TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Šakočiai puošia užsieniečių stalą

2012 12 07 6:36
Lapkritis ir gruodis yra pats geriausias šakočių pardavimo laikotarpis. /Romo Jurgaičio nuotraukos

Įsukti šakočių gamybos verslą padeda didžiosios žiemos šventės, kai šių puošnių kepinių pardavimas išauga iki penkių kartų. Jų užsisako tiek įmonės - užsienio partneriams, tiek pavieniai pirkėjai - užsienyje gyvenantiems draugams ar emigrantams.

Lietuviai iš giminių ir draugų užsienyje per Kalėdas gautose dovanų siuntose dažniausiai randa vaikiškų drabužių, avalynės, kosmetikos, saldainių. Patys lietuviai dovanų į užsienį siunčia lietuviškų maisto produktų, iš kurių populiariausi yra tradicinis šakotis ir kūčiukai. Pasirodo, trapieji šakočiai neretai siunčiami net į Jungtines Amerikos Valstijas.

Šventinis verslas

Ignalinos rajone veikiančios UAB "Romnesa" vadovas Romualdas Spulis teigia, kad į JAV šakočius siunčia jūros transportu, nes taip pigiau. Toks pristatymas užtrunka iki poros mėnesių, tačiau tai daryti esą verta. Lapkritis ir gruodis yra pats geriausias šakočių pardavimo laikotarpis. "Šių kepinių eksportas labiausia suaktyvėja artėjant Naujiesiems metams. Tuomet šakočių pardavimas išauga penkis kartus. Juos siunčiame į Angliją, Airiją, Vokietiją, Rusiją. Jeigu negelbėtų Kalėdų laikotarpis ir kitos didžiosios šventės, šis verslas keltų daug problemų", - aiškino verslininkas.

Anot R.Spulio, šakočių gamyba gana sudėtingas verslas - tai ne duona kasdienė, o šventės ir prabangos prekė. Lietuviai šiuos kepinius paprastai perka kuo mažesnius - sveriančius apie 0,5 kilogramo. Mat vienas šakočio kilogramas kainuoja apie 25-30 litų.

"Kiaušiniai yra pagrindinė šakočių sudėtinė dalis, o jų kaina šiemet ypač svyravo. Bet galutinė kepinio kaina, palyginti su praėjusiais metais, nepasikeitė. Tiesiog rinka neleido kelti kainų, todėl laikiną kiaušinių brangimą teko kompensuoti iš savo pelno", - kalbėjo verslininkas.

Karštymetis kepyklose

Tai, kad šakočių kepyklose prasidėjo tikras karštymetis, patvirtina ir individualios šakočių kepimo įmonės savininkė Birutė Babarskienė. "Taip, dabar pas mus labai karšta. Užsakymų gruodį dvigubai daugiau nei paprastai, nes dabar pats metas šiuos kepinius siųsti į užsienį", - sakė ji.

Kepyklos savininkė pasakojo, kad šakočius dovanoms į užsienį užsako patys lietuviai ir išsiunčia juos tradiciniu paštu arba per kurjerių bendroves į Angliją, Vokietiją, Daniją, Ispaniją ar Lenkiją. Ji tikino, jog dar niekada nenutiko taip, kad gabenamas kepinys sutrupėtų.

"Pamenu, vieną didžiulį, keturis kilogramus sveriantį, gėlėmis puoštą šakotį lėktuvu išsiuntėme vestuvėms į Ameriką. Nors jo siuntimas kainavo dvigubai brangiau negu pats skanėstas, buvo malonu gauti jo nuotrauką iš Amerikos - nematėme jokių šios įspūdingos stalo puošmenos pažeidimų", - malonią akimirką prisiminė ji.

Konditerijos gaminių UAB "Dzūkija" šiemet daugiau užsakymų sulaukė siųsti į JAV, Rusiją, Angliją. Bendrovės atstovų teigimu, kepiniai JAV didmenininkus pasiekia per mėnesį.

Skanavo ir princas

Tuo metu Onutės Ribakovienės kepykla šakočius parduoda Lietuvos įmonėms, šios juos perka dovanų savo partneriams užsienyje. "Vienos įmonės užsakymas siekia 200 kg šakočių, o vienas kepinys sveria 3-6 kilogramus. Mėgstamiausi yra mūsų trapieji šakočiai. Juos taip pat užsako ir ambasados, ir pavieniai pirkėjai. Užsakymų yra tiek daug, kad nėra laiko skaičiuoti gauto pelno", - LŽ pasakojo Kaune veikiančios kepyklos darbuotojas.

Jis didžiuodamasis tvirtino, kad įmonė yra gavusi iš Vindzoro rūmų atsiųstą padėką už iškeptą 6 kg lietuvišką šakotį, kuris puošė Didžiosios Britanijos princo Edvardo vestuvių stalą.

Neprarasti skonio savybių šakotis gali iki dviejų mėnesių. "Vis dėlto svarbu žinoti, kad mūsų gaminiai kepami iš natūralių produktų, jų gamybai nenaudojami nei jokie skonio, nei kvapo stiprikliai, tad šakotis lengvai sugeria visus kvapus ir yra neatsparus drėgmei. Dėl šių priežasčių kepinį reikia laikyti sausoje vėdinamoje patalpoje", - patarė kepyklos atstovas.

Pakuoja kruopščiai

Šakočių kepėjai pasakojo, kad daugiausia eksportuojami 0,5-1,5 kg svorio šakočiai. Jie pakuojami į kietesnio kartono dėžes, kuriose nepaliekama erdvės jiems judėti. Siuntų bendrovės UAB "DPD Baltics" direktorė Indrė Puišė pasakojo, kad siuntėjai supakuotus šakočius dažnai deda į atskirą dėžę ir apvynioja burbuline plėvele. "Tada nenutrupa šakočių spygliai, nors siuntos yra rūšiuojamos naudojant konvejerį, o ne rankomis. Naudojantis mūsų internetine sistema Esiunta.lt šakočio pristatymas, pavyzdžiui, į Angliją kainuoja apie 179 litus", - sakė ji.

Per AB Lietuvos paštą siunčiant 1-2 kg svorio šakotį paprastuoju paštu už pristatymą, pavyzdžiui, į Prancūziją teks sumokėti apie 60 litų, į Didžiąją Britaniją - apie 70 litų, o pristatymas greituoju paštu kainuos brangiau nei 100 litų.

UAB "Panevėžio eglė" direktoriaus pavaduotoja Jolita Žakevičienė sakė, kad siuntų kainos bendrovei nerūpi, nes šakočių siuntimo išlaidas apmoka užsakovas. "Mūsų šakočius perka lietuviai, įkūrę savo parduotuves Airijoje, Estijoje, Latvijoje. Ten vežami apie kilogramą sveriantys kepiniai", - sakė ji. Jūratės Gulbinienės individualioji įmonė daugiausia šakočių parduoda Lietuvoje, jos pardavimas užsienyje, daugiausia Čekijoje ir Estijoje, sudaro tik 3-5 proc. pajamų.

Siuntose - gardumynai

Lietuvos pašto darbuotojai pastebi, kad lietuviai, pakuojantys kalėdines siuntas pašto skyriuose, prikrauna į jas įvairių saldumynų, uogienių, rūkytų mėsos gaminių, sūrių, alkoholinių gėrimų. Į Didžiąją Britaniją, Airiją, JAV, Ispaniją, Vokietiją dažniausiai siunčiami saldainiai, šokoladas, šakočiai, kava, alkoholis, sūris, gyvulinės kilmės gaminiai hermetiškose pakuotėse.

Siuntų bendrovės "DPD Baltics" direktorė pasakojo, kad mūsų kraštiečiai į užsienį siunčia medų, lietuvišką juodą duoną, sūrį, namie pagamintus skanėstus, įvairius fasuotus ilgo galiojimo produktus.

LŽ skaitytoja Vaiva pasakojo, kad kasmet per Kalėdas draugams į Italiją išsiunčia juodos lietuviškos duonos, silkių ir ikrų. "Nors italai turi daug jūros gėrybių, tačiau silkių, panašių į lietuviškas, ten nerasi, o be jų lietuvis neįsivaizduoja Kūčių stalo. Natūralūs ikrai Italijoje kainuoja gerokai brangiau nei Lietuvoje. Be to, lietuviai džiaugiasi galėdami pažįstamus italus pavaišinti gerais lietuviškais saldainiais ir lietuvišku alumi. Todėl į siuntinius visada prikraunu įvairių skanėstų", - pasakojo Vaiva.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"