktyvumas smarkiai sumažėja. Lietuvoje populiariausios Mandžiūrijos auksaspalvių ir faraonų veislių putpelės. Pirmosios – pusiau mėsinės. Faraonų veislės – labiau mėsinės, jos deda ir kiaušinius – didesnius, bet mažiau. Skelbimuose pasitaiko siūlymų pirkti estiškųjų putpelių. Tai produktyvi ir gerai išgyvenanti veislė, todėl tinkama perinti. Japoninės putpelės geros dedeklės, tačiau jų kiaušinukai visai mažyčiai – sveria iki 12 gramų, kai kiti – apie 20 gramų.

Irina sunkiai įsivaizduoja, kad galėtų pragyventi vien laikydama putpeles – nebent tik atsidavusi tam, panašiai kaip Urbanavičiai, kurie pripažįsta, kad 30 proc. darbo laiko užima produkcijos realizavimas. „Iš putpelių turtų nesusikrausi ir namų nepasistatysi, bet prisidurti prie algos ar susitaupyti atostogoms įmanoma“, – teigė ji. Be to, Irinos ūkyje auginama vištų, ančių, daromi putpelių narveliai, kuriais prekiaujama.

Faktai

* Nuo tada, kai kiaušinis padedamas į inkubatorių, iki pirmo putpelės kiaušinio reikia laukti 52–66 dienas. Vištoms šis laikotarpis bent 2,5 karto ilgesnis.

* Norint užauginti 1 kg putpelienos, būtina sunaudoti 3,5–3,6 kg lesalo. Jo išeiga 1 kg kiaušinių gauti – 2,6 kilogramo.

* Putpelės per metus sudėtų kiaušinių svoris 24 kartus viršija kūno masę, o vištos – 8 kartus.

* Kalakutės kiaušinis sveria 1 proc. jos gyvosios kūno masės, vištos – 3,8 proc., o putpelės – 7,5 procento.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"