TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Rūkytų dešrų laidotuvėms rengiasi ir latviai

2014 01 30 6:00
Latviai įsitikinę, kad rudenį nuo prekystalių dings natūralūs rūkytos mėsos produktai. Oresto Gurevičiaus (LŽ) nuotrauka

Nauji Europos Sąjungos (ES) reikalavimai rūkytos mėsos gaminiams pribloškė ir Latvijos gamintojus. Latvių žemdirbiams ir verslininkams, gaminantiems rūkytos mėsos produktus, nauji ES reikalavimai buvo ne mažesnė staigmena nei lietuviams.

„Lietuvos žinios“ jau rašė, kad 2011 metais patvirtinti ir nuo rugsėjo 1 dienos įsigaliosią ES reikalavimai gali gerokai praretinti Lietuvos smulkiuosius gamintojus, kurie dešras, lašinius ar žuvis rūko savadarbėse rūkyklose. Rūkytame maisto produkte nustačius didesnę nei leidžiama tam tikro teršalo koncentraciją, jo negalima bus parduoti. Kai kurių sveikatai pavojingų medžiagų, pavyzdžiui, benzapireno leistina norma mažinama pusantro karto.

Latvijos ūkiai nepasirengę

„Mes darome visus tyrimus, kurių reikalauja Maisto ir veterinarijos tarnyba. Tačiau iki šiol niekas neklausė, kiek mūsų produktuose yra benzapireno. Net nesusimąstydavau apie tai. Dabar rengiuosi teikti produktus, kad atliktų ekspertizę. Nors nemažai investavome į gamybą, tikriausiai nesugebėsime laikytis visų naujų normų“, - Latvijos žiniasklaidai sakė ūkio savininkė Gunta. Moteris tikino, kad jos kolegos kituose Latvijos rajonuose taip pat niekada netyrė galimo benzapireno kiekio rūkytuose produktuose. O tarp jų – ne tik smulkūs, bet ir stambesni verslininkai.

„Maisto ir veterinarijos tarnybos atstovai ūkyje lankėsi žiemą, ir niekas net klausimo apie benzapireną neuždavė. Artimiausiomis dienomis tikrinsime. Jeigu produktai neatitiks reikalavimų, ką nors keisime. Tačiau abejoju, kad vietoj dūmo naudosime chemines medžiagas, nes mūsų orientacija – natūralūs produktai“, - sakė ūkio technologas Egonis.

Tuo metu Latvijos maisto ir veterinarijos tarnyba atkerta, kad patys gamintojai už savo produkcijos kokybę yra atsakingi. „Jie pasirašo protokolą, kuriame nurodyta, jog gamintojai turi žiūrėti, kad benzapireno norma neviršytų leistino kiekio. Jeigu jie ko nors nesuprato - tai jų problema“, - padėtį komentavo tarnybos atstovas.

Tikrino tik dešimtadalį gamintojų

Latvijoje veikia daugiau kaip 300 mėsos produktų gamintojų. Tačiau Latvijos maisto ir veterinarijos tarnybai skirto finansavimo 2013 metais užteko patikrinti tik 30 rūkytos mėsos gamintojų. Nustatyta, kad 11-os iš jų atlikti ekspertizę patiektų produktų benzapireno norma viršijo nustatytą ribą. Kaip rašo Latvijos spauda, visa apimančio vaizdo minėta tarnyba neturi. „Dėl atitikties reikalavimams atsakingas tik pats gamintojas“, - teigė tarnybos atstovė Ilzė Blikša.

Rūkymo technologijų specialistas Janis Zandbergas įsitikinęs: rudenį nuo Latvijos prekystalių dings natūralūs ir skanūs rūkytos mėsos produktai. „Yra grietinė ir grietinės bei augalinių riebalų mišinys, yra sviestas ir tepusis riebalų mišinys. Šiuo atveju yra rūkyta mėsa ir rūkymo produktas“, - paaiškino specialistas.

Latvijos žemės ūkio ministerija skėsčioja rankomis. Kaimynų spauda rašo, kad tuo metu, kai prieš dvejus metus nauji reikalavimai buvo svarstomi ir priimami, tik šprotų gamintojai išsireikalavo palikti ankstesnę teršalų normą, o mėsos perdirbėjai tylėjo. Jų asociacijos problemos neįžvelgė. „Tačiau griežti reikalavimai grasina sunaikinti nacionalinį produktą ir visą ūkio šaką“, - nurodė Latvijos spauda.

Kaip LŽ jau rašė, šiemet rudenį įsigalios 2011 metais priimti nauji ES reikalavimai. Iš 28 ES valstybių jiems pasipriešino tik Lenkija. Šios šalies mėsos gamintojai įsitikinę, kad dėl naujo ES reglamentavimo labiausiai nukentės gamintojai, kurie mėsą ir jos produktus bei žuvis rūko tradiciniu būdu, nes deginant natūralią medieną sunkiausia kontroliuoti dervų kiekį. Lenkų ekspertų teigimu, nuo rudens įsigaliojus naujiems reikalavimams, bankrutuos daugelis tradicinio maisto gamintojų.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"