TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Pigios lenkiškos braškės neišstumia lietuviškų

2015 05 30 6:00
LŽ archyvo nuotrauka

Prieš savaitę turguose pasirodžiusios pirmosios lietuviškos braškės kainavo trečdaliu daugiau nei pernai tuo pačiu metu ir penkis kartus daugiau negu čia pat siūloma lenkiška produkcija.

Braškių augintojai aiškina, kad per metus pabrango dauguma braškėms auginti reikalingų trąšų ir kitų medžiagų, tačiau pirkėjų trūkumu nesiskundžia.

Artėja braškių metas

Dar viena kita savaitė, ir braškių turguose netrūks, o jų kaina taps įkandama ir mažesnes pajamas uždirbantiems miestiečiams.

Šiuo metu turgavietėse nedideliais kiekiais parduodamos pirmosios lietuviškos braškės, išaugintos šiltnamiuose. Kitą savaitę ūkininkai skins pirmąsias braškes iš laukų, apdengtų specialiu daržo tinklu, o dar po savaitės – pirmąjį birželio dešimtadienį - prasidės tikrasis braškių sezonas, kai prekyvietes pasieks lauko sąlygomis išaugintos uogos.

„Braškių derlius šiemet bus neblogas, nes nebuvo didelių šalnų. Lietuviškų uogų tikrai netrūks“ , - tikino Lietuvos braškių augintojų draugijos pirmininkas Vidas Juodsnukis.

Tiesa, jis pripažino, kad pirmųjų braškių nėra daug, nes tai brangus verslas, tik nedaug ūkininkų turi nuosavus šiltnamius. Be to, ir pirmųjų braškių kaina labai didelė. „Auginant uogas šiltnamiuose konkuruoti su pietiniuose kraštuose išauginta produkcija būtų sudėtinga. Ir dabar iš Lenkijos pietinės dalies braškių privežta daugokai ir jos yra gerokai pigesnės už mūsiškes“, - dėstė pašnekovas.

Anot jo, turguose praėjusį savaitgalį už lietuviškų braškių kilogramą buvo prašoma apie 10 eurų (34 litus), dabar jų kaina nukrito iki 6-8 eurų, o lenkiškos siūlomos vos po 2 eurus, mat Lenkijos pietuose dabar pats braškių skynimo metas. Turgavietėse dabar dominuoja lenkiška produkcija, pakeitusi prieš tai lentynose karaliavusias uogas iš Graikijos ir Ispanijos.

Nors pirmosios lietuviškos braškės penkiskart brangesnės už lenkiškas, pirkėjų trūkumu ūkininkai nesiskundžia. „Vis dėlto miestiečiai vertina lietuviškas braškes. Mes taikome visiškai kitokią technologiją, beveik nenaudojame chemijos. Esame šiaurinis kraštas ir nereikia mums tos chemijos. O sveikesnė uoga visada ras savo pirkėją“, - sakė V. Juodsnukis.

Pernai pirmosios lietuviškos braškės turgavietėse kainavo beveik trečdaliu mažiau – už kilogramą prašyta 25 litų. Augintojai teigia, kad per metus labai pabrango trąšos, daržo tinklas, apsaugos medžiagos.

Sudėtingas ir brangus verslas

Lietuvoje dirba apie 1000 braškių augintojų, iš jų apie 800 uogas augina parduoti. Vidutinis braškių ūkis siekia apie 1 hektarą. Šalyje taip pat yra apie 400 didesnių kaip 1 hektaro pramoninių braškynų. Tačiau rinkoje dalyvauja ir nedideli ūkiai, kur braškės auginamos vos 20-30 arų plote.

„Išgyventi Lietuvoje įmanoma auginant vien braškes. Iš vieno hektaro galima gauti pakankamai pajamų. Tačiau ūkininkai dažniausiai augina ne vien braškes, bet ir avietes, juoduosius serbentus bei kitas uogas“, - pasakojo V. Juodsnukis.

Sodinamoji medžiaga – daigai - Lietuvoje pripažįstama kaip tinkamos išlaidos gauti ES paramą, todėl verslininkas prognozuoja, kad braškynų mūsų šalyje šiek tiek daugės.

„Vis dėlto tai daug sąnaudų reikalaujantis žemės ūkio verslas. Įveisti naujam braškynui reikia nemažai išteklių, o daugiausia kainuoja sodinamoji medžiaga - daigai. Be to, tinkamai įrengti plotą braškėms auginti užtrunka ne mažiau kaip dvejus metus. Į piktžolėtą dirvą, knibždančią kenkėjų, tenka nemažai investuoti. Tad dirvą ruošiame mažiausiai dvejus metus“, - teigė braškių augintojas.

Rinkos sąlygos, pasak jo, irgi ne itin palankios. „Turime galingą pietvakarių kaimyną. Lenkija sugeba geriausias braškes parduoti Vakarų rinkoje, o kas atlieka, mažesnėmis kainomis veža į Lietuvą ir kitas Baltijos šalis. Be to, Lietuvoje darosi vis sunkiau rasti darbo jėgos braškėms skinti, nes kaimas tuštėja“, - pasakojo verslininkas.

Septynis hektarus braškių auginantis V. Juodsnukis tikino, kad braškių verslui reikia daug darbo jėgos. Mat braškės skinamos tik rankomis. „Vienam hektarui reikia apie 10 skynėjų. Jeigu šeima didelė, pusę hektaro nuskins vien šeimos nariai. Didesniam plotui jau tenka samdytis darbuotojų“, - teigė jis.

Verslininkas pasakojo, kad žemdirbiai daugiausia samdo darbuotojus pagal paslaugų kvitus. Tokį kvitą užpildęs darbdavys sumoka pajamų mokestį, apie įdarbintą darbuotoją praneša Darbo inspekcijai, o su darbuotoju atsiskaito dvišaliu susitarimu.

Pagal paslaugų kvitą ūkininkas gali per metus jam palankiu metu įdarbinti darbuotoją iki 60 parų. „Be šių kvitų ūkininkams būtų labai sunku išsiversti, nes darbuotojai labai kinta. Vieną dieną paskina, pavalgo uogų ir dingsta.

Atsižvelgdami į darbą braškių skynėjui ūkininkai moka iki 20 eurų per dieną. „Daugiausia šiuo darbu domisi 16-18 metų moksleiviai. Jie į užsienį vykti dar per jauni, o užsidirbti nori. Toks jaunuolis anksčiau galėdavo užsidirbti iki 100 litų per dieną. Bet tokį jaunimą įmanoma įdarbinti tik iki Joninių, paskui juos sunku sugaudyti, jie išvyksta atostogauti“, - pasakojo braškių augintojas.

Lietuvoje auginama apie 800 ha braškių. Vidutinis derlingumas siekia apie 7-9 tonas iš hektaro. Vakaruose, kur naudojamos intensyvios technologijos ir chemijos priemonė, iš hektaro gaunama iki 15-25 tonų braškių. Tuo metu Lietuvos ūkininkai sąmoningai augina mažiau, bet sveikesnių uogų.

Šiuo metu Lietuvos braškių augintojai dėl eksporto derasi su Latvija ir Estija. Per dieną mūsų ūkininkai pajėgtų surinkti ir išvežti apie 6-8 tonas kokybiškų braškių.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"