TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Plombyro ir šerbeto jau nesupainiosime

2014 03 06 8:20
Pieniškuose, grietininiuose ir plombyro leduose neturėtų būti augalinių riebalų. LŽ archyvo nuotrauka

Nuo šių metų gegužės 1 dienos įsigaliosianti nauja ledų ženklinimo tvarka šalies gamintojams neleis į rinką tiekti pieniškų, grietininių ir plombyro ledų, kurių sudėtyje būtų augalinių riebalų. Ši tvarka naudinga vartotojams, tačiau ledų pramonė skundžiasi statoma į diskriminuojamą padėtį.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) pakeitė valgomųjų ledų ženklinimo tvarką. Jie bus griežčiau skirstomi pagal naudojamas žaliavas bei jų kiekį, todėl keičiami ir šių produktų ženklinimo reikalavimai. Pavadinimai esą bus tikslesni, aiškesni, informatyvesni: plombyras, sorbetas, šerbetas, vaisiniai valgomieji ledai.

Be jokių augalinių riebalų

Pasak VMVT, valgomuosius ledus gamintojai turėtų skirstyti ne tik pagal sudedamąsias dalis, bet ir šių kiekį. Nuo gegužės 1 dienos pagal sausųjų medžiagų, pieno riebalų ir baltymų kiekį ledus teks skirstyti į tris kategorijas - pieniškus, grietininius ir plombyrą.

VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji specialistė Antonina Greičiuvienė sakė, kad ledai, kuriuose sausųjų medžiagų yra ne mažiau kaip 28 proc., pieno riebalų – ne daugiau kaip 7 proc., o pieno baltymų – ne mažiau kaip 2,2 proc., bus vadinami pieniškais valgomaisiais ledais.

Grietininiais ledus bus galima vadinti, jeigu juose sausųjų medžiagų – ne mažiau kaip 32 proc., pieno riebalų – nuo 8 iki 11 proc., pieno baltymų – ne mažiau kaip 2,2 procento. Iki šiol plombyro ledai nebuvo išskiriami į atskirą rūšį ir buvo gaminami tiek iš augalinių, tiek iš pieno riebalų.

Nuo šio pavasario plombyru galės būti vadinami tokie tradiciškai Lietuvos rinkai tiekiami riebūs valgomieji ledai, kurių sudėtyje – ne mažiau kaip 12 proc. pieno riebalų. Taip pat plombyro leduose sausųjų medžiagų turės būti ne mažiau kaip 36 proc., o pieno baltymų – ne mažiau kaip 2,2 procento.

Visi kiti – tik valgomieji ledai

Taip pat patikslinti ir vaisinių ledų apibūdinimai. Jie bus skirstomi pagal vaisių (jų sulčių, minkštimo ir tyrės) kiekį. Ant etiketės rašyti "vaisiniai valgomieji ledai" bus galima tik tuomet, kai juose bus ne mažiau kaip 20 proc. vaisių arba ne mažiau kaip 2,5 proc. koncentruotų vaisių sulčių. Naujos rūšies leduose sorbete vaisių bus ne mažiau kaip 25 procentai. Gaminant sorbetą nenaudojamas nei pienas, nei jo sudedamosios dalys. Dar viena ledų grupė – šerbetas. Juose vaisių turės būti ne mažiau kaip 10 proc., sausųjų medžiagų – ne mažiau kaip 20 proc., riebalų – ne mažiau kaip 1 procentas.

„Valgomųjų ledų, kurių sudėtyje nėra pakankamo vaisių kiekio, įmonės negalės priskirti šioms grupėms. Taip pat jeigu ledų pavadinime yra žodžiai „pieniški“, „grietininiai“ arba „plombyras“, pieno riebalai ir pieno baltymai negali būti pakeisti kitos kilmės riebalais ar baltymais. Tuo tarpu kiti ledai, kuriems nėra nustatyti sudėties reikalavimai, vadinami valgomaisiais ledais. Jų pavadinime gali būti nurodoma sudedamoji dalis, kuri vartotojus informuotų apie gaminio sudėtį, kokybę arba specifines juslines savybes“, - teigė A.Greičiuvienė.

Sukaupė senų pakuočių

Gamintojai po šios ledų pavadinimų pertvarkos sunerimę ir jau skaičiuoja galimus nuostolius. Užsienyje ledams jokie apribojimai, susiję su augalinių riebalų naudojimu, netaikomi. Bendrovės "Vikeda", gaminančios „Dadu“ ledus, inžinierė technologė Enrikueta Sudeikienė sakė, kad ledų galiojimo laikas yra ilgas, ledai, skirti parduoti po gegužės 1-osios, jau yra pagaminti. Anot jos, pagal naują tvarką turi būti keičiamos ir pakuotės. O jos perkamos dideliais kiekiais, iš anksto, metams ir daugiau.

„Vertinant iš vartotojų pozicijų, gerai, kad žmogus informuojamas. Tačiau pasižiūrėkime, kokie ledai atkeliauja iš šalia esančios Lenkijos. Daugumos jų pakuotėse rašoma, kad tai plombyras, tačiau jų sudėtyje rasime ir augalinių riebalų. Šiuo požiūriu Lietuvos gamintojai bus nuskriausti. Mums uždedama ant kaklo grandinė, o tuo metu suvaldyti prekių srauto iš Europos neįmanoma. Juo labiau - ES nėra reikalaujama, kad plombyre nebūtų augalinių riebalų“, - aiškino inžinierė technologė E.Sudeikienė.

Asociacijos „Lietuvos maisto pramonė“ direktorės Irmos Pilipienės teigimu, Lietuvos gamintojai neprieštarauja, kad toks reglamentavimas įsigaliotų, tačiau reikalingas pereinamasis laikotarpis. Anot jos, naujoji tvarka turėtų galioti ir į Lietuvą įvežamiems ledams, ir gaminamiems Lietuvoje.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"