TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Verslas pradėtas vien išmone

2008 04 07 0:00
V.Stankevičienės kepykloje iškepta duona ir konditerijos gaminiais prekiauja daugiau kaip šimtas prekyviečių.
LŽ archyvo nuotrauka

Duona ir daugybe gardėsių, kepamų Pasvalio rajono kaime, šiuo metu prekiauja daugiau kaip šimtas prekyviečių. Sunku patikėti, kad šios kepyklos savininkė Vitalija Stankevičienė verslą pradėjo nuo kelių tortų, pačios iškeptų savo namų lauko virtuvėje.

V.Stankevičienės verslo pradžia buvo labai netikėta. Kepyklos savininke moteris tapo pagauta impulso, nuo idėjos iki jos įgyvendinimo praėjus vos dešimčiai dienų. "Prieš 14 metų vasarą mūsų šeimai teko Žemaitijoje švęsti vestuves, per kurias buvome vaišinami plikytų lazdelių tortu. Mano jaunėliui sūnui Dariui taip patiko tas tortas, kad jis išprašė gaminio receptą, o grįžęs namo pats iškepė. Visa šeima negalėjome atsigardžiuoti tuo skanėstu. Tada vyresnėlis sūnus pasiūlė mums kepti tortus", - pasakojo V.Stankevičienė.

Moteris prisimena, jog šią idėją sūnus parėmė svariais argumentais: pasiūlė apskaičiuoti, kokia savikaina tėvų ūkio parduodamo pieno ir kiek būtų galima uždirbti ėmus kepti skanėstus. "Tuomet man tokie įtikimi pasirodė sūnaus teiginiai, kad per dešimt dienų iš įvairių įstaigų susirankiojau reikalingus dokumentus ir įregistravau konditerijos įmonę. Jos būstinė buvo mūsų namų virtuvė", - prisiminė verslo pradžią "Daujėnų duonos" savininkė V.Stankevičienė.

Pirmos klientės - kaimynės

Pirmos ką tik iškeptų kepėjų klientės buvo kaimynės - viena ar kita proga jos paprašė iškepti po tortą. Neilgai trukus V.Stankevičienė savo gaminius pradėjo vežti į vieną Pasvalio parduotuvių. "Kai tapau tortų kepėja, vietos žemės ūkio bendrovėje dar dirbau buhaltere, auginau karvutes ir kiaulaites. Todėl gardėsiams kepti man paprastai likdavo tik naktys", - apie pirmus verslo mėnesius pasakojo verslininkė.

V.Stankevičienė tortus suformuodavo namų virtuvėje, o kepti nešdavo į lauko virtuvę, kurioje buvo sumūryta duonkepė krosnis. "Iškepdavau po 20 mažų torčiukų, ir tai man atrodė daug. Stebėjausi, kad pasvaliečiai taip greitai juos išperka. O žmonės gyrė tortus, kad skanūs, be to, žinojo, jog jie natūralūs, neturi jokių sintetinių priedų", - sakė kepyklos savininkė.

Moteris teigė, jog pajutusi pelną, gaunamą už tortus, paliko darbą žemės ūkio bendrovėje, atsisakė auginti gyvulius, o galiausiai kepyklą įrengė namo rūsyje, kad nebereikėtų lakstyti į lauko virtuvę.

Verslo plėtra

"Kai verslas įsibėgėjo, teko dalyvauti dar vienose vestuvėse. Ten buvome vaišinami sausainiais, pavadintais "skruzdėlynu". Kadangi šis gaminys man buvo ir netikėtas, ir labai skanus, išprašiau ir jo receptą. Paskui dar prisiminiau, kaip kepami vadinamieji medaus tortai. Pradėjusi visa tai kepti pamačiau, kad paros jau maža. Tada ėmiau dairytis pagalbininkų. Pirmoji padėjėja, kurią nusisamdžiau, buvo baigusi konditerijos mokslus. Teko ją dar pamokyti savųjų gudrybių, ir jau dirbome dviese. Vėliau į mano verslą įsiliejo vyriausioji sesuo - pradėjo kepti itin skanias bandeles. Na, o aš tada prisiminiau vaikystėje mamos keptą duoną, atkūriau jos receptą ir ėmiausi ne vien konditerijos, bet ir duonos gaminių kepimo", - dėstė V.Stankevičienė.

Nereikėjo pradinio kapitalo

V.Stankevičienės kepykla gyvuoja keturiolika metų. Dabar šiai moteriai dirba apie 70 žmonių. Kepimo cechas įrengtas ne vien rūsyje po namu ir ūkiniu pastatu, bet ir rekonstruotame buvusiame tvarte. Namų valdoje ruošiamos naujos patalpos.

"Kai ėmiausi šio verslo, neturėjau ir neįdėjau jokio pradinio kapitalo. Užteko to, kad pirkau cukraus, miltų, kiaušinių ir daug dirbau. Paskui vyriausiojo sūnaus padedama nusipirkau tešlos maišyklę ir elektrinę krosnelę, įsigijau miltų sijotuvą. O šit duoną nuo pat pradžių maišėme mediniame kubile, bet ilgainiui pamatėme, kad jo vieno toli gražu neužtenka, todėl teko užsisakyti daugiau. Štai tokios buvo mano pirmosios investicijos", - kalbėjo verslininkė.

Moteris prisimena, kad viena didžiausių investicijų buvo automobiliai, kuriais daugiau kaip į šimtą prekybos vietų išvežiojami jos kepyklos gaminiai.

Didžiausia problema - darbuotojai

Į klausimą, kas sunkiausia turint tokį verslą, V.Stankevičienė atsakė, jog sunkiausia būna tada, kai konditerės, kurios dirbti pradeda turėdamos labai mažai šio amato žinių, jos išmokytos ima ir palieka darbą.

"Dažniausiai iš merginų išgirstu, kad kaime joms neįdomu, nori važiuoti į didelius miestus. Tuomet reikia ieškoti naujų žmonių, mokyti juos ir nerimauti, kad ir tie, viską metę, neišvažiuotų kitur", - sakė V.Stankevičienė.

Ji prisiminė, jog tik viena darbuotoja, anksčiau dirbusi konditere, turėjo daugybę šios srities žinių ir sumanymų. Abi eksperimentuodavo ir prigalvojo įvairiausių naujų konditerijos gaminių. "Imliausias" darbo V.Stankevičienės kepyklos gaminys - grybukai. Verslininkė apgailestavo neradusi, kas mechanizuotų šį darbą, tad moterys grybukus kepa dar sovietmečio laikų keptuvėse, kiekvieną atskirai dengia šokoladu, glaistu, puošia aguonomis. Anot kepyklos savininkės, parduotuvėse ji nėra aptikusi kitų gamintojų grybukų, matyt, todėl, kad šis darbas reikalauja labai daug sąnaudų.

Pasigenda paramos

Nemažam būriui Daujėnų kaimo gyventojų darbo suteikusi V.Stankevičienė teigia jaučianti skriaudą dėl to, kad ji, per tiek verslo gyvavimo metų "Sodrai" jau sumokėjusi daugiau kaip 2 mln. litų, pati gaus minimalią pensiją, o jei susirgs, "Sodra" neapmokės net nedarbingumo pažymėjimo.

"Individualių įmonių savininkų verslas turėtų būti labiau remiamas valstybės", - įsitikinusi V.Stankevičienė.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"