TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Šventėms renkasi įvairius gėrimus

2015 12 21 13:07
AFP/Scanpix nuotrauka

Šampanas ar vynas, karštas vynas ar grogas – skirtingose šalyse per žiemos šventes populiarūs skirtingi gėrimai. Lietuviai linkę ant šventinio stalo matyti bei artimiesiems dovanoti labai įvairius gėrimus.

Svarbu klimatas ir istorija

Aurimas Donėla, „Vynotekos“ parduotuvių tinklą valdančios bendrovės pirkimų vadovas mano, kad šventinių gėrimų tradicijos priklauso nuo klimato – kuo jis vėsesnis, tuo stipresni pasirenkami gėrimai. Kita vertus, negalima užmiršti istorinių tradicijų, todėl esą natūralu, jog ispanai ar italai Kalėdų ir Naujųjų metų neįsivaizduos be vyno, prancūzai – be šampano, britai rinksis džiną ar viskį, o skandinavai ar rusai – degtinę.

Pardavimas rodo, kad iš viskių lietuviai dažnai renkasi amerikietišką burboną, o Latvijoje labiau perkamas škotiškas viskis. Tačiau tokie skirtumai A. Donėlos labai nestebina, nes, pasak jo, yra didesnių paradoksų. Pavyzdžiui, gaminamu konjaku visame pasaulyje garsėjantys prancūzai patys daugiau išgeria viskio, kurį importuoja.

Tiesa, kito savo pasididžiavimo – šampano – prancūzai per didžiąsias metų šventes nepamiršta. Šalyje, kurios gyventojai išdidžiai save vadina hedonistais, privalomas Kalėdų užkandis – „Foie Gras“ žąsų kepenėlių paštetas su itin saldžiu Sauternes ar kitu baltuoju saldžiu vynu. Šampaną prancūzai dažnai ragauja kaip aperityvą ar su jūros gėrybėmis, kurios Prancūzijoje itin mėgstamos.

Lietuvoje populiariausia vokiškojo karšto vyno atmaina, o štai Skandinavijos šalyse per šventes būtinai būsite pavaišintas taure karšto punšo, kurio sudėtyje be vyno dar bus sulčių ir stipraus gėrimo, dažniausiai romo, ir įvairių priedų. Beje, Skandinavijoje net yra šventinė tradicija – punšo ruošimas patikimas ne šeimininkui, o svečiui.

„Vienose pasaulio šalyse švenčių metu gali būti vartojamas vienoks gėrimas, kitose šalyse – visiškai kitoks. Lietuviai turbūt yra smalsūs žmonės, nes nebijo skanauti įvairių gėrimų ir atsirinkti, kas jiems geriausia“, – sakė A. Donėla.

Ant stalo vynas, dovanoms – šampanas

Laikai, kai per šventes lietuviai dažniausiai atkimšdavo tik degtinę ir putojantį vyną, jau praėjo. Atsiradus dideliam pasirinkimui ir išaugus alkoholio vartojimo kultūrai, vis dažniau švenčių metu mūsų šalyje pasirenkamas vynas.

„Vynas – vienas iš paklausesnių gėrimų parduotuvėse. Lietuvius vis labiau domina vynai. Vyno perkama ir daugiau, ir geresnio“, – sakė A. Donėla.

Jis pripažįsta, kad vyno vartojimo kultūra labiau sklinda iš didžiųjų miestų, o mažesniuose miesteliuose ant šventinio stalo dažnesni stiprieji gėrimai. Tačiau vis dažniau tai būna ne tik degtinė. Šiek tiek anksčiau itin populiarus brendis taip pat užleidžia pozicijas – jis Lietuvoje yra antras pagal populiarumą stiprusis gėrimas. Taip pat lietuviai perka daugiau viskio, o per šventes yra linkę dovanoti tikro šampano, ne putojančio vyno.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"