TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Triušiai ūkininkus pavertė siuvėjais

2013 03 01 6:00
Daivos Baronienės nuotrauka/E.Kubiliaus ūkyje auga 24 veislių triušiai.

Kone dvidešimt metų triušių auginimu besiverčianti Kubilių šeima iš mėsos augintojų tapo kailių siuvėjais. Šeimos galva sako, kad kailiams laikyti porą šimtų triušių - džiaugsmas ir malonumas. Kitados mėsai auginti tūkstančiai šių gyvūnėlių jų gyvenimą buvo pavertę nesibaigiančia vergove.

1996-aisiais Panevėžyje, iš pradžių gyvenamojo namo sandėliuke, vėliau - darže sustatytuose narvuose pradėjęs auginti triušius Eduardas Kubilius neilgai trukus su visais gyvūnais buvo priverstas persikelti į didžiulę fermą Panevėžio rajone, Ėriškiuose. Ilgaausiai taip sėkmingai veisėsi, kad vyras greitai tapo 4000 triušių fermos savininku.

"Pas savo augintinius nuėjęs septintą ryto, iš fermos po darbų grįždavau tik prieš vidurnaktį. Jau buvau suabejojęs, ar apskritai begyvenu", - prisipažino triušių ūkio savininkas. Tada jis teigia apsisprendęs tapti triušių kailių siuvėju. Taip tebedirba iki šiol. Dirba puikiai, siuvėjo verslas klesti ir maitina šeimą.

Be konkurencijos

Statybos inžinieriaus diplomą turintis E.Kubilius teigia į triušių verslą paniręs tada, kai išbandė statybininko, o paskui ir automobilių perpardavėjo duoną. "Nors ir statyti namus, ir pardavinėti automobilius sekėsi, bet norėjosi sėslesnio darbo. Dėl viso pikto pabandžiau auginti triušius ir juos tebeauginu šit jau 17 metų", - sakė ūkininkas.

Jis pabrėžė, kad Lietuvoje bemaž nėra triušių ūkių. Bent jau tokio kaip jo, auginančio veislinius triušius ir dargi kuriančio naujas jų veisles, tikrai nėra. Vyriškis teigia, jog šis faktas turėtų žmonėms paliudyti, kad triušius auginti nėra toks paprastas dalykas, kaip daugeliui atrodo.

"Esu triušių augintojas savamokslis. Tačiau vargu ar rastumėte Lietuvoje kitą žmogų, kuris perskaitė tiek knygų apie triušius ir tiek važinėjo po užsienio šalis bei mokėsi iš tenykščių triušių augintojų, kiek aš", - sėkmės paslaptį išdavė E.Kubilius. Jis džiaugiasi esantis nuo nieko nepriklausomas, dirbantis vien sau ir šeimai, sako, kad triušiai, daugelį stebinantys savo grožiu, jį džiugina kaip niekas kitas. O jam pačiam malonu džiuginti žmones, ypač moteris, joms siuvant gaminius iš triušių kailių.

Įnoringi padarai

E.Kubiliaus triušių ūkis prasidėjo nuo keliolikos triušių, atsivežtų iš Prancūzijos, Latvijos bei susirankiotų keliuose Lietuvos ūkiuose. Kol juos augino mėsai, įsisteigė savo skerdyklą. Triušieną iš pradžių vežė parduoti į turgų ir siūlydavo mažoms krautuvėlėms Panevėžyje. Kai krautuvėles nukonkuravo didieji prekybos tinklai, triušieną siūlė šiems. Ketverius metus E.Kubiliaus tiekiamą triušių mėsą kaip dietinį maistą valgė Kauno universitetinių klinikų ligoniai. "Štai tada ir buvo tas metas, kai mes nebežinojome, ar gyvename, ar tik dirbame", - prisipažino vyriškis. Jis teigė, kad triušiai pripažino tik jį ir jo žmoną. Pabandžius samdyti svetimus žmones, gyvūnai ėmė protestuoti: nebeėdė, ėmė sirguliuoti. Tad samdinei tebuvo galima patikėti vien valytojos pareigas. "Triušiai - gudrūs ir įnoringi padarai", - teigė ūkininkas. Jis sakė, jog  ilgaausiai, pavyzdžiui, visai kitaip sutinka jį ir fermoje pasirodančią jo žmoną. Į samdinius, bandžiusius pasirūpinti jų gerove, triušiai arba visai nereaguodavo, arba slėpdavosi nuo jų. Dėl šios priežasties sutuoktiniams teko keisti profilį.

Tapo selekcininku

"Tad ėmėme dairytis į kailinę triušininkystę. Aš ir vėl važinėjau po Europą, rinkausi veisles, o ilgainiui ir pats tapau savotišku selekcininku ir genetiku", - neslėpė E.Kubilius. Dabar jis teigia turįs šimtą veislinių triušių patelių, dar tiek pat - patinų kartu su prieaugliu. Ūkyje auga 24 veislių triušiai, kurių išdirbti kailiai primena voverių, lapių ar netgi avių kailius. Iš jų ūkininkas siuva kepures, kailinius, pirštines, šlepetes ir daug ką. Klienčių ieškoti jam, sako, nereikia - šios pačios susiranda jį. Daug gaminių iškeliauja į užsienio šalis, kur juos išveža tautiečiai.

Triušių mėsa irgi jo ūkyje neužsiguli - ji išperkama, mėsos pirkėjai taip pat atvyksta į jo namus. Vyriškis teigia, kad jo užaugintų triušių mėsa tokia paklausi dėl to, kad jie maitinami natūraliais, dažniausiai jo paties ūkyje išaugintais pašarais. Beje, mėsiniai triušiai užauga per tris keturis mėnesius, kailiams auginamus tenka laikyti iki septynių aštuonių mėnesių, tad ir mėsa jų kiek kitokia, dietologų pripažįstama itin sveika. Sutuoktiniai panaudoja ir triušių taukus, iš kurių, pridėję vaistažolių, gamina tepalus nuo įvairių ligų.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"