TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Velykoms stigs ir stručių kiaušinių

2012 04 04 6:39

Į neregėtas aukštumas pakilus vištų kiaušinių kainoms, lietuviai prieš Velykas žvalgosi maistui skirtų stručių kiaušinių. Tačiau Lietuvos šalčių išsigandę pietų paukščiai šiemet jų padėjo itin mažai.

Už 10 kilometrų nuo Vilniaus įsikūrusioje stručių fermoje "Baltic-Straus" šiomis dienomis gerokai padaugėjo lankytojų. Prieš Velykas žmonės atvyksta nusipirkti bent po vieną 70 litų kainuojantį 2 kilogramų stručio kiaušinį. Iki vakaro per dieną stručių padėtų kiaušinių nebelieka. "Atvyksta šeimomis, perka po vieną, du kiaušinus. Kiek per dieną stručių patelės sudeda, tiek iki vakaro ir išvežama. Kiaušinių neužtenka", - LŽ kalbėjo 60-ies stručių ūkio ir įmonės "Baltic-Straus" savininkas Aleksandras Skliaras. Tuo metu didžiausiame Baltijos šalyse stručių ūkyje - Stručių genetikos centre - kiaušinių Velykoms iš viso nėra. "Kiaušinių neturime. Stručiai jų šiemet kažkodėl nedėjo", - stebėjosi daugiau kaip 300 stručių ūkio komercijos vadybininkas Gintaras Vaitkus.

Atsisakė dėti kiaušinius

Praėjusiais metais Velykoms surinkę apie kelis šimtus stručių kiaušinių, šiemet Stručių genetikos centro darbuotojai skėsčioja rankomis. Brangių egzotiškų paukščių kiaušinių nėra. G.Vaitkus negali paaiškinti, kodėl stručiai "sustreikavo" - ar dėl šaltos žiemos, ar kitų priežasčių. "Kiaušinių patelės nedėjo ir, atrodo, nesiruošia dėti", - kalbėjo LŽ pašnekovas.

G.Vaitkus nustebusiam LŽ žurnalistui paaiškino, kad strutis esąs visai kitoks paukštis nei višta, tad neaišku, kas jam gali šauti į galvą. "Pakeitėme šeimyninį pulką. Dabar šiek tiek jaunesnės poros. Gal tai ir yra priežastis, kad jaunas pulkas nededa kiaušinių. Radome šešetą kiaušinių ir viskas", - pasakojo vadybininkas.

Pasak G.Vaitkaus, viena stručių šeima, kurią paprastai sudaro patinas ir dvi patelės, dažniausiai per metus padeda apie 50 kiaušinių, daugiausia - pavasarį. "O šiemet - nieko. Turbūt žiema kalta, nes buvo ganėtinai šalta", - priežasčių ieškojo vadybininkas.

Kauno rajono Girninkų kaime įsikūrusiame Stručių genetikos centre šiuo metu auginama apie 300 stručių.

24 dienas dirba, 10 - ilsisi

Tuo metu netoli Vilniaus 60 stručių fermą laikantis verslininkas A.Skliaras džiaugiasi gausiu laimikiu. Jis kasdien su žmona surenka apie 12-15 stručių kiaušinių. Vien praėjusią savaitę jų surinko ir pardavė 150. Tiek pat tikisi parduoti ir per likusias prieššventines dienas.

"Parduotuvės prašo stručių kiaušinių, bet aš netiekiu, - žmonės patys atvažiuoja į ūkį ir išperka. Ūkis 10 kilometrų nuo Vilniaus, tai sostinės gyventojams gana patogu", - sakė verslininkas.

Atvykėliai dažniausiai įsigyja vieną apie 2 kilogramus sveriantį Afrikos juodojo stručio kiaušinį už 70 litų, kartais antrą - dovanų. Retas išsiveža trejetą ar penketą. Australijos stručio, dar vadinamo emu, kiaušiniai pigesni, kainuoja 35 litus. Tai pasaulyje antras pagal dydį strutis, tad ir jo dedami kiaušiniai mažesni. Šie kiaušiniai, pasak A.Skliaro, ypač populiarūs dėl įspūdingos tamsiai žalios spalvos. "Labai gražiai atrodo, bet sveria jie mažiau - po 600-700 gramų", - pasakojo verslininkas.

A.Skliaras nerekomenduoja stručio kiaušinių virti - kad jų konsistencija sukietėtų, reiktų laukti apie 45 minutes. Geriausia esą kepti kiaušinienę, nes tokiu atveju dar lieka ir puikus suvenyras - kietas lukštas, kurį galima panaudoti meninių dirbinių gamybai. "Aš visiems siūlau kiaušinį pasilikti kaip suvenyrą ir kepti kiaušinienę. Tam reikia pradurti nedidelę skylutę ir pro ją išleisti baltymą bei trynį. Lieka sveikas lukštas, jį galima marginti ar gaminti kokį meninį dirbinį", - patarė A.Skliaras.

Verslininkas tikino, kad stručio kiaušinio kiaušinienė skoniu beveik nesiskiria nuo keptos iš vištos kiaušinių. "Visų paukščių kiaušiniai vienodi - kiaušinienė tokia pat skani", - šypsojosi pašnekovas.

A.Skliaras skaičiuoja, kad vienas stručio kiaušinis sveria apie 1,8-2 kilogramus. Vištos kiaušinis - 40-50 gramų. "Taigi iškepsite kiaušinienės tiek, kiek ir sudaužę 40 vištų kiaušinių", - tikino verslininkas. Stručio kiaušinio ir galiojimo laikas ilgesnis - apie du mėnesius.

Stručių patelė kiaušinius pradeda dėti tik sulaukusi 20 mėnesių. Kiaušinius deda kas antrą dieną, per 24 dienas sudeda iki 12 vienetų. Tuomet ji dešimt dienų ilsisi. Per metus patelė gali sudėti iki 50-80 kiaušinių. Kad iš kiaušinio išsiperėtų stručių jauniklis, jis inkubatoriuje perimas 42 paras.

Šiuo metu A.Skliaro fermoje - 60 stručių. Tačiau kiaušinių dabar jie deda palyginti nedaug. Esą turi pailsėti, be to, po žiemos keičia plunksnas. "Sezonas tik dabar prasideda, o pikas bus birželio-liepos mėnesiais", - pasakojo verslininkas.

Verslą gelbsti eskportas

Lietuvoje prieš kelerius metus klestėjęs stručių verslas beveik visai sunyko. Per sunkmetį ne vienas stručių augintojas šios veiklos atsižadėjo. Itin pabrangus pašarams, po keliasdešimt stručių laikę ūkininkai nebesugebėjo pagaminti stručių mėsos už rinkoje prieinamą kainą.

Verslą metę ūkininkai teigia, kad jiems nebeapsimokėjo prekiauti ir stručių kiaušiniais. Esą brangiausiai juos parduoti buvo galima už 60 litų, o vasarą kainą tekdavo nuleisti ir iki 35 litų. Tuo metu išlaikyti dvi pateles ir patiną per metus kainuodavo apie 3 tūkst. litų. "Kiek turėtų kainuoti kiaušiniai, kad tokia suma atsipirktų?" - retoriškai klausė stručių augintojai.

Kelių šimtų stručių ūkį Kėdainių rajone daug metų turėjęs Ričardas Reikertas šį verslą pardavė pernai. "Pasiūlė gerą kainą ir pardaviau. Stručiai iškeliavo į Lenkiją", - LŽ sakė ūkininkas.

Po keletą stručių tebelaikantys ūkininkai šių paukščių mėsą ir kiaušinius daugiausia vartoja savo poreikiams.

Vilniaus rajono ūkininkas A.Skliaras išsilaiko todėl, kad Lietuvoje realizuoja tik maistinius stručių kiaušinius, o gyvus veislinius stručius eksportuoja į Rusiją, Baltarusiją, Kazachstaną, Lenkiją.

"Mėsai paukščių nespėju užauginti, kadangi iš manęs išperka gyvus stručius. Strutis turi augti 10-12 mėnesių, kol jį galima skersti mėsai. Kol jie tiek paauga, juos nuperka rusai, baltarusiai, ukrainiečiai", - sakė verslininkas.

Tačiau ir šio ūkininko verslas gerokai sumažėjęs. Prieš kelerius metus "Baltic-Straus" Rusijos fermoms per mėnesį parduodavo ir maždaug po tūkstantį stručių jauniklių, augintų mėsai.

Ekonomikos sunkmetį sėkmingai išgyveno ir Kauno rajone įsikūręs Stručių genetikos centras. "Ko gero, dabar esame vienintelis toks didelis ūkis Baltijos šalyse", - sakė centro vadybininkas G.Vaitkus.

Ūkis augina stručius mėsai ir beveik visą produkciją eksportuoja. Lietuvoje lieka kiek mažiau nei dešimtadalis pagamintos strutienos - jos galima įsigyti keliose Vilniaus ir Kauno parduotuvėse, šiek tiek stručių mėsos užsisako restoranai.

G.Vaitkus įsitikinęs, kad stručio mėsos vartojimas per krizę Lietuvoje nesumažėjo. "Kas pirko - tebeperka, kas valgė - tebevalgo. Dabar lietuviai netgi daugiau pradeda pirkti stručio mėsos, - teigė vadybininkas. - Žmonės įsitikino, kad tai sveika, dietinė mėsa. Širdies ligoniams jos rekomenduoja valgyti ir gydytojai. Joje labai mažai riebalų, nėra cholesterolio, daug geležies. Strutiena ypač rekomenduojama vaikams."

Vis dėlto G.Vaitkus mano, kad šiandien auginti stručius Lietuvoje nuostolinga. Mat dėl itin pakilusių pašarų kainų išaugintos mėsos savikaina siekia iki 90 litų už kilogramą. O stručio mėsos filė dabar kainuoja apie 60-70 litų už kilogramą. Gauti pelno pavyksta tik tiems, kurie augina kelis šimtus paukščių, o 40-50 stručių auginimas neatsiperka.

"Kad galėtum strutį paskersti mėsai, reikia jį auginti mažiausiai metus. Įsivaizduokite, kiek per tą laiką jis suėda pašarų..." - verslo niuansus dėstė vadybininkas. Pasak jo, "rimtų" stručių fermų nebeliko ne tik Lietuvoje, bet ir Lenkijoje, Latvijoje, Estijoje. G.Vaitkaus teigimu, Stručių genetikos centras Kauno rajone yra vienintelis regione, išlaikęs didelį - beveik 300 - paukščių pulką.

Stručio kiaušinis

Stručio kiaušinis - gelsvos spalvos, sveria apie 1300-1800 gramų, tačiau gali siekti ir 2,3 kilogramo. Palyginti su vištos kiaušiniu, stručio kiaušinyje trynio proporcingai yra daugiau, o cholesterolio ir sočiųjų riebiųjų rūgščių mažiau. Kad pasiektų kietą konsistenciją, jį reikia virti apie 45 minutes.

Lukštas - itin storas, dažnai naudojamas meniniams dirbiniams gaminti. Kiaušinio marginimas ar graviravimas paverčia jį tikru meno šedevru. Tokie dekoratyviniai kiaušiniai naudojami šviestuvams puošti, taurėms gaminti ar kitiems daiktams gražinti.

Šaltinis: Stručių genetikos centras

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"