TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Sraiges augina užsienio gurmanams

2013 04 12 6:00
K.Račkauskis - vieno didžiausių Lietuvoje sraigių ūkio savininkas. / Daivos Baronienės (LŽ) nuotrauka

Radviliškio rajone, Šeduvoje, Kazimieras Račkauskis įkūręs 30 tūkst. sraigių ūkį.

Vyras teigė, kad sraiges auginti ėmėsi dėl dviejų dalykų. Pirma, norėjosi gaminti produkciją užsienio rinkai, antra, troško turėti kuo mažiau samdomų darbuotojų, už kuriuos turi būti atsakingas. Sraigių ferma šiuos lūkesčius išpildė.

Lietuvoje išaugintas "raguotąsias" perka Vakarų Europos ir Amerikos gyventojai, o prižiūrėti didžiuliam ūkiui pakanka vos trijų žmonių.

Tikisi šimtaprocentinio pelno

Auginti sraiges Lietuvos žemės ūkio universiteto absolventas K.Račkauskis ėmėsi jau išbandęs vieną šeimos verslą. Jis pabrėžė, kad ankstesnis verslas reikalavo samdyti daug žmonių, o rasti gerų darbuotojų Lietuvoje esą sudėtinga. Be to, iki šiol K.Račkauskio įmonės produkcija buvo prekiaujama vien Lietuvoje, tad jis teigia susidūręs su verslui nepalankia mūsų šalies politika.

Įgijęs karčios patirties vyras tvirtina daugiau nebenorėjęs turėti samdinių, taip pat nebeketino sudarinėti verslo sandėrių Lietuvoje. Jo tikslas buvo bendrauti su užsienio pirkėjais, kurie jam atrodė ir tebeatrodo gerokai patikimesni už tautiečius. "Šiuo metu sudarinėju sutartis užaugintas sraiges išgabenti į Italiją, Ispaniją ir Ameriką. Lietuviams jų greičiausiai neteks", - teigė K.Račkauskis.

Jis tvirtino, kad 30 tūkst. sraigių ūkis - vienas didžiausių Lietuvoje. Pasak vyro, auginti mažiau šių moliuskų tiesiog neapsimoka, nes užsieniečiai juos perka dideliais kiekiais. Tad išauginus mažai sraigių, jų paprasčiausiai nėra kur dėti.

Pelno iš sraigių šeduviškis pripažįsta iki šio neturėjęs, nes augina jas tik antrus metus. Tačiau teigė žinantis, kad ateityje ši ferma kasmet neš šimtaprocentinį pelną, ir jį gauti tikisi jau šį rudenį.

Užaugs milijonai

Pasak K.Račkauskio, daugiausia darbo sraigių augintojai turi pavasarį ir rudenį. Sraigės dauginasi pavasarį, kiekviena padeda maždaug po šimtą kiaušinėlių, iš kurių išsirita jaunikliai. Augintojas pasakojo, kad sraigės kiaušinėlius deda į žemę. K.Račkauskis teigė padedantis kiaušinėliams išlikti perkėlęs juos į kitą terpę, kur žemė švaresnė. Kai mažosios sraigės paaugs, jas numatyta perkelti į 300 kv. m šiltnamį, o vasarą išleisti į specialius joms sumontuotus aptvarus po atviru dangumi. Lauke apgyvendintas sraiges teks saugoti nuo paukščių ir graužikų antpuolių. Iki reikiamo dydžio jaunikliai užauga per vasarą, o rudenį tenka pasirūpinti juos parduoti. Sraigių augintojas tikisi, kad ūkis iki rudens padidės iki 3 mln. sraigių ir jos bus eksportuojamos užsienio gurmanams.

Valgoma ne tik sraigių mėsa, bet ir jų kiaušinėliai - ikrai. Be to, sraigių produktai naudojami kosmetikoje, yra vienas kremų komponentų. Daug kalcio turintys sraigių kiaukutai yra puiki trąša.

K.Račkauskis teigė, kad jo auginamos sraigės populiariai vadinamos afrikinėmis ir skiriasi nuo soduose gyvenančių vynuoginių. Afrikinės sraigės lepesnės, joms reikalinga nuolatinė 18-os laipsnių temperatūra, be to, jų gyvenamoji aplinka turi būti gana drėgna ir šviesi. Sraiges kasdien reikia nuplauti. Šeriamos jos kartą per parą. Sraigių augintojas pabrėžė, kad sraigės apetitu nesiskundžia - 30 tūkst. šių moliuskų per metus reikia 20 tonų pašaro. Vyras perka užsienyje pagamintus specialiai sraigėms skirtus kombinuotuosius pašarus, kurių pagrindinis komponentas - miltai. Žiemą, kai sraigės miega, būtina palaikyti pliusinę, maždaug keturių laipsnių temperatūrą.

K.Račkauskis pasakojo, kad imantis šio verslo pagrindinė investicija - patalpos (30 tūkst. sraigių jis augina 100 kv. m patalpoje), pačios sraigės ir pašarai joms. Kadangi šiems moliuskams reikia nemažai šviesos, juos auginant sunaudojama gana daug elektros energijos, taip pat nemažai vandens. Kadangi yra šeriamos ir kuopiamos kartą per dieną, sraigių priežiūra nereikalauja itin daug darbo. Tačiau K.Račkauskis pabrėžė, kad sraiges prižiūrėti - gana kruopštus ir delikatus užsiėmimas.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"