TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Saldus alutis, balta putelė...

2010 10 21 0:00

Bendrovė "Kauno alus" - viena seniausių alaus daryklų Lietuvoje - džiaugiasi išlaikiusi natūralaus alaus gamybos tradicijas.

Alaus bokalas keliamas už lietuvių krepšinio pergales, į standžią alaus putą sumerkiami vyrų ūsai švenčiant jubiliejų ar gaivinantis po dienos darbų. Tie, kas nori pasimėgauti tikruoju alaus skoniu, renkasi natūralų, tradiciniu būdu pagamintą "Kauno alaus" gaminį.

Šiais laikais, kai natūralumą veržiasi pranokti naujosios technologijos, tradicijas saugoti reikia pasiryžti. Apie tai, kaip senosios aludarių technologijos puoselėjamos Kaune, kalbamės su "Kauno alaus" rinkodaros direktoriumi Gintautu Staniuliu.

"Kauno alus" įsikūręs pačiame Kauno centre, Savanorių prospekto pradžioje. Tyrinėjant archyvuose sukauptus dokumentus, buvo atrastas 1846 metų tuometinės caro kanceliarijos rašytas dokumentas, kuriame minima ši alaus darykla, pagamindavusi 5 alaus kibirus per dieną. Alaus darykla per savo gyvavimo laiką ne kartą keitė pavadinimą, o nuo 2000-ųjų rudens prasidėjo jos atgimimas. Naujieji savininkai užsimojo išsaugoti ir modernizuoti seniausią šalyje originaliose patalpose išlikusią alaus daryklą ir atversti naują lietuviško alaus istorijos puslapį - pasitelkti naująsias technologijas, gaminant natūralų lietuvišką alų.

"Kauno alaus" įmonės modernizavimą projektavo tarptautinis maisto pramonės koncernas "Alfa Laval". Senosios daryklos patalpose buvo sumontuota prestižinė Vokietijos gamintojo "Steinecker GmbH" alaus virimo įranga, nutiesta 2000 metrų naujų vamzdžių, sumontuotas aludarių vertinamas šlapio malimo malūnas, naujos fermentavimo talpos, pastatyta moderni PET butelių pilstymo linija.

- Papasakokite istoriją apie tai, kaip jūsų įmonė buvo tarsi įpareigota pratęsti senosios aludarystės tradiciją...

- 2002 metų vasarą įmonės rekonstrukcijos darbus vykdantys darbininkai rado išskirtinės formos alaus butelį, uždaromą keramikiniu kamščiu. Kilo mintis gaminti tokį senovinės receptūros alų. Prireikė ne vienos savaitės bandymų. Tik po pusmečio pavyko išvirti tamsų, beveik juodą, karamelės bei apynių aromato saldoką su švelniu apynių kartumu alų, kuris atitiko istorinio stipraus, tamsaus ir tiršto lietuviško alaus skonį. Taip gimė "Geros progos alus", brandinamas 60 parų, puikiai vertinamas ir ekspertų, ir alaus mėgėjų.

- "Kauno alus" yra vienintelė stambesnė įmonė, alų fermentuojanti atviruoju būdu. Papasakokite, kuo ypatingas šis alaus gamybos būdas?

- Klasikinis alus - natūralus ir gyvas organizmas, turintis savitą skonį ir nepakartojamą charakterį. Visų atsinaujinusios daryklos rūšių alus brandinamas į "Kauno alaus" kiemą besileidžiančio Žaliakalnio kalvos šlaito rūsiuose. Dar praeitame amžiuje iškastuose rūsiuose visus metus laikosi vienoda temperatūra. Alaus fermentacija vyksta nuo septynių iki keturiolikos dienų, natūralus, nepagreitintas brandinimo procesas užtrunka dar 30-60 dienų. Alus nėra dirbtinai sodrinamas angliarūgšte, visos skonio savybės išgaunamos atsižvelgiant į natūralių žaliavų santykį. "Kauno alus" nenaudoja ir nenaudos stambių įmonių propaguojamos vadinamosios "High gravity" gamybos technologijos, kai iš vienos alaus misos skiedžiant skirtingu vandens kiekiu galima prigaminti daugybės rūšių alų. Tos pačios rūšies alaus, gaminto klasikiniu ir HG būdu, skonis skirtingas, nes pasitelkiant pastarąją technologiją susidaro daugiau eterių. Žinoma, naudojant klasikinę gamybos technologiją alaus gamybos sąnaudos labai išauga, bet galime didžiuotis vartotojams pateikdami natūralų ir tikrai kokybišką produktą. Džiugu, kad pastaraisiais metais vis daugiau alaus mėgėjų atskiria ir renkasi mūsų natūraliai brandintą, klasikinės technologijos alų. Tai viena priežasčių, leidžiančių atlaikyti milžinišką konkurencinį didžiųjų daryklų spaudimą ir padedanti mūsų gaminamam alui prasiskinti kelią iki vartotojo tarp kitų didžiųjų aludarių reklamuojamų produktų. Kokių rūšių alų siūlo "Kauno alaus" įmonė, kokie produkcijos pranašumai, padedantys išlikti išskirtiniems pripildytoje rinkoje?

Natūralumas ir aukšta kokybė, be abejo, ir patraukli kaina padeda vis labiau įsitvirtinti rinkoje populiariausioms klasikinio alaus rūšims. Siekdama patenkinti lojalių vartotojų poreikius darykla gamina visą spektrą klasikinio alaus rūšių, nuo silpniausio iki stipriausio, šviesųjį ir tamsųjį alų. Ypač alaus mėgėjų vertinamas jau daugelį metų gaminamas "Kauno alus" ir "Senasis porteris". "Kauno alus" - tradicinis "Lager" tipo 5 proc. alkoholio šviesusis alus, kuriam gaminti naudojama tik aukščiausios kokybės salyklas ir apyniai. Pagal senovinę receptūrą atgaivintas tamsusis "Senasis Porteris" gaminamas, kaip ir kiti mūsų alūs, naudojant klasikinę alaus virimo technologiją. Natūraliai brandinto tamsiojo, 7 proc. stiprumo alaus sudėtyje yra karamelinio salyklo, jis suteikia itin malonų aromatą, subtilų bei harmoningą skonį. Kauno alaus galima įsigyti "Norfos", "Šilo", "Maximos", "Sanitexo" prekybos centruose, taip pat daugelyje mažesnių parduotuvių ar daryklos firminėje parduotuvėje Savanorių pr. 11.

Kauno alūs nesodrinami angliarūgšte, todėl išlaiko storą, standžią putą, kuri bokalą puošia net iki valandos.

- Išduokite paslaptį, ką darote, kad gyvas ir natūralus alus, kurio skonį taip vertina alaus mėgėjai, nesidrumsčia net buteliuose?

- "Kauno alaus" senuosiuose rūsiuose, didžiulėse cilindro formos talpyklose brandinamas 13 rūšių alus, tarp jų yra "Gyvas šviesusis" ir "Gyvas tamsusis" alus. Tai naujovė Lietuvos rinkoje, ją įgyvendinti galėjome įsigiję specialų modulinį filtrą, kurį naudojant galima pasiekti maksimalų alaus skaidrumą ir gana ilgą jo galiojimo laiką be terminio apdorojimo.

Netiesa, kad tikras gyvas alus būtinai turi būti drumstas, su nuosėdomis. Senovėje nebūdavo filtrų, todėl likdavo nuosėdos. Dabar alus filtruojamas taip, kad nuosėdų nebūtų, o alaus mėgėjai galėtų gyvą alų skanauti ne tik iš statinaičių, bet ir iš butelių. Mat jo galiojimo laikas dėl filtravimo pailgėjo net iki mėnesio. Taigi visiems alaus mėgėjams linkime malonumo skanauti skaidrų gyvą alų su standžia puta, tinkantį ir ant kasdienio, ir ant šventinio stalo.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"