TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Per karščius pavojingiausi - nelegalūs produktai

2007 08 18 0:00

Didžiausią pavojų atostogaujantiesiems Lietuvos pajūryje kelia ne kavinėse pagaminti patiekalai ar parduotuvėse įsigyti maisto produktai, o paplūdimiuose nelegaliai pardavinėjami riebaluose kepti čeburekai, beliašai ar tiesiog ant šaligatvių pardavinėjami konditerijos gaminiai.

Maisto kontrolės specialistai ragina šalies pajūrio poilsiautojus nepirkti nelegaliai pagamintų produktų. Tačiau nepaisant perspėjimų, kol yra perkančiųjų, tol bus ir juos parduodančiųjų.

Pardavinėjami neleistinai

Palangos maisto kontrolės tarnybos specialistai perspėja, kad paplūdimiuose valgant net ir savo pagamintą, tačiau saulėje įkaitusį, smėliu aplipusį maistą, kyla grėsmė susirgti.

"Valgyti riebaluotus produktus sėdint ant smėlio labai nehigieniška. Smėlis limpa prie riebaluotų rankų, gali patekti į virškinamąjį traktą ir sukelti įvairias ligas. Pliažuose įrengtose kavinėse sąlygos pavalgyti geros", - sako Palangos miesto Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) viršininkas Arūnas Elijošius.

Pasak jo, didžiausiame šalies kurorte kasmet vyksta kova su nelegaliai čeburekus pardavinėjančiais asmenimis: "Šiemet policijos pagalba jau konfiskavome 926 netinkamomis sąlygomis pagamintus čeburekus, kurie buvo pardavinėjami paplūdimiuose. Kiekvienas produktas turi būti paženklintas, nurodytas jo gamintojas, sudėtis ir realizacijos terminas. O išnešiojamosios prekybos atstovai pardavinėja nežinia kur, nežinia iš ko pagamintus ir nežinia kur laikytus riebius maisto produktus."

Ne visada klientai teisūs

Pasak Klaipėdos miesto VMVT maisto skyriaus vedėjos Jūratės Mačiulienės, šiltuoju metų laiku skundų dėl maisto produktų kokybės kiekvienais metais gaunama daugiausia. Šiemet jų sulaukta ne daugiau nei ankstesniais metais. Be to, ne visada teisūs būna ir patys besiskundžiantieji. "Vienas klientas skundėsi, esą kavinėje jam buvo patiektas prarūgęs importinis alus. Tačiau patikrinus šį atvejį paaiškėjo, kad minėto alaus skonio ypatybė tokia ir turi būti, nes jį gaminant buvo naudojamas miežių salyklas", - pasakojo pašnekovė.

Anot J.Mačiulienės, daugiausia pažeidimų užfiksuojama nedidelėse prekybos ar viešojo maitinimo įmonėse, kur nėra įrengta kondicionavimo sistemų, todėl greitai gendantys produktai laikomi netinkamomis sąlygomis.

Palangos VMVT atstovai sako, kad netinkamai laikomų produktų šiemet rasta ir didiesiems prekybos tinklams priklausančiose parduotuvėse.

"Gavome ir tokių skundų, kuriuose pirkėjai tvirtina didžiuosiuose prekybos centruose įsigiję surūgusių mišrainių, sugižusio pieno, nors jų realizacijos terminas nebuvo pasibaigęs. Vienos J.Basanavičiaus gatvėje esančios kavinės klientai skundėsi, kad jų vaikelis, paragavęs keptų vištos sparnelių, susirgo. Patikrinę skundą įsitikinome, kad buvo pažeistos produktų laikymo taisyklės. Natūralu, kad daugiausiai skundų gauname liepą ir rugpjūtį. Tada Palangoje būna daugiausiai žmonių", - sakė Palangos miesto VMVT vadovas A.Elijošius.

Orų permainos - pavojingiausios

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentas Gintautas Rekašius tvirtina, kad verslininkams daugiausiai žalos padaro ne karščiai, o staigus atvėsimas: "Daugelis būna užsisakę daugiau produktų gausiems klientams patenkinti, tačiau staiga atvėsus ormas, kartu sumažėja paklausa. Taip buvo ir šią vasarą. Po karščių prasidėjo liūtys, kurios truko dvi savaites. Iš Palangos išvažiavo beveik visi poilsiautojai, o iš anksto užsakyti ir atvežti produktai liko. Prekybininkams teko kuo greičiau jų atsikratyti, tačiau tai pavyko ne visiems. Todėl kai kam ir pasitaikė nusipirkti sugedusių ar dėl pasibaigusio vartojimo termino netinkamų produktų."

Tačiau G.Rekašius tikina, kad solidžios, kiaurus metus veikiančios įmonės turi ir pramoninę šaldymo įrangą, kurioje laikomi produktai lieka švieži net ir kepinant 30-40 laipsnių karščiui. "Žinoma, tik vasarą atsidarančiose kavinukėse, kurių savininkai į virtuvę atsigabena seną, močiutės nebenaudojamą šaldytuvą, galima paragauti ir sugedusių produktų. Bet tokių įmonių Palangoje nedaug", - įsitikinęs jis.

Pasak Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiojo gydytojo Vinso Janušonio, kiekvieną vasarą į šią gydymo įstaigą atvežama maistu apsinuodijusių pacientų, tačiau tai nebūna masinis reiškinys: "Žinoma, vasarą maistu apsinuodijama dažniau nei žiemą, tačiau grupinių apsinuodijimų šiemet dar nebuvo diagnozuota. Žmonės blogai pasijunta suvalgę mišrainių, kiaušinių ar net vaisių", - LŽ sakė V. Janušonis.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"