TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Pigesnio maisto paieškos: parduotuvėje ar pas ūkininkus?

2011 11 13 11:42

Didelė dalis gyventojų, pirkdami maistą, dairosi mažesnių kainų. Vieni ieško nuolaidų parduotuvėse, kiti traukia į turgų. Vargu ar dažnas dėl šios priežasties eitų į ūkininkų turgelį ar ekologiškų produktų parduotuvę. Bet įsitikinimas, kad čia brangiau, ne visada teisingas. Ūkininkai ir kai ką parduoda pigiau, ir pasiūlo skanėstų, kurių prekybos centre nerasi. Tiesa, beveik pusė portalo lzinios.lt apklausos dalyvių prisipažino einantys į parduotuvę, nes ten – didesnis pasirinkimas.

Didelė dalis gyventojų, pirkdami maistą, dairosi mažesnių kainų. Vieni ieško nuolaidų parduotuvėse, kiti traukia į turgų. Vargu ar dažnas dėl šios priežasties eitų į ūkininkų turgelį ar ekologiškų produktų parduotuvę. Bet įsitikinimas, kad čia brangiau, ne visada teisingas. Ūkininkai ir kai ką parduoda pigiau, ir pasiūlo skanėstų, kurių prekybos centre nerasi. Tiesa, beveik pusė portalo lzinios.lt apklausos dalyvių prisipažino einantys į parduotuvę, nes ten – didesnis pasirinkimas.

Į prekybos centrą eina egzotikos

Vilnietė Elzė tik retkarčiais gali paskanauti iš kaimo atsivežtais obuoliais ar kriaušėmis, todėl vaisius ir daržoves dažniausiai perka ūkininkų turgelyje.

„Turiu vilties, kad jų parduodamos morkos, obuoliai, braškės ar moliūgai yra natūralesni, be to, atkeliavę trumpesnį kelią nei ispaniški pomidorai. Gal tai – tik įsitikinimas, bet jie atrodo skanesni. Parduotuvinių moliūgų skonis – kažkoks netikras, jie labiau primena dekoracijas‟, - sakė pašnekovė.

Parduotuvės ji vis tiek neišvengia, nes mėgsta egzotiškus vaisius – apelsinus, mandarinus, kivius, persimonus, ananasus. Tačiau kai kurių dalykų prekybos centrai nesiūlo: „Prieš keletą savaičių atradau gudobelės uogas, pastarąjį savaitgalį įsigijau spanguolių. Parduotuvėje neteko matyti šviežių obuolių sulčių. Duoną taip pat perku iš kelių kepėjų – skonis išbandytas, žinau, ko tikėtis. Špinatų irgi einu pas tą pačią merginą. Be to, čia galima rasti įvairesnių sūrių – su kmynais, daržovėmis, prieskoniais, keptų, saldžių.‟

Bepirkdama Elzė spėja pabendrauti su prekeiviais, sužinoti, iš ko kepama viena ar kita duona, paragauti kriaušių ir sūrių, dar gautii kokį obuolį dovanų.

Skaitytojų apklausa parodė, kad 21 proc. maisto produktus dažniausiai perka turguje, nes ten pigiau. 9,2 proc. atsakiusiųjų eina į ekologiškus turgelius, nes ieško sveikesnio maisto. 46,5 proc. skaitytojų eina į parduotuvę, kur didesnis pasirinkimas. 10,5 proc. žmonių vaisių, daržovių, kitų maisto produktų atsiveža iš kaimo. 12,7 proc. skaitytojų nėra didelio skirtumo, kur pirkti maistą.

Vieni produktai brangesni parduotuvėje, kiti – pas ūkininkus

Portalas lzinios.lt pasidomėjo, ar labai skiriasi kai kurių vaisių, daržovių, pieno ir mėsos produktų kainos pas ūkininkus ir parduotuvėje.

Tądien, kai vaikščiojome po turgelį ir vieną prekybos centrą, bulvės pastarajame kainavo 0,89 Lt. Pas ūkininkus buvo galima rasti ir pigesnių (0,75 Lt), ir net 2 litus kainuojančių, priklausomai nuo veislės ir dydžio. Dar labiau skyrėsi morkų kainos – trumputės, plonos ir kreivos (pardavėjai tokias vadina nestandartinėmis) taip pat kainavo 0,75 Lt, išvaizdesnės litą ar pusantro, o didžiausios ir dailiausios – net 2,5 Lt. Parduotuvėje morkų kaina – 0,99 Lt.

Obuolių kainų įvairovė didesnė prekybos centre – galima rasti ir lenkiškų po 1,49 Lt, ir iš toliau atkeliavusių (užtat ištisas savaites negendančių) po 3,49, ir dar brangesnių. Pigiausi ūkininkų išauginti obuoliai irgi kainavo 1,5 Lt, tačiau daugiausia veislių parduodamos po 2-2,5 Lt, nors už didelius lietuviškus antaninius prašė net 3 Lt. Kartu parduodamos kriaušės kainavo 4,5-6 Lt, parduotuvėje – 2,59-2,99 Lt (tiesa, su nuolaida).

Moliūgų kaina buvo panaši: parduotuvėje – 1,99 Lt, ūkininkai prašė po 1,5-2 Lt. Briuselio kopūstų kaina nesiskyrė – viena moteris turgelyje už kilogramą prašė 8 Lt (prieš keletą savaičių kaina tesiekė 6 Lt), parduotuvėje 500 g maišelis kainavo 3,99 Lt. Pomidorų kaina – taip pat panaši (turgelyje – 5-6 Lt, prekybos centre – 5,99 Lt, nors prieš savaitę kainavo litu pigiau).

Už kalafiorų kilogramą parduotuvėje būtų reikėję sumokėti 4,99 Lt (ekologiškų – net 9,99 Lt), ūkininkams – 5 Lt. Špinatai buvo pigesni pas ūkininkus – 3 Lt, o parduotuvėje – 3,99 Lt už 100 g.

Duonos prekybos centre galima rasti pačios įvairiausios – ir už 1,79 Lt, ir už 3,99 Lt. Turgelyje viena kepėja duoną, keptą be mielių, tik su raugu, siūlė po 10 Lt už kilogramą, kitas nedidelį gabalaitį – už maždaug 5 Lt, iš trečio ketvirtį apskrito kepalo duonos be priedų, su sėlenomis ar saulėgrąžomis buvo galima nusipirkti už porą litų.

Nedideli varškės sūriai be priedų arba su kmynais, daržovėmis, prieskoniais, cinamonu, aguonomis, spanguolėmis, kepti ar rūkyti turgelyje kainavo po 4-7 Lt. Balto varškės sūrio kilogramo kaina – 13-16 Lt, parduotuvėje – 19-27 Lt. Puskilogramį varškės ūkininkai siūlė po 4,5 -6 Lt, parduotuvėje kilogramas kainavo 13,95 Lt, pakelis – 1,79-3,99 Lt.

200 g naminio sviesto kaina – 5 Lt, gamyklinio – 3,89-4,59 Lt. Pusė litro naminės grietinės kainavo 4,5 Lt, 350 g ekologiškos grietinės indelis – 3,89 Lt (su bemaž lito nuolaida). Parduotuvėje jogurtų – įvairiam skoniui ir kišenei (2,29-3,69 Lt, ekologiškas – 3,19-3,99 Lt), turgelyje indelis jogurto be priedų kainavo 2,5 Lt. Už tiek pat galima nusipirkti litrą pieno (parduotuvėje – už 1,65-4,15 Lt).

Litrą šviežių obuolių sulčių vienas ūkininkas siūlė po 4 Lt, pusė litro ką tik spaustų morkų sulčių parduotuvėje kainavo 5 Lt.

Kur kas didesnė mėsos gaminių kainų įvairovė – tiek prekybos centre, tiek turgelyje. Turgelyje viena moteris už kilogramą kumpio prašė 26 Lt, liežuvio vyniotinį – 19 Lt, kumpinės dešros – 27 Lt, kaimiškos dešros – 16 Lt, kiaulienos dešros – 14 Lt, saliamio – 23,5 Lt. Kitoje vietoje dešra kainavo 22,5-46 Lt. Parduotuvėje nedidelė dešra kainavo 4,99 Lt, puskilogramis šaltai rūkytos dešros – 20,99 Lt, kilogramas rūkyto kumpio – 19,99-29,99 Lt, rūkytos nugarinės – 26,99 Lt.

Vilniuje kainos didesnės nei Kaune

Ūkininkų turgelių iniciatoriaus, Žemės ūkio kooperatyvo „Lietuviško ūkio kokybė“ direktoriaus Mindaugo Maciulevičiaus teigimu, kainas ūkininkų turgeliuose lemia keletas veiksnių: ne tik išlaidos, patirtos auginant ar gaminant, degalai, bet ir ūkio dydis (mažesnieji gali išsiversti su šeimos narių pagalba, nesamdydami darbininkų), Europos Sąjungos parama, PVM (pavyzdžiui, Lenkijoje jis yra gerokai mažesnis), net prekybos vieta.

„Kainos Vilniuje būna didesnės ne dėl to, kad ūkininkai gudrauja. Aplink Vilnių nėra daug derlingų žemių ir ūkininkaujančių žmonių, jie važiuoja iš Ukmergės, Marijampolės. Nėra didelės konkurencijos. Tai natūraliai sukelia kainas. Trimituojame ūkininkams, kad Vilniuje – didelės kainos, bet jų nesulaukiame. Kaune didesnė konkurencija normalizuoja kainas. Didesnis pasirinkimas, daugiau klientų, taigi kainos, nors ir nedaug, yra mažesnės.‟

Anot pašnekovo, iš atokiau važiuojantys ūkininkai priversti nemažai išleisti degalams. Tačiau parduodamos daržovės ar mėsos gaminio kainą padiktuoja paklausa ir pirkėjų piniginių storis. „Realybė yra tokia, kad vartotojas pajėgus mokėti tik tiek, kiek išgali. Gali už bulves prašyti po 6 litus, bet nieko neparduosi. Gerais metai kaina krenta. Pernai Rusiją užklupo nepalankūs orai, ten buvo eksportuojama nemažai bulvių, taigi jų kaina vienu metu buvo pasiekusi 2 litus už kilogramą‟, - kalbėjo M.Maciulevičius.

Kartu jis atkreipė dėmesį, kad dažnas ūkininkas mielai derasi, o jei ne, papildomai įdeda kokį obuolį ar porą bulvių. Taip jie bando susidraugauti su pirkėju ir rasti nuolatinių klientų.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"