TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Pratino prie moliuskų, bet pirko karpius

2012 11 05 6:00
Romo Jurgaičio nuotrauka/C.Garijo Garcia: "Mažai lietuvių renkasi egzotiškesnio skonio žuvis."

Lietuviai mėsos nuperka 20 kartų daugiau nei žuvų produktų ir dažnai skundžiasi, kad šių neva negali nusipirkti. Bet žuvų pakankamai pasiūlius prekyboje paaiškėja, kad iš tiesų pirkėjai nedrįsta rinktis jiems mažai žinomų vandens gėrybių.

Antai ispanų prekybininkai mano, kad lietuviams žuvis reikia patraukliai pateikti parduotuvėse ir duoti dažniau jų gaminių paragauti - esą taip galima pirkėjus pripratinti prie neįprasto jiems skonio.

Tiesa, Lietuvoje viešėjęs Ispanijos parduotuvių tinklo "Supersol" vadovas Carlosas Garijo Garcia LŽ pripažino, kad Ispanijoje žuvys taip pat nėra būtiniausias produktas - jas ir ten populiarumu lenkia mėsa, tačiau žuvys pagal populiarumą tarp ispanų pirkėjų yra trečioje vietoje, o tarp lietuvių - tik šeštoje.

"Žuvų Lietuvoje suvartojama vis dar palyginti nedaug: mūsų tinklo parduotuvėse mėsos nuperkama 20 kartų daugiau nei žuvų produktų. Norėdami paskatinti jų vartojimą nusprendėme pirkėjus pakviesti į Žuvų turgų - čia gausesnis šviežių ir atvėsintų žuvų bei jūros gėrybių asortimentas. Tikimės, kad greitai ir ant lietuvių stalo vis dažniau atsiras įvairesnių žuvų ir jūros gėrybių", - LŽ sakė "Maxima LT" Maisto prekių pirkimo departamento direktorius Tomas Marcinkevičius.

Ispanai mokė lietuvius

Su Ispanijos parduotuvių tinklu "Supersol" bendradarbiaujanti UAB "Maxima LT" nusprendė pasinaudoti ispaniškomis žuvų prekybos tradicijomis, savo tinklo parduotuvėse įkūrė skyrius Žuvų turgus ir pasikvietusi į pagalbą ispanų žuvų pardavimo specialistus įvairiomis akcijomis bei degustacijomis spalį lietuvius pratino prie jūros gėrybių ir egzotiškų žuvų skonio.

Visą mėnesį "Maxima LT" kvietimu Lietuvoje viešėjo trys žuvų specialistai iš Ispanijos, kur darbas su žuvimis laikomas ispanų kultūros dalimi. Jie važinėjo po visą Lietuvą ir mokė "Maximos" parduotuvių darbuotojus, kaip paruošti žuvis, kaip jas patraukliai patiekti ledo vitrinose, konsultavo, kaip žuvų išdorojimo paslaugas bei jų patiekalų receptus siūlyti Lietuvos pirkėjams.

18 metų žuvų pardavimo skyriuje dirbęs Ispanijos specialistas C.Garijo Garcia susidarė įspūdį, kad lietuvių pirkėjai nėra įpratę prie serviso žuvų skyriuje. "Ispanų prekybininkai, kurie žuvų paruošimo ir pardavimo tradicijas perduoda šimtmečiais iš kartos į kartą, visada pasisveikina su pirkėju, stengiasi jį prakalbinti, padovanoti šypseną. Žuvų skyriuje būtinai turi dirbti nuolatinis, žuvies tvarkymą išmanantis specialistas, kuriuo pirkėjas galėtų pasitikėti kaip draugu. Antras dalykas - žuvų vitrinų išvaizda. Jos turi patraukti pirkėjų akį. Trečias svarbus dalykas - didelis šviežių žuvų ir jų išdorojimo paslaugų pasirinkimas, kad pirkėjas, grįžęs namo, galėtų žuvis dėti tiesiai į keptuvę", - patirtimi dalijosi ispanas.

Pirko gyvus karpius

Paklaustas, kokias jūros gėrybes labiausiai pirko lietuviai Žuvų turguje, ispanas apgailestavo, kad ne moliuskus ir ne krevetes. "Pajūryje lietuviai labiausiai pirko karpius, o Panevėžyje ir Vilniuje - lašišas. Mažai lietuvių renkasi egzotiškesnio skonio žuvis. Reikia juos informuoti, o svarbiausia, duoti žmonėms jų gaminių paragauti. Kuo daugiau bus rengiama degustacijų, tuo greičiau lietuviai prie jų pripras taip, kaip ispanai", - sakė jis.

C.Garijo Garcia pastebėjo, kad paruošti žuvį filė gabaliukais ispanai prašo kur kas dažniau, o lietuviai renkasi gyvus karpius ir patys vargsta namuose juos valydami, dorodami.

"Lietuvių klientai nežino, ką gali pasiūlyti žuvų cechas, nieko neklausinėja. O ispanai įpratę, jog žuvų skyriaus darbuotojai padarys viską, kad žuvys galėtų keliauti tiesiai į pirkėjo keptuvę", - skirtumus atskleidė jis.  

Apetitą lemia ir kaina

LŽ skaitytoja Joana pasakojo, kad pasisvečiavusi Italijoje buvo sužavėta keptų ant žarijų karališkųjų krevečių skonio. Grįžusi į Lietuvą ji sumanė palepinti šeimą tokiu patiekalu, bet gerus norus sustabdė šių krevečių kaina Lietuvoje. "Nedidelis jų maišelis parduotuvėje kainuoja dvidešimt kelis litus. Supratau, kad tokios krevetės netaps įprasta mano šeimos raciono dalimi, ir nepirkau jų", - pasakojo Joana.

Tuo tarpu visi "Maxima LT" prekybos tinklo klientai spalio mėnesį galėjo mažesnėmis kainomis įsigyti nematytų žuvų, krevečių, moliuskų, kalmarų, austrių, krabų ir kitų jūros gėrybių. Į Žuvų turgaus skyrius, veikiančius "Maximos" parduotuvėse, buvo atgabenta ryklių, auksinių doradų, tunų, kardžuvių, papūgžuvių, ledjūrio menkių, afrikinių šamų, kefalių ir kitų retesnių žuvų. Juose rengtose degustacijose pirkėjams buvo siūloma nemokamai paragauti šių egzotiškesnių žuvų patiekalų.

Olga Malaškevičienė, "Maxima LT" atstovė ryšiams su visuomene, LŽ sakė, kad bendrovė visada kelis kartus per savaitę žuvis vežėsi iš visame pasaulyje garsėjančių Prancūzijos ir Norvegijos žuvų turgų.

"Pastaruoju metu tik gerokai išplėtėme jų asortimentą. Jį papildėme  beveik 30 naujų rūšių žuvų ir jūros gėrybių, daugiausia iš Atlanto vandenyno ir Viduržemio jūros. O dėl kainų - tai specialių pasiūlymų ir akcijų klientams taikysime ir ateityje", - pasakojo ji.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"