TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Pirmosios šviežios lietuviškos bulvės

2012 06 14 8:03

Kėdainių rajone ūkininkai pradėjo kasti pirmąsias ankstyvąsias lietuviškas bulves. Šiomis dienomis jos turėtų pasiekti didžiuosius prekybos centrus. Iki šiol ten buvo siūloma tik graikų bei italų derliaus.

Pirmosios bulvės gana brangios - kainuos daugiau kaip 2 litus už kilogramą, nes jų prikasama nedaug. Vėliau, rinkoje šviežių bulvių daugėjant, kaina krenta geometrine progresija.

"Lietuviškos" plaukia ir iš Lenkijos

Kėdainių rajono ūkininkas Rimantas Žebarauskas užvakar kasė pirmąsias bulves. Jis jų pasodino 12 hektarų ir planuoja iš hektaro prikasti po 23 tonas. "Pernai pradėjau kasti lygiai tą pačią dieną", - LŽ prisipažino ūkininkas.

Visą užaugintą produkciją jie tiekia žemės ūkio kooperatyvui "Bulvių namai". "Pirkėjai didžiuosiuose tinkluose turėtų ieškoti bulvių su šio kooperatyvo etikete. Jokių kitų ankstyvųjų lietuviškų bulvių Lietuvoje būti negali, ir jeigu kas jomis prekiauja, vadinasi, apgaudinėja pirkėjus. Taip bus bent jau pirmąją prekybos savaitę. Jeigu šiuo metu rasite kitų bulvių, kurios pristatomos kaip pirmosios lietuviškos bulvės, galiu visiškai atsakingai patvirtinti, jog tai yra nesąmonė. Jos gali būti atvežtos nebent iš Lenkijos", - įsitikinęs kalbėjo R.Žebarauskas.

Ūkininkas prognozuoja, kad ankstyvųjų bulvių derlius šiemet bus panašus arba šiek tiek mažesnis nei pernai, nes buvo palyginti šaltas gegužės mėnuo. Ankstyvąsias bulves, pasak ūkininko, auginti gana rizikinga, nes į šį verslą reikia labai daug investuoti. "Tik iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad ankstyvąsias bulves auginti labai apsimoka, nes pirmosios bulvės labai brangios. Bet iš tikrųjų į jas reikia labai daug investuoti ir daug rizikuoti", - sakė nuo 2005 metų ankstyvąsias bulves auginantis ūkininkas.

Anot jo, ankstyvąsias bulves vos pasodinus balandžio pradžioje reikia uždengti vadinamąja agroplėvele, laistyti specialiu tirpalu, apsaugančiu nuo šalnų. "Reikia labai daug rankų darbo, kuris brangiai kainuoja", - pastebėjo R.Žebarauskas. Ūkyje šiuo metu, be paties šeimininko ir jo tėvo, dirba penki pagrindiniai ir penki pagalbiniai darbuotojai.

Ankstyvųjų bulvių ūkininkas žada kasti tik tiek, kiek gaus užsakymų, matyt, kad nenumuštų kainų. "Nė kilogramo daugiau", - tikino Kėdainių rajono ūkininkas. "Gal žmonėms ir per brangu, bet ūkininkui reikia kiek nors uždirbti, nes tikrai labai daug yra įdėta", - tikino R.Žebarauskas.

Jeigu nesusiderės, išveš į užsienį

Koopertyvo "Bulvių namai" vadovas Giedrius Leščinskas LŽ sakė, jog pirmosios 24 tonos ankstyvųjų bulvių iš Kėdainių rajono šiomis dienomis turėtų pasiekti prekybos tinklus. Kitos bulvių partijos jau bus siūlomos ne tik šalies prekybininkams, bet ir užsienio pirkėjams.

Anot G.Leščinsko, palyginti ankstyvą bulvių derlių lemia ne tik geros oro sąlygos, bet ir žemės ūkyje pradėtos taikyti naujos technologijos. "Pavyzdžiui, virš bulvių lauko specialia įranga sukuriamas dirbtinis rūkas, kuris apsaugo bulves nuo šalnų", - bulvių auginimo niuansus atskleidė pašnekovas.

"Bulvių namų" vadovas tikisi iki liepos 1 dienos iš augintojų surinkti ir realizuoti apie 800 tonų ankstyvųjų bulvių. "Jeigu prekybos tinklai norės, visas derlius liks Lietuvoje. Jeigu ne, bulvės keliaus į užsienį. Mat anksčiau prekybos tinklai mieliau pirkdavo ne lietuviškas, o itališkas ar graikiškas bulves, kurios, mano nuomone, tinka nebent pašarams", - LŽ teigė G.Leščinskas.

Kooperatyvas apie 300 tonų ankstyvųjų lietuviškų bulvių pernai pardavė vietos prekybos tinklams ir apie 250 tonų eksportavo į Rusiją. Šiemet ankstyvųjų bulvių planuojama supirkti apie 250 tonomis daugiau, nes ūkininkai padidino ankstyvųjų bulvių plotus, kurie dabar siekia 35 hektarus. Kooperatyvui ankstyvąsias bulves tiekia 5 krašto ūkininkai.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"