TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Prieš Kūčias pirkėjai lenkiasi silkei

Kalėdų savaitę prekybos centruose karaliauja žuvys ir jų produktai. O ant lietuvių stalo per Kūčių vakarienę "pirmauja" silkė.

Nors Lietuva tik praeitame amžiuje tapo jūrine valstybe, žuvų niekada netrūkdavo ne tik ant lietuvių bajorų, bet ir ant sodiečių stalo. Be žuvies, pirmiausia silkės, ir šiandien neįsivaizduojama lietuviška virtuvė, o ypač per Kūčias ir Kalėdas.

Tačiau žuvims šiemet teks išleisti daugiau: lietuvių mėgstamiausios silkės per metus pabrango beveik 50 procentų. Kilo ir kitų populiariausių žuvų ir jų produktų kainos.

Brangsta, nes mažėja ištekliai

Nacionalinės akvakultūros ir žuvų produktų gamintojų asociacijos direktorius Vytautas Andriuškevičius LŽ teigė, kad žuvys metų pabaigoje brango ir veikiausiai brangs toliau: "Žuvų paklausa didėja, o pasiūla mažėja, nes jų atsargos nedidėja, sumenko ir žvejybos kvotos. Todėl brangsta visa žaliava, taip pat ir šaldytos, neapdorotos žuvys, jų filė."

V.Andriuškevičius sakė, kad kainas didina beveik visos pagrindinės žuvų žaliavos tiekėjos: Norvegija, Olandija, Danija, Ispanija, Argentina, Tolimųjų Rytų šalys. Kai kurios žuvys šiemet brango 30-70 procentų. Labiausiai kilo silkių, skumbrių, jūros lydekų, menkių, tunų kainos. "Naujas sezonas prasideda rudenį, kai pradedamos žvejoti vadinamosios gerosios žuvys. Šį rudenį ir sukilo kainos", - aiškino V.Andriuškevičius.

Pasak jo, Lietuvos žuvų perdirbėjai didžiąją dalį žaliavos įsiveža - iš importuotų žuvų pagaminama 95-100 proc. produkcijos. "Įsivežame iš viso pasaulio, bet daugiausia iš Norvegijos, Islandijos, Danijos, Ispanijos, Argentinos, Pietryčių Azijos", - asociacijos direktorius.

Lietuviai, anot jo, labiausiai mėgsta silkes - šių parduodama daugiausia. Po silkių pagal populiarumą rikiuojasi skumbrės ir šaldytos žuvys: menkės, jūros lydekos, lašišos.

V.Anriuškevičius mano, kad lietuviai valgo palyginti nedaug žuvų - vidutiniškai po 14 kilogramų per metus. Tuo metu vienas ispanas per metus suvalgo apie 40 kilogramų, o japonas - daugiau kaip 70 žuvų. "Mes jų mažai valgome, o juk žuvys, kaip ir daržovės, žmogaus organizmui yra vieni vertingiausių produktų. Ypač vertingos neapdorotos žuvys - atšaldytos arba sušaldytos, svarbiausia, kad būtų neapdorotos chemiškai ar pagardintos įvairiais ingredientais", - dėstė perdirbėjų atstovas.

Prekybos centruose - žuvų savaitė

Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos informacinės sistemos duomenimis, kai kurie populiariausi žuvų produktai mažmeninės prekybos tinkluose per metus pabrango keliasdešimčia procentų. Labiausiai kilo silkių kaina.

Gruodžio pradžioje silkių filė kainavo beveik 50 proc., o sūdytos silkės - apie 36 proc. brangiau nei pernai tuo pačiu metu. Per metus maždaug 20 proc. brango gyvi karpiai, apie 18 proc. - jūros lydekos, apie 13 proc. - skumbrės.

"Norfos" tinkle, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, silkės ir skumbrės pabrango apie 15 procentų. "Rimi" tinkle brango silkės ir šaldytos žuvys. UAB "Maxima" parduotuvėse šiek tiek brango silkės ir jų gaminiai, kai kurios šaldytų žuvų rūšys. "Dėl didelio žuvų trūkumo pasaulyje šiais metais ir Lietuvoje, ir kitose pasaulio valstybėse kainos kilo, bet mes stengiamės, kad klientai mūsų parduotuvėse rastų žuvų už patrauklią kainą", - sakė O.Malaškevičienė.

Kalėdų laikotarpiui apyvartomis mažmeninės prekybos tinkluose neprilygsta joks kitas metų laikas, o žuvų pardavimas šiuo metu išauga keleriopai - dabar šie skyriai parduotuvėse tiesiog apgulti pirkėjų.

"Iki" tinklo parduotuvėse silkių pardavimas per kalėdinę prekybą padvigubėja, šviežių žuvų - net patrigubėja. Kaip LŽ sakė šio tinklo Komunikacijos skyriaus vadovas Valdas Lopeta, pardavimo pikas prasideda likus 2-3 dienoms iki Kalėdų, šviežių žuvų pirkimas ypač suaktyvėja dieną prieš Kūčias. "Populiariausia mūsų prekė yra karpiai, jų nuperkama daugiau nei kitų žuvų kartu sudėjus. Taip pat labai perkamos yra silkės, ypač tos, kurias galima pasiruošti namie. Karpių daugiausia gauname iš lietuvių tiekėjų, lašišų atsivežame iš Norvegijos, šviežių žuvų importuojame ir iš Prancūzijos", - pasakojo jis.

Pasak "Iki" atstovo, silkes tiekėjai per mėnesį pabrangino 10-12 proc., kitų žuvų kainos išliko panašios, kaip ir praėjusiais metais.

"Žuvų pardavimas paskutinę savaitę prieš Kalėdas išauga beveik 2,5 karto, o daugiausia nuperkama silkių, kurių parduodama net 4-5 kartus daugiau nei kitu metų laiku", - LŽ dėstė UAB "Norfos mažmena" atstovas spaudai Darius Ryliškis.

"Rimi" parduotuvėse Kalėdų savaitę populiariausi gyvi karpiai, silkės, šprotai, šaldytos žuvys, šviežios lašišos ir jų filė, ikrai. "Kalėdų savaitę šių produktų nuperkama 8-10 kartų daugiau nei bet kurią lapkričio savaitę. Palyginti su kitais metų mėnesiais gyvų žuvų, pavyzdžiui, karpių, parduodama keliskart daugiau, silkių ir rūkytų žuvų pardavimas gruodį išauga apie 30 proc., o šaldytų žuvų ir jūrų gėrybių parduodama net dvigubai daugiau", - LŽ vardijo UAB "Rimi Lietuva" Viešųjų ryšių vadovė Raminta Stanaitytė-Česnulienė.

"Maxima" tinklo parduotuvėse prekyba vyksta analogiškai, kaip praėjusiais metais. "Gruodžio 14-osios, palyginti lapkričio 14-aja, parduodamų žuvų kiekis išaugo daugiau nei trečdaliu. Pastebime, kad kasmet daugiausia žuvų mūsų klientai nuperka prieš pat Kūčias - gruodžio 22 ir 23 dienomis", - LŽ sakė UAB "Maxima LT" atstovė ryšiams su visuomene Olga Malaškevičienė. - Populiariausios silkės, be kurių neapsieina nei vienas Kūčių stalas. Labai populiarios išlieka šaldytos žuvys, bet kasmet vis daugiau nuperkama šviežių, ant ledo laikomų žuvų.".

Pirkėjai šiemet perka tiek pat, kaip ir ankstesniais metais: nei daugiau taupo, nei daugiau išlaidauja. "Manome, kad žmonės išleis tiek pat, kiek pernai ir užpernai. O praėjusius dvejus metus per Kalėdų savaitę vienas pirkėjas per apsilankymą parduotuvėje vidutiniškai išleisdavo po 28 litus", - pasakojo D.Ryliškis.

Prekiaujama "sveika" žuvimi

Pagyvėjus prekybai žuvimis, sujudo ir jų kokybės tikrintojai. Pagal tarptautinius standartus daugelyje valstybių leidžiama, kad 1 kilograme žuvies gali būti iki 5 kirminų, bet Lietuvoje reikalavimai griežtesni - maistui tiekiamuose žuvininkystės produktuose matomų parazitų visai neturi būti. Lietuvoje žuvininkystės produktai (sūdytos, marinuotos, šaltai rūkytos silkės, skumbrės) gaminami daugiausia iš sušaldytos žaliavos, tad tikrinama, ar tiekiamos į rinką žuvys neužkrėstos.

"Mūsų šalyje nėra nustatyta atvejų, kad būtų prekiaujama žuvimis, užkrėstomis gyvais parazitais. Dažniausia randama negyvų parazitų šaldytų žuvų pilvo ertmėse. Todėl drąsiai galima teigti, kad pavojaus vartotojų sveikatai nėra, oficialiai patvirtintose vietose prekiaujama saugiais žuvų produktais", - LŽ teigė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja Janina Kondrotienė.

Faktai

Seniau lietuviai per Kūčias valgydavo ir mėsą, bet dėl Katalikų bažnyčios įtakos ilgainiui mėsos atsisakyta. Ją pakeitusios žuvys, ypač silkės, - vieni pagrindinių advento ir gavėnios pasninko valgių. Kadaise ypač buvo mėgstamos lydekos - vaisingumo simbolis.

Dabar pagrindinė Kūčių žuvis yra silkė, patiekiama atskirai arba kaip kitų valgių pagardas. Viena kita močiutė dar paruoštų ir šaltos sriubos cibulynės, dar silksriube vadinamos.

Žuvys buvo vienas svarbiausių (antras po kryžiaus) krikščionių simbolių. Taip galėjo būti dėl plačiai paplitusio akrosticho (žodžių pirmųjų raidžių santrupos), mat žodžiai Jėzus Kristus, Dievo Sūnus, Išganytojas (gr. - Iesous Christos Theou Yios Soter) sudaro santrumpą Ichthys (gr. - žuvis).

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"