TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Stručių ūkiai Lietuvoje sunyko

2015 07 16 6:00
AFP/Scanpix nuotrauka

Prieš dešimt metų pakilimą išgyvenęs stručių auginimo verslas Lietuvoje dabar beveik sunykęs. Iš kelių dešimčių kadaise veikusių šių egzotinių paukščių ūkių likęs vos vienas kitas. Auginti stručius lietuviai moka, o parduoti – ne.

Per pastaruosius penkerius metus ūkininkai vienas po kito stručius išpardavė ir šio verslo atsisakė. Keli likę stručių augintojai kalba apie perspektyvas, tačiau jos kol kas – miglotos.

Kiauliena mielesnė

ŽŪK Stručių genetikos centro valdytojas Arūnas Plančiūnas sakė, kad dabar šis verslas sustabdytas. "Jau treji ketveri metai tuo neužsiimame. Nebeužsiauginame pakankamai paukščių, nėra žaliavos, kad galėtume organizuoti tinkamą mėsos tiekimo srautą pirkėjams", – pripažino Kauno rajone veikusios vienos didžiausių tokių fermų Baltijos šalyse vadovas.

A. Plančiūnas kalbėjo, kad 2011 metais dėl paukščių gripo buvo uždrausta į Europos Sąjungą įvežti stručius iš Pietų Afrikos. Verslas neteko rinkų, iš kurių importavo stručiukus, ir nebegalėjo auginti šių paukščių. „Lietuvoje liko labai nedaug ūkininkų, kurie tebeaugina stručius. Kadaise mes vieninteliai taip drąsiai ėmėmės šio verslo dideliu mastu“, – tvirtino „Imlitex Holding“ priklausančios ŽŪK valdytojas. Jo teigimu, kooperatyvas pergrupavo prioritetus ir dabar užsiima žvėrienos pardavimu.

Buvę smulkesni stručių augintojai pasakojo, kad Lietuvoje strutiena neturėjo paklausos, jos nepavykdavo parduoti, o kooperuotis ir dideliais kiekiais vežti į užsienį stručių mėsą esą nelabai kas norėjo. „Lietuviui reikia lašinių – strutiena jam per brangi. Kilogramą strutienos parduodavau už 12 eurų (apie 40 litų). Laikiau 150 stručių“, – prisiminė ūkininkas Vytautas Malkevičius, prieš kelerius metus irgi atsisakęs šių paukščių auginimo.

Ūkininkas Ričardas Reikertas stručių verslą pardavė. „Turėjome partnerius Lenkijoje ir jiems pardavėme stručius, o aš perėjau prie kito verslo. Mėsą tiekdavome kavinėmis ir restoranams, patys išvežiodavome. Bet Lietuvoje nėra strutienos vartojimo kultūros, lietuvio genuose - kiauliena“, – juokėsi R. Reikertas.

Eksportuoja stručiukus

Aleksandras Skliaras, vis dar auginantis stručius ūkininkas, mano, kad šie ūkiai išnyko vienas po kito dėl to, kad žmonės nesugebėjo prekiauti produkcija. „Užauginti stručius lietuviai moka, o parduoti - ne. Daugelis turi tinkamas sąlygas auginti, bet nežino, kur parduoti jų mėsą ir kitą produkciją. Mūsų žmonės pripratę, kad viskas - kiaulės, galvijai, pienas - superkama, o štai stručiai - netradicinis kaimo verslas. Reikia pačiam viską organizuoti“, – aiškino ūkininkas.

Per 10 kilometrų nuo Vilniaus įsikūrusioje stručių fermoje „Baltic-Straus“ dabar laikoma apie 200 stručių. Jie, kaip patikslina pašnekovas, yra skirti veisti. „Stručių kiaušiniai keliauja į inkubatorius, o išperėti stručiukai eksportuojami į Rusiją, Baltarusiją, Kazachstaną, Vokietiją, Lenkiją, į Europos Sąjungos šalis ir kitur“, – vardijo A. Skliaras, radęs verslo nišą ir užėmęs dalį Pietų Afrikos stručiukų augintojų prieš kelerius metus prarastų rinkų. Jis pridūrė, kad, regis, vienintelis Europos Sąjungoje turi leidimą prekiauti stručiais su Rusija.

Ūkininkas prisiminė, jog susidomėjimas stručių auginimu truko nuo 1997-1998 metų iki ekonomikos nuosmukio 2008-2009 metais. „Didelis stručių mėsos poreikis yra Vokietijoje, Italijoje, Prancūzijoje ir kitur. Turi tiekti labai daug šios mėsos, o laikydamas 100 stručių nesi įdomus rinkoje. Reikia auginti bent 500 skersti tinkamų stručių. Tada pirkėjai patys pasiims produkciją, laiku atsiskaitys. Tačiau būtina turėti daug patirties, kad užaugintum 500 stručių“, – neslėpė A. Skliaras.

Kitąmet jis planuoja pats auginti stručius mėsai ir eksportuoti strutieną į ES valstybes. Pašnekovo manymu, iš tokio ūkininkavimo galima neblogai uždirbti. „Viena stručių šeima kainuoja 4500 eurų, vienas paukštis - 1500 eurų. Per sezoną šeima išperi 100 stručiukų. Vieno kaina – 90-100 eurų. Tačiau būtina turėti, kur parduoti“, – dėstė ūkininkas. Kad strutis būtų tinkamas skersti, jį reikia auginti mažiausiai metus.

Prieš kurį laiką, pasak A. Skliarto, strutiena buvo susidomėję ir didieji Lietuvos prekybos centrai. Jos siūlyta šalia bizonų, zebrų ir kitų gyvūnų mėsos. „Prieš dešimt metų kalbėjomės su vieno prekybos tinklo atstovais. Jie norėjo per savaitę gauti po 10 stručių, bet kad įvykdytum tokį užsakymą, per metus reikėtų patiekti apie 500-600 stručių, o tai labai daug“, – kalbėjo ūkininkas.

A. Skliaro žiniomis, stručių auginimo bumas baigėsi ir gretimose valstybėse. Antai lenkai, jo teigimu, irgi beveik nebeužsiima tuo. Vyras tai siejo su draudimu importuoti stručių kiaušinius ir stručiukus iš Afrikos. "Ten buvo galima už 100 eurų nusipirkti jų tūkstantį“, – tikino fermos "Baltic-Straus" savininkas.

Auginti nesudėtinga

A. Skliaras įsitikinęs, kad stručių auginimo gali imtis visi ūkininkai, išmanantys, kaip auginti paukščius. „Nelabai skiriasi, ar jūs laikysite žąsis ar vištas. Reikia tinkamų pašarų, vandens, kad patalpoje nebūtų skersvėjų, o priežiūra nesudėtinga. Man dirbti padeda uošvis, kuriam 80 metų. Nesunku prižiūrėti 100-150 paukščių – būtina tik palesinti rytą ir vakare“, – kalbėjo ūkininkas.

Prieš kelerius metus stručių augintojų verslas tapo nuostolingas. Dėl itin pakilusių pašarų kainų išaugintos mėsos savikaina padidėjo iki 26 eurų (90 litų) už kilogramą, o filė kainavo apie 17-20 eurų (60-70 litų) už kilogramą. Gauti pelno pavykdavo tik tiems, kurie augindavo po kelis šimtus stručių.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"