TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Pirkdami pavartėse rizikuoja ir pirkėjai

2015 10 12 13:26
Vienos pavojingiausių vietų pirkti galimai nesaugius vartoti produktus lieka turgaviečių prieigos, kuriose nestokojama nei pardavėjų, nei pirkėjų. LŽ archyvo nuotrauka

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) nustato vis naujų nelegalios maisto produktų gamybos ir prekybos faktų ne tik turgaviečių pašonėje, bet net ir mokyklose.

VMVT inspektoriai visoje Lietuvoje kartu su policijos pareigūnais ir Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) inspektoriais atlieka patikrinimus. Vykdyti su maistu susijusią veiklą gali tik Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą turintys ar registruoti maisto tvarkymo subjektai. Neturint šio leidimo, gresia griežčiausia VMVT taikoma sankcija – veiklos uždraudimas. Pinigines baudas skiria VMI.

Nelegalas gimnazijoje

Praėjusią savaitę VMVT uždraudė Kelmės rajono Pakražančio gimnazijos bufeto, kuriame buvo prekiaujama maisto produktais ir gėrimais, veiklą. Kelmės VMVT inspektoriai, gavę anoniminį skundą, kartu su policijos pareigūnais nustatė, kad nelegaliai įrengtas gimnazijos bufetas veikė rūsio patalpose ir prekiavo maisto produktais. Tikrinant rasta pieno ir medaus be ženklinimo ir atsekamumo dokumentų. Maistui gaminti nebuvo tinkamų sąlygų. Maisto produktai buvo laikomi kartu su cheminėmis medžiagomis ir asmeniniais drabužiais, stalo įrankiai sudėti į metalinę dėžutę nuo kavos, plautuvė – nešvari, nevykdoma kenkėjų naikinimo programa. Darbuotoja dirbo be tinkamos specialios aprangos, neišklausiusi higienos mokymo kursų.

Pasak VMVT Maisto skyriaus vedėjos Aušros Išarienės, apie galimai nelegalią maisto gamybą ir prekybą tarnybai pranešė gimnazijos mokinių tėvai.

Apsišaukusios konditerės

Pasitvirtino ir vartotojo skundas, kad internete reklamuoja konditerija Mažeikiuose gaminama nelegaliai. Paaiškėjo, kad įvairūs konditerijos gaminiai pagal telefonu priimamus užsakymus buvo gaminami buto virtuvėje. Veikla vykdyta neturint Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo ar verslo liudijimo. Nebuvo receptūrų ir technologinių aprašymų. Nelegalia veikla besiverčianti mažeikiškė negalėjo pateikti žaliavų ir maisto produktų įsigijimo dokumentų, dirbo nepasitikrinusi sveikatos, neišklausiusi higienos žinių mokymo kursų.

Kita konditerė nelegaliai tortus kepė Kaune. Moteris neturėjo nei leidimo verstis šia veikla, nei tinkamų sąlygų maistui gaminti.

„Visiems maisto srityje nelegaliai dirbantiems asmenims taikomos griežčiausios sankcijos, nes netinkamai tvarkant maistą kyla pavojus žmonių sveikatai. Tačiau VMVT inspektoriai visada pataria, kaip reikėtų legalizuoti veiklą – kokie būtini dokumentai, reikalavimai patalpoms, kaip tinkamai laikytis higienos ir kt.“, – sako VMVT direktoriaus pavaduotoja Daiva Švelnienė.

Rizikuoja savo sveikata

Pasak A. Išarienės, didžiausią rūpestį dabar kelia žmonės, šalia turgaviečių siūlantys mėsos gaminius, pieną, sviestą, sūrį, duonos gaminius, pagamintus nežinia kokiomis sąlygomis. „Žmonės, pirkdami tokį gaminį ne tik rizikuoja susirgti, bet ir dažnai suserga žarnyno ligomis. Įvykus nelaimei, beveik neįmanoma ne tik surasti prekeivio, bet neretai ir sustabdyti ligų plėtrą.

Šiemet, anot pašnekovės, vykdant reidus kartu su policija buvo konfiskuota ir sunaikinta keli šimtai kilogramų neaiškiomis sąlygomis pagamintų čeburekų, kebabų ir panašių užkandžių. Ji taip pažymi, kad šiais metais Palangos savivaldybėje nebuvo išduota nė vieno leidimo nešioti karštus užkandžius į pliažą, tad visi tokie prekeiviai buvo nelegalūs.

A. Išarienės teigimu, gerokai sumažėjo masinių susirgimų salmonelioze ir kitomis bakterinėmis ligomis, uždraudus į visuomeninio maitinio įstaigose rengiamus masinius pobūvius atsinešti kitur pagamintus maisto produktus. „Anksčiau buvo paplitusi praktika prieš vestuvių ir kitų švenčių iškilmes nežpinia kur užsakinėti tortus, kitus gardėsius, pusę dienos visą tą gėrį vežiotis kaitroje ir tik vakarop atsivežti į pobūvį jau pavojingą vartoti produktą. Dabar tai jau draudžiama, ir susirgimų sumažėjo akyse“, – sakė A. Išarienė.

Ji pripažįsta, kad savotiškai nelegaliai maistas gaminamas ir namuose, tačiau žmonės, gamindami sau, stengiasi ir nusiprausti, ir gerai išvalyti aplinką. Kai gaminama siekiant parduoti svetimiems, higiena dažnai užmirštama, nepaisoma ir receptūros, kurią prieš leidžiant prekiauti visada įvertina VMVT specialistai.

Geriausias būdas sustabdyti nelegalią maisto produktų gamybą ir prekybą – nepirkti ir tuo nerizikuoti savo sveikata.

Pasak A. Išarienės, nelegaliems maisto gamintojams bei prekiautojai jau nelikę vietos turgavietėse ir mugėse, nes šią veiklą dabar griežtai kontroliuoja turgaviečių savininkai ur mugių organizatoriai, o VMVT inspektoriai tokią veiklą aktyviai stebi ir kontroliuoja., juolab kad prieš suteikdama maisto tvarkymo pažymėjimą ir leidimą verstis šia veikla, VMVT visada įvertina ir maisto gamybos, ir prekybos maisto produktais vietą. Prekiautojas visada privalo tokį leidimą turėti su savimi.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"