TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Restorano gardumynai - ant namų stalo

2012 02 13 6:00

Per šalčius padidėjo greito ir riebaus maisto, pristatomo į namus, paklausa - valgoma daugiau ir sočiau, nes nenorima iš namų ir biuro nė nosies iškišti.

Keletą savaičių iš krašto nesitraukiantys šalčiai pakoregavo tik "greitą" maistą gaminančių maitinimo įmonių pardavimą. Į biurus ir gyvenamuosius būstus šiomis dienomis lietuviškų riebių patiekalų išvežama apie 33 proc., o picų - net  50 proc. daugiau nei esant "normaliai" oro temperatūrai.

Lankytojų užsuka mažiau

"Picų užsakymas per šalčius padidėjo beveik 50 procentų. Jų išvežame daugiausia - šio patiekalo skonis vežant mažiausiai nukenčia. O, pavyzdžiui, blynų klientai užsako mažiau, nes vežant jie išsilaiko kiek prasčiau", - LŽ aiškino Gediminas Balnis, bendrovės "Vičiūnų restoranų grupė", kuriai priklauso "Charlie pizza", "Katpėdėlė" bei "Carskoje selo" restoranai, direktorius ir valdybos pirmininkas. Bet spartus "maisto į namus" segmento augimas didžiuosiuose miestuose bendrovės vadovo itin nedžiugina - mat klientų sumažėjo grupės restoranuose. "Žmonės per šalčius neina iš namų ir biurų net per pietus", - pasakojo G.Balnis.

Maždaug trečdaliu išvežamo maisto padaugėjo ir lietuviško maisto restoranų tinkle "Bernelių užeigos". 9 užeigas ir svetaines valdanti bendrovė maisto į namus paslaugą kol kas teikia tik Kaune ir Šiauliuose. "Užsakymai tiesiogiai priklauso nuo oro prognozės. Jeigu laukiamas didesnis šaltis, mes jau nuo ryto rengiamės užsakymų antplūdžiui iš biurų. Vakarais daugiau užsakymų sulaukiame iš privačių asmenų", - LŽ teigė bendrovės "Bernelių smuklės" direktorė Zita Tarankevičienė.

Dienomis iš šio tinko restoranų daugiausia užsakoma "dienos pietų", nes, pasak vadovės, žmonės skaičiuoja pinigus ir stengiasi pavalgyti pigiau. "Užsako stipresnio, riebesnio maistą. Turi būti karštos sriubos, kepsnių, šonkauliukų, cepelinų. Salotų ar deserto jau neprašo", - pasakojo Z.Tarankevičienė. Ji taip pat pastebėjo, kad nemažai patiekalų prašė atvežti tie klientai, kurie paprastai lankosi restorane.

Geras maistas - gražioje aplinkoje

Verslininkė Dalia Kuklierienė, garsiojo Panevėžio viešbučio "Romantic" bei restorano "Deja Vu" savininkė ir vadovė, skeptiškai vertina patiekalų išvežiojimą, nors, esant poreikiui tokią paslaugą suteiktų. "Kas tingi gaminti, užsisako picos, o tie, kurie paprastai eina į restoraną, neužsisakys atvežti namo prabangios žvėrienos ar kito išskirtinio patiekalo. Koks bus tas restorano maistas, jeigu jį plastikinėje dėžutėje žmogui nuveši? Picą galima vežti, nes jos savikaina maža. O mūsų maistas - rinktinis, į kainą įskaičiuojamas ir serviravimas, ir aplinka. Žmonės nori tokioje aplinkoje praleisti laiką išskirtinėmis progomis", - svarstė prabangaus keturių žvaigždučių viešbučio ir restorano savininkė.   

Populiari Vilniaus Žvėryno svetainė-baras "Verdana" maisto į namus nevežioja, tačiau klientai gali patys parsinešti čia nusipirktus patiekalus. Restoraną valdančios bendrovės "Ryto vėjas" vadovė Rūta Čiūraitė sakė, kad maisto užsisakyti čia galima ir banketams, ir privatiems pietums ar vakarienei. Būna, kad klientai važiuodami po darbo namo užsuka pasiimti paruoštų karštų patiekalų. Kiti šventėms užsisako įdarytų karpių ar vištų, ančių. Tačiau per šalčius tokių užsakymų nė kiek nepadaugėjo.

"Restoranas ne tik gamina maistą - jis siūlo praleisti laisvalaikį. Pas mus savaitgaliais muzika grojama gyvai. Tai traukia žmones. Be to, mūsų klientai linkę mėgautis maistu, o ne tik prikimšti skrandį", - dėstė pašnekovė.

Palyginti nedaug maisto išvežioja ir tris tradicinės Pekino virtuvės restoranus Vilniuje valdanti bendrovė "Naujieji Rytai". Jos vadovė Brigita Aksomaitienė tvirtino, kad užsakymų į namus nepadaugėjo net ir per pastaruosius šalčius. "Tokią paslaugą teikiame, bet ji nėra labai populiari. Tam nelabai tinka mūsų virtuvės specifika. Manau, kad "normalų" maistą reikia valgyti restorane", - prisipažino ji.

Ribota rinka

LŽ kalbintų maitinimo įmonių vadovai neįžvelgia didelių maisto išvežiojimo į namus veiklos perspektyvų. Pasak jų, dabar ši paslauga Lietuvoje populiarėja, nes yra palyginti nauja, tačiau mūsų miestai per maži, kad būtų galima prognozuoti didelį pardavimo augimą. "Tai tik papildoma paslauga. Mažesniuose miestuose atstumai iš viso per maži, kad būtų kur plėstis", - įsitikinęs pusantrų metų maistą į namus pristatančios bendrovės vadovas G.Balnis. 

Tuo metu "Bernelių smuklės" direktorė Z.Tarankevičienė mano, kad paslauga išliks populiari, nes tai patogu klientams. "Šiais laikais, kai taip visi skuba, ne visada yra laiko patiems pirkti produktus ir gaminti namie. Be to, tiesiog patogu gauti maistą bet kuriuo nurodytu laiku ir svečius pavaišinti. Taip žmonės taupo laiką", - sakė ji.

Z.Tarankevičienės teigimu, vasarą maisto išvežimo poreikis apskritai labai sumažėja, o žiemą vidutiniškai išvežiojama apie 8-10 proc. visų pagamintų patiekalų.

Panevėžio restorano "Deja Vu" vadovė D.Kuklierienė atkreipė dėmesį į tokios paslaugos kainą. "Juk kainuoja ir transportas, ir papildomi darbuotojai. Manau, kad ir picerijoms tai tik papildoma veikla. Mes orientuojamės į kitą segmentą. Pas mus žmonės švenčia, atsiveda užsienio svečius. Pagal savo klientų lankymąsi dažnai galiu spręsti, kaip kam sekasi verslas", - kalbėjo D.Kuklierienė .

"Nemanau, kad tokie maži restoranėliai, kaip mūsų, suks maisto išvežiojimo keliu, net salėse mažėjant klientų. Kokybiškai paruoštą maistą atvežti klientui į namus yra gana sudėtinga. Karštam maistui vežti reikėtų įsigyti specialios įrangos. Restoranai orientuojasi į šviežią maistą, kuris gaminamas ir patiekiamas vietoje. Abejoju, ar tokie patiekalai tinka išvežioti", - svarstė "Verdanos" svetainės sostinėje vadovė R.Čiūraitė.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"