TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Triušius auginti – patrauklu

2014 04 10 6:00
Žinios bei įgūdžiai, reikalingi auginant triušius, dažniausiai susiformuoja įgijus patirties. LŽ archyvo nuotrauka

Naminių triušių auginimo verslas Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje, paplito ankstyvaisiais viduramžiais. Pasak Lietuvos ūkininkų, šiuo metu imtis tokio alternatyvaus verslo kaime ar mažame miestelyje nesudėtinga. Besidominčiųjų triušininkyste - daug, tačiau augintojų trūksta.

Triušių mėsos paklausa tiek Lietuvoje, tiek ir Europoje didelė. Jų kailiai – visada reikalinga drabužių pramonei medžiaga, dideliais kailių kiekiais prekiaujama tarptautinėse biržose.

Veislinius triušius auginančių ūkininkų teigimu, besidominčiųjų triušių verslu Lietuvoje daugėja tuose regionuose, kur žemės nėra derlingos, o žmonės ieško alternatyvios veiklos. Šiuo metu Lietuvoje veikia 7 dideli triušių ūkiai, tačiau didelių pramoninių fermų galėtų būti ir daugiau.

„Nevadinu triušių auginimo alternatyviu verslu kaime, tai daugiau mano hobis. Mūsų ūkis dirba tam, kad žmonės įsigytų geros kokybės veislinių triušių“, - sakė ūkininkas Gražvydas Cikana, gyvenantis Marijampolės savivaldybės Išlandžių kaime. Grynaveislių triušių veisimo verslą Suvalkijos ūkininkas pradėjo prieš 14 metų, o šiuos gyvūnus namie augina nuo pat vaikystės. Žvėrelių auginimo patirties jis sėmėsi ir užsienyje - Slovakijoje, Čekijoje, Vokietijoje.

Svarbu, kad nešlaptų

Lietuvoje populiariausios triušių veislės yra Belgijos milžinai, Prancūzijos avinai, Vokietijos dėmėtieji milžinai, didieji šviesiai sidabriniai, burgundai, Vienos mėlynieji, Vienos pilkieji, Naujosios Zelandijos baltieji, didžiosios šinšilos, tiuringai, kiškiniai ir kt. Šios veislės tinka ir kailiams, ir mėsai.

Pasak veislinius triušius laikančių ūkininkų, norint pradėti šiuos žvėrelius auginti namie, sudėtingų sąlygų nereikia. Narveliai daug vietos neužima. Juos būtina įrengti taip, kad gyvūnai nešlaptų nuo lietaus, negautų tiesioginių saulės spindulių, išvengtų skersvėjų. Narvelius triušiams galima susikalti pačiam arba įsigyti pagamintų pramoniniu būdu. Jie turi būti erdvūs, šviesūs, patogūs valyti ir dezinfekuoti, tokie, kad temperatūros pokyčiai juose būtų minimalūs.

Sudėtingų pašarų šiems žvėreliams nereikia, svarbu, kad būtų žolės, šieno. Prekyboje yra universalių triušiams skirtų kombinuotųjų pašarų. Vis dėlto vasarą geriausias pašaras triušiams yra žolė, o žiemą – runkeliai, morkos.

Pradėjus auginti triušius, marijampolietis ūkininkas pataria pirmiausia juos vakcinuoti nuo ligų. Jeigu triušiukas suserga, būtina jį likviduoti. Iš viso žinoma apie 50 įvairių ligų, kuriomis serga triušiai. Triušio negalavimo priežastys dažniausiai būna blogas maitinimas, netinkamos laikymo sąlygos, traumos. Pavojingiausia yra virusinė hemoraginė liga - triušių maras, kuri nepagydoma. "Jeigu triušių augintojas laiku kreipiasi į veterinarijos specialistus, jie dažniausiai žino, ką daryti, ir naujokams gali patarti, kokius skiepų preparatus parinkti", - sakė ūkininkas.

Užauga per sezoną

Triušių patinėlius nuo patelių reikia laikyti atskirai. "Triušiukai kartu su patele laikomi iki trijų mėnesių, o vėliau turi būti atskiriami. Patinėliai narveliuose laikomi po vieną“, - pataria veislinius triušius auginantis ūkininkas G.Cikana.

Belgijos milžinų patelės per metus atsiveda tris triušiukų vadas. Kitų veislių patelės gali atsivesti per metus 5 ar net 6 vadas. Triušiukų skaičius vienoje vadoje gali būti įvairus – nuo 1 iki 11 triušiukų. Vidurkis – 6 triušiukai. „Nuo ko tai priklauso, triušių augintojai negali pasakyti, esą tai – gamtos paslaptis“, - kalbėjo triušių veislyno vadovas.

Pasak ūkininko, triušių auginimo paslaugų infrastruktūra Lietuvoje sukurta nebloga. Visi didieji Lietuvos veislynai turi savo veterinarijos gydytojus. Kailių išdirbimu užsiima dvi Lietuvos įmonės - Kaune ir Šiauliuose. Taip pat veikia dar kelios nedidelės įmonės, tačiau kailių išdirbimo kokybė jose esą prastesnė.

Trijų mėnesių triušiukai įvairiuose veisliniuose ūkiuose kainuoja nuo 80 iki 120 litų. Jų kainos priklauso nuo veislės.

„Jeigu ūkis nori užsiimti pramoniniu triušių auginimu, jam reikėtų mažiausiai 20 patelių. Tačiau jeigu tikslas - šeimos reikmėms auginti kelis triušius, užtektų 3-4 patelių ir vieno patino“, - pataria ūkininkas.

Anot jo, keturis mėnesius auginti triušiai subręsta ir tinka mėsai. Taigi per šiltąjį metų sezoną šeimos ūkyje galima užauginti kelis triušiukus mėsai ir kailinei kepurei.

Reikia didelio noro

Utenos rajono Saldutiškio seniūnijoje įsikūrusiame Ramūno Lanausko triušių veislyne galima įsigyti per 30 veislių dekoratyvinių, mėsinių bei kailinių triušių. Ūkininkas savo valdose rengia pažintines ekskursijas ir triušių parodas. „Auginame 37 veislių triušius, juos parduodame. Triušių paklausa Lietuvoje didėja. Daug žmonių domisi jų auginimu, klausinėja patarimų“, - kalbėjo R.Lanauskas.

Jo teigimu, žinios bei įgūdžiai, reikalingi auginant triušius, dažniausiai susiformuoja įgijus patirties. „Specialistu iš karto netapsi, reikia laiko. Kai augini triušius, pradedi viskuo domėtis, sužinai tai, ką reikia. Netgi šiuolaikiniai veterinarijos specialistai apie šiuos gyvūnus ne viską žino“, - sakė ūkininkas iš Saldutiškio.

Pasak jo, Lietuvoje triušiena labai paklausi, jos rinkoje trūksta. Vieno triušio mėsa sudaro apie 1,30-1,50 kilogramo. Triušienos kilogramas parduotuvėse kainuoja apie 25-30 litų. Norint užsiimti pramoniniu triušių auginimu mėsai ar kailiui, reikia didelių patalpų, fermų, nes reikėtų auginti daug šių gyvūnų - mažiausią pramoninę bandą turėtų sudaryti 20-30 triušių.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"