TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Siūlo maistą „čia ir dabar“

2014 03 03 6:00
Greitai paruošiamas maistas neturėtų būti kasdienybė. Oresto Gurevičiaus (LŽ) nuotrauka

Didėjant vartojimui, Lietuvos maisto pramonės įmonės daugiau ir įvairesnių gaminių pradeda siūlyti vartotojams, nemėgstantiems užsibūti virtuvėje. Plečiamas ir šios Lietuvos produkcijos gamintojų eksportas.

Tai tokie patiekalai, kuriems paruošti „čia ir dabar“ dažnai užtenka tik virinto vandens. Šis maistas gali būti laikomas ganėtinai ilgai, todėl kartais sulaukia kritikos: neva jame per daug konservantų, kurie galbūt virsta toksinėmis medžiagomis, sukeliančiomis vėžį ir pan.

Iš tikrųjų tokio maisto nereikia bijoti ir jis yra pakankamai saugus. Juk norėdamas juo prekiauti, gamintojas pirmiausia privalo gauti kontroliuojančių institucijų leidimus, sertifikatus ir pereiti kone kryžiaus kelius. „Vis dėlto piktnaudžiauti tokiu maistu nederėtų, jis neturėtų ant kasdienio stalo pakeisti pačių virtos sriubos ar makaronų, nes tai nėra visavertis maistas. Jį derėtų vartoti tik retkarčiais, kai iš tiesų skubama, arba galbūt turistiniuose žygiuose, kai nėra galimybių pasiruošti kitokio maisto“, – portalui lzinios.lt kalbėjo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė Jurgita Savickaitė. Kita vertus, anot jos, ir tarp greitai paruošiamų maisto produktų yra maistinėmis savybėmis mažai nusileidžiančių visaverčiams – pavyzdžiui, kruopų košės ar sausi pusryčiai.

Verslas renkasi naujienas

Gamybos ir prekybos įmonės mąsto paprasčiau: daugiau gaminama to, ko daugiau perkama. O skubančiame pasaulyje greitai paruošiamo maisto suvartojama vis daugiau. Lietuva – ne išimtis. Čia veikia dvi stambios įmonių grupės, kurios šiai tendencijai irgi atiduoda duoklę ir sumano vis naujesnių, inovatyvių gaminių.

Įmonių grupė „KG Group“ praėjusią savaitę paskelbė plečianti greitai paruošiamų makaronų verslą. Grupei priklausančioje Kėdainių gamykloje jau eksploatuojama nauja gamybos linija, į kurią investuota 5 mln. litų. Įrenginyje greitai paruošiami makaronai, košės bei dribsniai fasuojami į plastikinius puodelius.

„Stebime rinkos tendencijas, naujausi rinkos tyrimai rodo, kad dėl spartėjančio gyvenimo tempo žmonės vis mažiau laiko nori praleisti gamindami maistą, todėl greitai paruošiamų maisto produktų kategorija artimiausiu metu turėtų būti sparčiausiai auganti, palyginti su kitomis maisto produktų kategorijomis“, – sakė „KG Group“ vadovas Tautvydas Barštys.

Įrengus naująją liniją, buvo pradėta gaminti ir pirmoji Lietuvoje sukurta Azijos skonių greitai paruošiamus makaronus „Sun Yan“. Šis produktas yra tiesiogiai susijęs su Azijos maisto kultūra. Naująja linija planuojama gaminti bei fasuoti ir sriubas, košes, dribsnius.

Skirtingose platumose

Kita greitai paruošiamo maisto gamintoja - „Vičiūnų grupė“. „Įdiegta nauja gamybos technologija suteikė galimybę rinkai pasiūlyti koldūnus, kurie gali būti paruošiami per 3-4 minutes. Jie gali būti kepami ant grotelių, verdami, garinami, gruzdinami. Tokia gamybos būdų įvairovė patraukia išrankių Lietuvos ir Europos prekybininkų dėmesį, – teigia „Vičiūnų grupės“ atstovė Aldona Grinienė.

Svarbiausios paskutinio meto „Viči“ gaminamo greitai paruošiamo maisto naujienos – tradiciniai koldūnai su mėsa, rytietiški su daržovėmis ir modernūs su žuvimi, grybais ir kitais produktais. Grupės vadovo Visvaldo Matijošaičio teigimu, naujųjų gaminių privalumas yra įdaras, kuris koldūnuose sudaro ne mažiau kaip 60 proc. masės. „Taigi pirkėjai moka ne už tešlą, o už įdarą. Ir jie greitai paruošiami ir skanūs“, – tvirtina grupės vadovas.

Didina eksportą

Į greitai paruošiamų makaronų verslą „KG Group“ yra investavusi 17 mln. litų. Grupės vadovas Tautvydas Barštys neabejoja, kad aštuonženklė investicija netruks atsipirkti. Mat net 95 proc. Kėdainiuose pagamintų greitai paruošiamų maisto produktų yra eksportuojama į Jungtinę Karalystę, Švediją, Daniją, Čekiją, Slovakiją, Austriją, Maltą, Vokietiją ir Baltijos valstybes. Šių produktų 2013 m. eksportuota trigubai daugiau nei 2012-aisiais, o apyvarta ūgtelėjo daugiau nei dvigubai.

Dabar Kėdainiuose per metus pagaminama apie 3 mln. vienetų produktų, fasuotų į polietileno maišelius ir plastikinius puodelius, tačiau augant paklausai, gamybos apimtis galima padvigubinti.

Didžiuma Plungėje pagamintų greitai paruošiamų „Viči“ ženklu pažymėtų koldūnų keliauja į Vokietijos, Lenkijos, Čekijos, Slovakijos, Slovėnijos, Serbijos, Makedonijos, Rumunijos, Juodkalnijos, Bulgarijos, Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos, Kosovo, Ispanijos, Italijos prekybos centrus. Be to, jau susitarta šią produkciją tiekti į Švediją, Daniją bei Suomiją. „Vičiūnų grupės“ grupės įmonės gamina ir kitų greitai paruošiamų produktų, kuriais irgi prekiaujama ne tik Lietuvoje: picų, žuvies pirštelių, blynelių, užtepėlių, salotų.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"