TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Užpildyti restoranus padės naujovės

2012 07 02 8:28

Dalis Lietuvos restoranų jau paskelbė savo veikloje ne tik diegiantys technologines naujoves, bet ir įsitraukiantys į atsakingų maitinimo įstaigų projektą.

22 šalies restoranai įsipareigojo ruošdami maistą naudoti 20 proc. vietinių produktų ir tiek pat vietinių žaliavų, gaunamų 100 kilometrų spinduliu aplink juos. Be to, 10 proc. žaliavų atsakinguose restoranuose bus ekologiškos. "Tai labai nedidelė dalis įsipareigojimų, kuriuos prisiima maitinimo įstaigos, nusprendusios prisidėti prie atsakingųjų gretų", - sakė VšĮ Kultūros idėjų instituto vadovas Artūras Nečejauskas. Jo atstovaujama organizacija susitinka su kiekvieno restorano vadovais, įvertina produktų pirkimo, laikymo, paruošimo sąlygas, darbuotojų kvalifikaciją, norą mokytis. Jei restorano vadovybė prisiima naujojo projekto, pavadinto "Kas šiandien meniu?", įsipareigojimus, su juo pasirašoma sutartis, aprėpianti žaliavų, išteklių, valgiaraščio, personalo, klientų ir tiekėjų sritis.

Be jau minėtų įsipareigojimų, atsakingi restoranai sutinka klientams siūlyti tik gausius išteklius turinčių žuvų rūšis, sertifikuotus produktus, nepavojingus sveikatai bei aplinkai. Savo paruoštuose valgiaraščiuose maitinimo įstaigos nurodys gana išsamią informaciją apie patiekalus - juose esančius alergenus, genetiškai modifikuotus organizmus, druskos ir cukraus kiekį, maistinę vertę. Atsakingi restoranai, siekdami, kad kuo mažiau maisto patektų į šiukšliadėžę, taip pat klientams leis užsisakyti pusę patiekalo kiekio.

Per pusmetį prisidėti prie atsakingųjų gretų buvo pasiūlyta maždaug penkiasdešimčiai restoranų ir jų tinklų. Tačiau sutiko tik aštuoni juridiniai asmenys, turintys po kelis ar keliolika restoranų. Bene stambiausias įsipareigojusiųjų tinklas - restoranų grupė "Fortas".

"Daugelis, su kuriais kalbėjomės, perskaitę įsipareigojimus atvirai pripažino negalėsią jų laikytis. Kelių restoranų vadovai tvirtino atsakomybę prisiimsią ateityje", - sakė A.Nečejauskas ir pridūrė, jog restoranai projekte dalyvauja savanoriškai.

Prieskoninės žolelės - iš ūkininko

Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos valdybos narys, restorano "Diverso" virtuvės šefas Tomas Rimydis teigė, jog įgyvendinti "Kas šiandien meniu?" reikalavimus nėra sudėtinga. "Jau anksčiau esame pasirašę sutartį su ūkininkais, kurie į restoraną patiekia ir specialiai mums užaugintas bulves, ir morkas. Netgi turime kas pristato reikiamą kiekį žalumynų", - tvirtino T.Rimydis. Jo teigimu, Lietuvoje yra ūkininkų, nevengiančių bendradarbiauti su restoranais ir galinčių jiems patiekti produktų ne tonomis, o kilogramais. Apie tai, kiek ir kokių gėrybių reikės pavasario-rudens sezonais, augintojai informuojami žiemą. Tuomet jie gali planuoti, kaip paskirstyti savo turimą žemės sklypą, ką sėti.

"Jei manote, kad restorane galima naudoti bet kokios veislės bulves, labai klystate. Tas pats yra ir su kitomis daržovėmis, prieskoninėmis žolelėmis. Todėl tiekėjus renkamės atidžiai", - sakė T.Rimydis. Restorano šefo tvirtinimu, sumanūs ūkininkai augina ne vienos rūšies gėrybes. Jie savo turimuose plotuose pasodina bulvių, pasėja morkų, burokų, ridikų, agurkų, pomidorų, prieskoninių žolelių ir kitų gėrybių.

"Suprantu, kad patogiau į prekybos centrą iš karto pristatyti toną bulvių. Tačiau kaip yra atsakingų restoranų, taip atsiranda ir norinčių dirbti kitaip ūkininkų", - patikino maždaug po 50 kilogramų bulvių per kiekvieną produktų pristatymą iš ūkininko užsakantis T.Rimydis.

Projektą vykdančios UAB "Strateginių projektų vystymo grupės" generalinės direktorės Elenos Pipiraitės-Zimbienės teigimu, viena didžiausių staigmenų tapo kebabinės ir kinų patiekalų restorano noras prisidėti prie atsakingųjų grupės. "Rodos, ką bendro su ekologija gali turėti kebabinė arba kinų patiekalai? Tačiau tai, ką šiose įstaigose išvydome, maloniai šokiravo", - kalbėjo pašnekovė. "Kinų rožė" vieną pagrindinių žaliavų - žuvis užsako pas Lietuvos augintojus, turinčius visus kokybiškos produkcijos sertifikatus. UAB "Aramėjas" savininkas savo kebabinei mėsą perka tik iš patikrinto mūsų šalies ūkininko, auginančio galvijus specialiai Klaipėdoje esančiai maitinimo įstaigai.

Staliuko rezervavimas - realiu laiku

Dar viena prieš kelias dienas Lietuvos restoranus pasiekusi naujovė - projektas "Bookatable.lt", kuris, kaip tikimasi, leis verslininkams padidinti maitinimo įstaigų užimtumą per 30 procentų.  Gausiai lankomiems restoranams technologinė naujovė leis optimizuoti klientų srautus, o mažiau lankomiems - padidinti jų skaičių specialiais pasiūlymais.

Nauja staliukų rezervavimo sistema, veikianti pageidaujamu laiku, jau įdiegta trijuose šalies restoranuose. Internetu rezervavę staliuką klientai patvirtinimą gauna SMS žinute. Apie tai iškart informuojami ir restorano darbuotojai - jie žino, kurią dieną, valandą, kiek svečių prie kokio staliuko ateis bei kokių pageidavimų jie yra pateikę iš anksto.

Kuriant šią unikalią programą vadovautasi naujausių technologijų principais. Pasak "iDeal" vadovo Mariaus Tikuišio, "Bookatable.lt" sistema itin patogi planšetinių kompiuterių vartotojams - tiek restoranų darbuotojams, tiek lankytojams: "Lietuvoje "iPad" populiarumas ir pritaikymas įvairiems sprendimams auga, nes modernios technologijos atveria naujas galimybes priimti netradicinius sprendimus, efektyvinti laiką bei optimizuoti veiklos sąnaudas."  

"Bookatable.lt" programuotojo Donato Budzinausko teigimu, sistema sukurta panaudojant modernius debesų kompiuterijos principus: "Tai supaprastina ir palengvina sistemos valdymą, leidžia sklandžiai atlikti didelį kiekį rezervacijų." Kitose šalyse esą įprasta staliukus restoranuose rezervuoti internetu. Pavyzdžiui, Anglijoje per 60-70 proc. vietų restoranuose užsakoma būtent tokiu būdu.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"