TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Silkės kvepia Kūčiomis

2012 12 22 8:16
LŽ archyvo nuotrauka

Lietuvoje silkės ir silkių užkandos yra tradicinis žiemos švenčių maistas, bet jį netinkamai pasirinkus gali nukentėti ne tik piniginė, bet ir sveikata bei šventinė nuotaika.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja Janina Kondrotienė pasakojo, kad Lietuvoje veikia 43 žuvų perdirbimo įmonės, pusėje jų gaminama ir silkių produkcija. Beveik visa silkių gaminiams naudojama žaliava yra Atlanto silkės, įvežtos iš Norvegijos ir Islandijos. Silkės mūsų šalyje parduodamos sūdytos, rūkytos ir įvairių kulinarinių gaminių pavidalu.

VMVT specialistai pataria perkantis silkes atkreipti dėmesį į jų išvaizdą, spalvą, konsistenciją ir kvapą. Pasak jų, kokybiškos sūdytos silkės yra specifinio malonaus kvapo, spalva nepatamsėjusi, nepageltusi. Stipriai sūdytos silkės gali būti šiek tiek patamsėjusios su gelsvu atspalviu paviršiuje ir pjūvio vietose. Stipriau sūdytų silkių raumenys kieti, o silpniau sūdytų - minkštesni, tačiau turi būti standūs, nesuglebę. "Sūdytos silkės paprastai nesterilizuojamos, jeigu tai nėra konservai. Užpiltos sūrymu ar marinatu, jos tinka vartoti gana ilgai, be to, vartojimo trukmei pailginti gali būti naudojami ir konservantai", - pasakojo J.Kondrotienė.

Veterinarijos specialistė pataria silkių pirkėjams gerai apžiūrėti produktą, perskaityti etiketėje pateiktą informaciją, atkreipti dėmesį į laikymo sąlygas, vartojimo trukmę, sudėtį. J.Kondrotienė nepataria pirkti silkių, kurių žuviena pageltusi, ištižusi, ryškiai matomas baltyminis apnašas ant sūdytų ir rūkytų silkių. Taip pat tuomet, kai iš plyšusių silkių pilvelių jaučiamas nemalonus gedimo kvapas. "Jei kilo abejonių dėl šviežumo ar kokybės, geriau nesusigundyti, pavyzdžiui, mažesnės kainos produktu, o įsigyti patinkamos prekinės išvaizdos", - perspėja VMVT specialistė.

Anot jos, silkių gaminių kokybės pažeidimai dažniausiai fiksuojami mažmeninės prekybos įmonėse. Dažniausiai tiriami vartotojų skundai, kai jie nusiperka pakitusio kvapo, skonio, išvaizdos žuvų ar jų gaminių.

"Sūdymo tirpalams, kuriuose laikomos silkės, gali būti naudojami brandinimo preparatai, kurių sudėtyje dažniausiai yra gliukozės, valgomosios druskos, prieskonių ir maisto priedų: E331 natrio citrato, E330 citrinų rūgšties, E575 gliukono-delta-laktono, E300 askorbo rūgšties. Šios medžiagos turi savybę suminkštinti ir kaulus. Lietuvos gamintojų naudojami sūdymo tirpalai atitinka jiems keliamus reikalavimus, VMVT nėra nustačiusi atvejų, kai sūdymo tirpalams būtų naudojami neleistini maisto priedai", - pasakojo J.Kondrotienė. Ji pažymėjo, kad šie priedai yra leidžiami naudoti ir nekenkia sveikatai. Beje, sūdytoms, neišdorotoms silkėms išsaugoti gali būti naudojami tik konservantai, daugiau jokių maisto priedų į jas negali būti dedama.

Jeigu vartotojai nori įsigyti mažiau paveiktą, natūralesnį produktą, jie gali rinktis neišdorotas silkes su galvomis.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"