TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Pietų kainos kyla, restoranų klientų mažėja

2016 10 08 6:00
Dėl didėjusių atlyginimų išaugusias restoranų sąnaudas amortizavo sumažintas jų pelnas ir pakeltos pusryčių, vakarienės patiekalų bei alkoholio kainos. Lietuvos žinių archyvo nuotrauka

Po vasaros atostogų sugrįžę miestiečiai rado didesnes dienos pietų ar per pietus siūlomų patiekalų kainas restoranuose ir kavinėse. O pusryčių arba vakarienės kaina pakilo dar labiau.

Verslininkai sako, kad yra priversti branginti paslaugas – neva didžiausią įtaką restoranų kainodarai daro kas pusmetį Lietuvoje didinamas minimalus atlyginimas. Darbo užmokestis, jų teigimu, sudaro didžiausią maitinimo įstaigų sąnaudų dalį. Dienos pietūs dėl to brango mažiausiai. Dėl didėjusių atlyginimų išaugusias restoranų sąnaudas amortizavo sumažintas pelnas ir pakeltos pusryčių, vakarienės patiekalų ir alkoholio kainos. Klientų restoranuose dėl to nepadaugėjo.

Kaina stabiliai kyla

Dienos pietus ar patiekalus specialiomis kainomis darbo dienomis siūlo dauguma didžiųjų miestų centruose ir šalia biurų bei valstybės įstaigų įsikūrusių kavinių ir restoranų. Per pietus jie būna sausakimši, tad pietų kaina – gana jautri tema.

Vis dėlto nors ir nedaug, bet dienos pietų kainos rudeniop kilstelėtos daugelyje Vilniaus maitinimo įstaigų. Antai karštasis patiekalas, vasaros pradžioje kainavęs 2,6 euro, dabar kainuoja 3 eurus. Karbonado ar guliašo kaina nuo 3 eurų padidinta iki 3,3 euro, žuvies – nuo 3 iki 3,2 euro. Pabrango net blynai – jų kaina sostinės Gedimino prospekto kavinėse išaugo nuo 2,2 iki 2,3 euro. Sriuba ne vienoje maitinimo įstaigoje taip pat pabrango dešimčia centų – nuo 1,4 iki 1,5 euro ar daugiau.

Šiuo metu dienos pietų karštąjį patiekalą Vilniaus restoranuose ir kavinėse galima įsigyti už 3,5–4 eurus, prabangesnėse kavinėse prašoma 5 eurų. Kitur 4–4,5 euro užteks ir dviejų patiekalų pietums – sriubai ir karštajam valgiui. Tačiau nuo euro įvedimo 2015 metų pradžioje pietūs restorane ar kavinėje pabrango visur. Nacionalinės valiutos laikais jie kainavo daugiausia 8–10 ar 12 litų (2,3–2,9 ar 3,48 euro). Dabar čia kainos svyruoja nuo 3 iki 4 arba 5 eurų.

Maistas už savikainą

Įmonių valgyklose ar kavinėse, kurios maitina savus darbuotojus, pietūs atsieina gerokai pigiau, mat parduodami už savikainą. Viename tokių Vilniaus centre įsikūrusių biurų, į kuriuos įleidžiami tik „savi“, sriubos kaina svyruoja nuo 0,8 iki 0,9 euro. Antrieji patiekalai taip pat gerokai pigesni negu mieste – plovo porcija kainuos 2,2 euro, cepelinų – 2,4 euro. Sudaryta galimybė pirkti pusę patiekalo porcijos. Tokiu atveju sriubai ar antrajam patiekalui užtektų 1,5–2 eurų. Lengvam užkandžiui galima rinktis salotas – jų kaina nesiekia 1 euro. Viešuose miesto restoranuose ir kavinėse žuvimi ar mėsa pagardintų salotų kaina trigubai didesnė – svyruoja nuo 3 iki 4 eurų.

Statistikos departamento „Lietuvos žinioms“ pateiktais duomenimis, viešojo maitinimo paslaugos per devynis šių metų mėnesius išaugo 3,7 proc. , o dienos pietūs restoranuose ir kavinėse – 2,2 procento. Kilo ir atskirų patiekalų kavinėse ir restoranuose vidutinės kainos, jų pokyčius nuo euro įvedimo fiksuoja Statistikos departamentas. Antai vištienos kepsnys restorane ir kavinėje nuo šių metų pradžios vidutiniškai pabrango 4 proc., juoda kava – 3,8 procento.

Didžiausias iššūkis – MMA

Gediminas Balnis, UAB „Amber Food“, kuriai priklauso „Charlie pizza“, „Katpėdėlė“, „Carskoje selo“ ir „La Crepe“ restoranai, direktorius ir valdybos pirmininkas, „Lietuvos žinioms“ teigė, kad dienos pietų ir patiekalų kainas šiemet nedaug pakėlė. Mat didžiausias iššūkis ne tik šio tinklo, bet ir kitų restoranų verslui yra kas pusmetį didinama minimali mėnesinė alga (MMA).

„Dienos pietų pozicija pabrango minimaliai, bet tai neturi amžinai tęstis. Niekam ne paslaptis, kad didžiausią restoranų sąnaudų dalį sudaro darbo užmokestis. Nekalbu apie vidutinio atlyginimo stabilų didėjimą, bet minimali alga pas mus kyla kas pusmetį. Todėl dienos pietų brangimas 2 ar 4 proc. greičiau rodo, kad įmonės atlyginimų augimą dengė savo pelno mažėjimo sąskaita, nes sąnaudos didėjo tikrai ne 2 ir ne 4 procentais. Kainos restoranuose ir kavinėse turėtų augti gerokai daugiau“, – kalbėjo G. Balnis.

2015 metų antrą pusmetį Lietuvoje buvo mokamas 325 eurų minimalus atlyginimas, 2016 metų sausį MMA pakilo iki 350, o nuo šių metų liepos – iki 380 eurų.

Maisto produktai, pasak restoranų tinklo vadovo, šiemet nedaug brango ir didesnės įtakos patiekalų kainodarai neturėjo. „Dabar žaliavų kainos yra antraeilis dalykas, didžiausią sąnaudų dalį sudaro darbo užmokestis“, – tikino pašnekovas.

G. Balnis prognozavo, kad kylant atlyginimams kainos restoranuose ateityje turėtų didėti sparčiau. „Turėkime omeny, kad maisto produktų apmokestinimas pridėtinės vertės mokesčiu (PVM) persidengia, o atlyginimų didėjimo našta gula tik ant verslo pečių. Be to, PVM restoranų Lietuvos restoranų sektoriuje yra iki 3 kartų didesnis negu Europos Sąjungos vidurkis“, – sakė verslininkas.

Pasak jo, Vakarų maisto gamybos sektoriuje, kuriame darbo užmokestis sudaro nepalyginamai didelę sąnaudų dalį, taikomas PVM yra gerokai mažesnis negu Lietuvoje (21 proc.): Prancūzijoje – 5,5 proc., Švedijoje – 12,5 proc., Lenkijoje – 10 procentų.

Kainos kils, emigracija didės

G. Balnis prognozavo, kad kylant atlyginimams restoranų sektorius nesugebės mokėti jų tokių kaip Vakaruose, emigracija toliau didės, o restoranų kainos susilygins su vakarietiškomis. „Turbūt suprantate, kad lietuvių kalbos mokytojas nėra potencialus emigrantas, nes lietuvių kalbos Anglijoje nedėstys. O restorano virtuvės šefas gali išvykti rytoj, jam kalbos barjeras nesvarbus“, – svarstė jis.

Verslininko teigimu, didesnę dalį atlyginimų sąnaudų restoranai perkėlė ne į dienos pietus, o į kitas pozicijas, pavyzdžiui, pusryčių ar vakarienės patiekalus bei alkoholį. „Išaugusios sąnaudos pasiskirstė į dvi dalis: pelno mažėjimą ir kitų kategorijų patiekalus. Dienos pietūs brango mažiausiai“, – tikino G. Balnis.

Kylant kainoms, pasak verslininko, iš pradžių restoranuose klientų sumažėja, bet vėliau srautas atsikuria, tačiau šis procesas lėtėja. „Emigracija Lietuvoje per metus išauga apie pusę procento, tačiau daugiausia emigruoja potencialūs restoranų lankytojai. Emigruoja ne pensininkai, o jauni žmonės. Mūsų klientų emigracijos mastas yra gerokai didesnis negu statistinis vidurkis“, – pažymėjo jis.

Vidutinių mažmeninių kainų pokytis*, proc.

Viešojo maitinimo paslaugos3,7
Dienos pietūs2,2
Vištienos kepsnys4,0
Juoda kava3,8

* 2016 metų rugpjūčio mėnesį, palyginti su sausio mėnesiu

Šaltinis: Statistikos departamentas

Vidutinės mažmeninės kainos kavinėse ir restoranuose 2016 metais, eurais

PatiekalasMatavimo vienetasKaina sausio mėn.Kaina rugpjūčio mėn.
Vištienos kepsnysporcija5,015,17
Dienos pietūsporcija3,954,09
Juoda kava1 puodelis1,111,15

Šaltinis: Statistikos departamentas

Dienos pietų ir patiekalų kainos Vilniuje, eurais

Maitinimo įstaigaKaina (patiekalas)
Juoda Raudona4,00 (kiaulienos kumpis)
Juoda Raudona4,50 (viščiukas tabaka)
Soya3,75 (dienos sriuba ir Sake maki)
Soya4,30 (dienos sriuba ir Vakame salotos)
Forest3,90 (dienos sriuba ir salotos)
Maisto ritmu3,20 (mocarelos sūrio salotos)
Maisto ritmu4,00 (makaronai su jautiena
Bellissimo2,50 (Kijevo kotletas)
Belissiimo3,30 (itališkas kiaulienos kepsnys)
Pjazz3,99 (salotos su vištienos filė)
Daily2,00 (vištienos užkepėlė su makaronais)
Cat Cafe4,00 (sriuba ir makaronai su grybais)
Cat Cafe5,00 (sriuba ir makaronai su vištiena
Bukhara3,00 (šašlykas Liule)
Buhkara4,50 (sriuba ir antrasis patiekalas su desertu)
Legendos klubas3,70 (cepelinai)
St. Michael3,40 (jūrų dumblių salotos su vištiena)
St. Michael4,40 (virtas kiaulienos liežuvis)
Kafe Bar3,00 (lazanija su varške)
Le Paysage10,00 (Cezario salotos su kepta lašiša)
The Spot3,45 (vištienos juostelės)
The Spot3,74 (keptos kiaulienos dešrelės)
Vapiano5,00 (dienos sriuba ir karštasis patiekalas)
Vapiano5,00 (pica)
Tiflisi3,74 (viščiukas tabaka)
Tiflisi3,74 (Gemrieli salotos)
Narutis2,50 (cepelinai)
Narutis4,00 (troškinta jautiena)
Keisti ženklai3,90 (vištienos ir ryžių sriuba)
Carre2,00 (grybų sriuba)
Carre4,00 (jautienos juostelės)

Šaltinis: dienospietus.lt

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"