TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Trakuose - kibinai, pajūryje - čeburekai

2012 07 14 9:19
Prie Galvės ežero veikiančios kavinės "Markizas" šeimininkas pasirūpino, kad ežere plaukiojančios jachtos galėtų švartuotis prie kranto - kapitonai atplaukia gerti kokakolos, o pramogaujanti įgula vaišinasi alumi ir kibinais. /Romo Jurgaičio nuotraukos  

Šiuo metu Trakuose vykstantis irklavimo čempionatas vienus verslininkus džiugina klientų gausa, o kitus piktina, mat į kurortinį miestelį sunkiau patekti automobiliais. Sostinės kavinės šią vasarą verčiasi per galvas, kad tik pritrauktų lankytojų kultūros renginiais, o Palangos verslininkus gelbsti rusai - jie gerokai dosnesni už lietuvius.

Svečius vaišina kibinais

Trakuose ant ežero kranto įsikūrusios kavinės "Markizas" savininkas Vytautas Markevičius sako, kad šiuo metu vos spėja suktis, nes dėl senojoje Lietuvos sostinėje vykstančio pasaulio jaunimo iki 23 metų irklavimo čempionato ežerais ir pilimi svečių akis žavintį miestelį užplūdo apie 4 tūkst. svečių. 

"Trakams tai yra daug. Vien sportininkų privažiavo apie tūkstantį, o su sirgaliais bendras svečių skaičius siekia apie 4 tūkstančius. Sportininkai atvyko dar prieš dvi savaites priprasti prie mūsų ežerų vandens, paskui pasirodė ir sirgalių būriai", - pasakoja Vytautas.

Į LŽ klausimą, kokių šalių lankytojai užsuka pasistiprinti, verslininkas atsako neklausiantis kiekvieno kliento tautybės, tačiau girdįs juos bendraujant anglų, ispanų, italų kalbomis.

Nors užsieniečių antplūdis būtų gera proga pakelti maisto kainas, Vytautas teigia tuo nespekuliuojantis - tik kai kurių karštųjų patiekalų kainos, palyginti su praėjusia vasara, pakilo apie 50 centų.

"Populiariausias patiekalas tiek pas mus, tiek visuose Trakuose yra kibinai, kuriuos ir mes, ir kiti trakiškiai gaminame pagal senovinį karaimų receptą. Jų siūlome įvairių rūšių - su vištiena, aviena, kiauliena. Be abejo, populiarūs ir šašlykai. Be jų, lietuviai dažniausiai užsisako lašišos, veršienos ar upėtakį. Porcija keptos lašišos "Markize" kainuoja per 20 litų", - teigia jis.

Vytautas tvirtina, kad už lietuvius dosnesni yra ne tik irklavimo sporto sirgaliai iš užsienio, bet ir rusai, kurių šiemet matyti daugiau negu praėjusį vasaros sezoną.

"Šiemet lankosi ir daug lietuvių su šeimomis. "Markizas" šią vasarą vaikams žaisti įrengė arkliukų, sūpuoklių, sudarė galimybę piešti, dėlioti kubelius. Be to, jau anksčiau pats pasirūpinau, kad ežeruose plaukiojančios jachtos galėtų švartuotis prie mūsų kavinės - kapitonai atplaukia gerti kokakolos, o pramogaujanti įgula dažniausiai vaišinasi alumi ir kibinais", - klientų poreikius apibūdina jis.

Patenkinti ne visi

Trijų Trakuose veikiančių "Senųjų kibininių" tinklo ir pernai sudegusios "Karališkosios senosios kibininės" tinklo direktorė Daiva Žemaitienė sako, kad čempionatas gadina visą verslą, nes klientams nėra kur statyti automobilių. "Eismą dabar griežtai reguliuoja policija. Iš Elektrėnų ir Vievio įvažiavimas į Trakus yra uždarytas, Karaimų gatvėje, kur veikia mūsų kavinės, klientams, važiuojantiems mašinomis, stabtelėti kibinų negalima, nes automobilių srautas nukreiptas aplinkkeliu. Nenaudingas mums tas čempionatas, laukiame, kol jis baigsis ir galės užsukti pagrindinis pirkėjų srautas", - sako ji. 

Kavinė pasitelkė kultūrą

Tuo metu sostinės baro "Paparazzi" bendraturtis Andrejus Romanovskis guodžiasi, kad praėjusį savaitgalį, kai dauguma vilniečių buvo išvažiavę į pajūrį, baro apyvarta buvusi menka, todėl jis nesiryžo prognozuoti, ar pelninga bus ši vasara. "Viskas priklausys nuo oro. Kol kas esame ant "bangos", nes į naujai atidarytą barą užsuka daug smalsių klientų. Tai daugiausia dirbantys 30-40 metų vilniečiai. Dabar klientų daugiau negu pernai vasaros pradžioje. Kai vilniečiai išvažiuoja iš miesto, mums - ne kas", - pripažįsta verslininkas.

"Paparazzi" bendraturtis pažymi, kad perkamiausi bare yra alkoholiniai kokteiliai "Cuba libre" ir "Mojito". Jų kaina nesiekia 20 litų.

Sostinės Žvėryno rajone kiparisų ir tujų pavėsyje įsikūrusi kavinė "Jalta" šią vasarą pradėjo labai sėkmingai - per pusantro mėnesio ją aplankė dvigubai daugiau klientų negu pernai. Dailės studijas baigęs jos savininkas Augustinas Beinaravičius šiemet kavinei skiria daugiau dėmesio negu pernai, nes balandžio mėnesį uždarė antrąją savo kavinę "Gorkis" senamiestyje. Ji buvo nerentabili, neturėjo galimybės plėstis ir sulaukė priešais ją stovinčio namo gyventojų skundų dėl nereikalingo triukšmo.

"Šį mėnesį kavinėje savo paveikslus sutiko eksponuoti žinomas dailininkas Vidmantas Marcinkevičius, dabar kalbinu Nomedą Marčėnaitę, kad savo keramikos darbus išstatytų kavinės lauko terasoje. Noriu, kad "Jaltoje" vyrautų meniška atmosfera, nes pats esu meno žmogus, o ir virėją pasirinkau kūrybingą, suteikiau jam daug kūrybinės laisvės", - verslo viziją dėsto pašnekovas.

"Jalta" - ne tik liberaliai menininkų sieliai artima kavinė, bet ir tinkama ekologiško maisto gerbėjams. Mat jos šeimininkas šiemet padarė naujus stalus, pagamintus iš nebenaudojamų baldų, ir juos pastatė šiltnamyje, kuriame savo užsakytą maistą klientai gali pagardinti čia pat auginamais bazilikais, čiobreliais, melisomis.

"Be abejo, reikia ne tik septinto dešimtmečio stiliaus interjero, bet ir geros įdomios muzikos. Kitą savaitę "Jaltoje" koncertuos kantri stiliaus dainininkės, susibūrusios į "Volume Tears" grupę", planuojama Leono Somovo garsinė instaliacija. Įėjimas nemokamas, tačiau gėrimų kainos nėra tokios, kad trauktų bet kokio plauko prašalaičius. Noriu išlaikyti mandagios, kultūringos auditorijos vientisumą", - teigia Augustinas.

Bendravardžio kurorto prie Juodosios jūros gamtą primenančios žalumos paunksnėje įsikūrusi sostinės kavinė "Jalta" siūlo liberalią ir ekologišką aplinką: lankytojai patys gali maistą pasigardinti šiltnamyje auginamais bazilikais, čiobreliais, melisomis.

Pajūrio išsigelbėjimas - rusai

Palangoje prie jūros įsikūrusios apie 100 vietų kavinės-restorano "Ronžės uostas" šeimininkė sako, kad šiemet klientų tikrai nėra daugiau nei pernai. "Iki šiol orai buvo prasti, tik praėjusį savaitgalį į pajūrį plūstelėjo šiluma. Pernai birželio pradžia buvo karšta, o pabaiga - lietinga kaip ir šiųmečio birželio. Jei geras oras, Palangos centre veikiančios kavinės stovi tuščios, jei lyja - tuščia pas mus prie jūros, nes poilsiautojai persikelia maitintis į centrą", - kurorto niuansus dėsto pašnekovė.

Palangiškė verslininkė teigia, kad lietuviai dažniausiai perka tai, kas pigiausia. Anot jos, daugiausia ateina žmonių iš paplūdimio pirkti čeburekų, nes nepasitiki tais, kuriuos siūlo garsiai paplūdimyje šūkaujantis jaunimas. Ir brangiais gėrimais klientų nenustebinsi. Visa laimė, kad šiemet į Palangą privažiavo daug rusų. Jie ir yra mūsų didžioji viltis. Nuostolių kol kas nepatiriame, nes mes, šeimininkai, patys daug ką darome savo rankomis: ir indus plauname, ir prie baro atsistojame gėrimų pilstyti. Vasarą sunku rasti gerą virėją, todėl siūlome paprasčiausius patiekalus, kad ir tradicinius karbonadus, kainuojančius 14 litų", - pasakoja pajūrio verslininkė.

Pastatė jurtas 

Tuo metu trakiškė D.Žemaitienė džiaugiasi, kad pasitvirtino sprendimas prie dviejų "Senųjų kibininių" pastatyti iš lietuviškų avių vilnos pagamintas jurtas.

"Ir užsieniečiams, ir vietiniams jos tapo tikra atrakcija. Ateina japonai fotografuotis, mes jiems jurtoje organizuojame kibinų gaminimo pamokas, nes vėsą per karščius išsaugančioje jurtoje netęžta tešla. O jie mus moko gaminti sušius. Vokiečių šiemet taip pat daugiau, tačiau sumažėjo lenkų grupių. Tikiuosi, kad likęs vasaros laikas, nuo liepos vidurio iki rugsėjo vidurio, džiugins geru oru. Dabar mūsų tinklo apyvarta išaugo iki 30 proc., nes vėl pradėjo veikti 500 vietų "Karališkoji senoji kibininė" šalia Vilniaus-Kauno greitkelio. Be to, per pastaruosius metus autobusiukų, kuriuose parduodame kibinus ir sultinius vilniečiams šalia didžiųjų prekybos centrų, skaičius išaugo iki 10", - sėkmingos likusios vasaros tikisi verslininkė. 

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"