TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Perki žuvį, pirk ir ledą

2006 10 18 0:00
Lietuvos parduotuvėse šaldytos žuvys dažniausiai laikomos atvirose šaldomosiose vitrinose.
LŽ archyvo nuotr.

Lietuvos žuvų perdirbėjų ir prekybininkų asociacija parengė laišką Nacionalinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai, prašydama tarpininkauti, kad būtų parengtos naujos prekybos šaldytomis žuvimis taisyklės, kuriose neliktų reikalavimo etiketėse nurodyti ledu glazūruotų žuvų grynojo svorio

"Ledo glazūra yra palyginti nauja žuvies šaldymo technologija. Sugauta žuvis ledu glazūruojama laivuose, kad išliktų sultinga, neprarastų maistingųjų medžiagų ir būtų gera net metus", - teigė Lietuvos žuvų perdirbėjų ir prekybininkų asociacijos direktorius Vytautas Andriuškevičius. Pasak jo, ledo glazūra paprastai sudaro apie 5 ir daugiau procentų grynojo žuvų svorio. Tačiau parduotuvėse pirkėjai aptinka pakuočių, kuriose ledo glazūra sudaro 25-30 proc., nes kiekvienas tiekėjas, žuvų produktų gamintojas ledo kiekį nustato savo nuožiūra.

"Žuvies kokybė, ledo glazūros kiekis priklauso nuo daugelio dalykų. Atsakomybe dėl to turėtų dalytis tiekėjai, prekybininkai ir net pirkėjai, kurie naršydami po šaldytuvą suardo pakuotę. Specialiai domėjausi, kaip Vakarų Europoje prekiaujama šaldytomis žuvimis. Pavyzdžiui, Danijoje jos prekybos salėse laikomos uždarose šaldomosiose vitrinose 18 laipsnių šaltyje. Lietuvoje dažniausiai - atvirose. Į tai atsižvelgiama glazūruojant žuvis", - pasakojo bendrovės "Salų žuvys" direktorius Sergejus Jermolajevas.

Į Lietuvą per metus įvežama apie 90 tūkst. tonų žuvų ir žuvų produktų kone už 500 mln. litų. Apie 45 tūkst. tonų į mūsų šalį įvežama iš trečiųjų šalių - daugiausia Pietų Amerikos ir Tolimųjų Rytų, apie 35 tūkst. tonų žuvų ir 10 tūkst. tonų žuvų gaminių - iš ES šalių.

Pasak Jermolajevo, iš laivų žuvys perkamos jau sušaldytos blokais. Lietuvoje tie blokai ardomi ir žuvys fasuojamos į lietuvišką pakuotę. Ūkio ministro įsakymu nurodyta, kad parduodant žuvis pakuotės

etiketėse būtina nurodyti jų svorį be ledo ir su ledu. Pašnekovų nuomone, tai nėra teisinga, nes verslininkai perka jau šaldytas žuvis ir į jų kainą įskaičiuojama ledo glazūra. Muito mokestis, PVM jiems skaičiuojamas nuo viso įvežamų žuvų svorio (su ledu). "Neturime pavyzdžio, kaip apskaičiuoti grynąjį šaldytų žuvų svorį be ledo", - teigė pašnekovai.

"Pirkdami stiklainį marinuotų agurkų pirkėjai sumoka ir už marinatą, neprašo išpilti. Ledo glazūra yra analogiškas dalykas kaip ir agurkų marinatas, jis išsaugo žuvies skonį ir prekės išvaizdą", - aiškino Jermolajevas. Pasak jo, pirkėjų nepasitenkinimas kyla ir nusipirkus Lietuvos rinkoje naujų rūšių žuvies, kurią reikia mokėti tinkamai pagaminti. Todėl "Salų žuvis" savo pareiga laiko ne tik patiekti Lietuvos rinkai įvairių rūšių žuvies, bet ir padėti pirkėjams jas pamėgti: interneto svetainėje pateikiami patiekalų receptai iš retesnių rūšių žuvies.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"