TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Ūkininkai nori pieną perdirbti patys

2006 07 26 0:00
Pieno gamintojų kooperatyvų atstovų nuomone, mintis apie alternatyvios įmonės kūrimą yra įdomi bei viliojanti.
Petro Malūko nuotrauka

Pasipiktinę Lietuvos pieno perdirbimo įmonių veiksmais žemdirbių atžvilgiu, šalies ūkininkai brandina idėją sukurti didelę alternatyvią pieno perdirbimo bendrovę, kurios metinis pajėgumas siektų apie 2 mln. tonų ir kuri taikytųsi į ekologiškos produkcijos nišą. Pasak Žemės ūkio rūmų, situacija šalies pieno rinkoje dabar yra sudėtinga, o pieno gamintojai neturi daug galimybių derėtis su perdirbėjais, kurie diktuoja kainas. Rūmų pirmininkas Bronius Markauskas kartu pripažino, kad įgyvendinant alternatyvios įmonės idėją prireiktų didelių investicijų, o rasti vietą rinkoje - sunku.

Pieno perdirbėjai tokią idėją vertina skeptiškai. "Tikrai nemanau, kad pieno gamintojams sąlygos yra prastos, nes pieno perdirbimo pramonė kiekvienais metais kyla - sakė pieno perdirbimo ir sūrių gamybos įmonės "Rokiškio sūris" generalinis direktorius Antanas Trumpa.

Komentuodamas ūkininkų idėją įkurti didelę įmonę, Trumpa sakė, kad visai šaliai šiemet yra skirta 1,2 mln. tonų metinė pieno perdirbimo kvota - tiek žaliavos superka ir perdirba visos Lietuvos pieno įmonės, kurioms leista pagaminti 1,6 mln. tonų produkcijos. Pasak "Rokiškio sūrio" vadovo, žemdirbių svarstoma ekologiškų produktų gamyba labiausiai galėtų pasiteisinti nebent mažose įmonėse.

Trumpa teigia, kad 1993-1994 metais žemdirbiams, pagal tuometinius teisės aktus, atiteko po 50 proc. akcijų pieno perdirbimo įmonėse. "Ūkininkai tas veltui gautas akcijas pardavė, iš įmonių nuosavybės bendrininkių pasitraukė", - sakė įmonės vadovas.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"