TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Vertingąsias aronijas išstūmė sintetika

2016 09 22 6:00
Šią vasarą aronijoms subręsti užteko ir šilumos, ir drėgmės – uogos gausiai derėjo. "Lietuvos žinių" archyvo nuotrauka

Sodininkų ir liaudies medicinoje itin vertinamų juodavaisių aronijų komerciniai ūkiai jau beveik neaugina, nes neturi rinkos – nerentabilu, nuimti derlių kainuoja brangiau, negu parduoti, o stambiesiems gamintojams geriau pirkti uogas iš kaimynų lenkų.

Vaisių vyno gamintoja AB „Anykščių vynas“ šiemet nupirko apie 70 tonų aronijų ir jau pradėjo gaminti jų vyną. „Aronijų vynas yra vienintelis, kurį gaminame pusiau sausą. Kitas vaisių vynas būna saldesnis. Apskritai aronijos – puikios uogos. Jos atsparios sausroms, kenkėjams, užterštumui – išlaiko savybes bet kokiomis sąlygomis. Aronijų vyną darome jau daug metų. O per metus pagaminame apie 3 mln. litrų įvairių vaisių ir uogų vyno“, – tvirtino „Anykščių vyno“ vyriausioji technologė Jūratė Žiūkienė.

Šią vasarą uogoms subręsti užteko ir šilumos, ir drėgmės. Aronijos gausiai derėjo tiek Lietuvos pietuose – čia prinoko anksčiau, tiek vakarinėje dalyje. Nors uogos buvo mažesnės, augintojai jų gausa nesiskundė.

Vežama iš Lenkijos

„Tai iš tikrųjų vertingos uogos, bet didiesiems konservų, sulčių, vyno gamintojams jų parūpina Lenkijos ūkiai. Anksčiau daug aronijų augino ir Lietuvos sodininkystės ūkiai, nes jų nemažai nupirkdavo maistinių dažų pramonė, o dabar, dažų rinką užvaldžius sintetikai, aronijų veislynai Lietuvoje išnaikinti“, – „Lietuvos žinioms“ kalbėjo sodininkystės AB „Anykščių sodai“ vadovas Jonas Janišius. Lietuvos uogų augintojų asociacijos interneto puslapyje – tai vienintelė nurodyta įmonė, kuri augina aronijas.

Pasak bendrovės vadovo, „Anykščių sodai“ turi 4 hektarus aronijų krūmų, bet visą šį veislyną naudoja savo reikmėms: iš uogų spaudžia sultis ir, kaip rekomenduojama, santykiu 15:85 maišo jas su obuolių sultimis. Šios nusidažo gražia perlamutrine spalva.

J. Janišius teigia, jog komercinės vertės aronijos dabar neturi. Supirkėjai jų augintojams už kilogramą duoda 20 centų, tačiau tiek reikia mokėti ir už skynimą. Kitos uogos ne ką brangesnės. Pavyzdžiui, už kilogramą juodųjų serbentų supirkėjai moka 20–30 centų. Tačiau pykti ant aronijų irgi nėra už ką. „Auga bent 15–20 metų ir prisiminti jas galima tik rudenį, kai reikia uogas nuskinti, – sakė sodininkystės bendrovės vadovas. – Antai prižiūrint obelį reikia įdėti daug darbo.“

Anot J. Janišiaus, apie bent kokį aronijų auginimo rentabilumą būtų galima kalbėti tik skyrus joms didelį plotą ir nusipirkus uogų kombainą.

Išskirtinės savybės

Moksliniais tyrimais patvirtinta: kuo uogos tamsesnės, tuo daugiau jose naudingųjų medžiagų – antioksidantų. Aronijos – būtent tokios. Specialiojoje literatūroje nurodyta, kad aronijose yra daug vitaminų C, P, B1, B2, B6, E, K, beta karoteno, makro– ir mikroelementų (geležies, vario, boro, mangano, molibdeno, fluoro), fruktozės, gliukozės, sacharozės, taninų ir pektinų. Tai vaistas nuo daugelio ligų: mažina cholesterolio kiekį kraujyje, normalizuoja kraujospūdį, padeda stiprinti kraujagyslių sieneles – gerina jų elastingumą ir stangrumą.

Juodavaisės aronijos plečia kraujagysles ir kapiliarus, todėl gali padėti nuo hipertenzijos. Šios puikios uogos gerina virškinimą, kelia apetitą, didina rūgštingumą, aktyvina kepenų veiklą, skatina tulžies gamybą ir išsiskyrimą. Jos rekomenduojamos žmonėms, sergantiems diabetu, ypač tiems, kurie turi kraujagyslių pažeidimų, sergant inkstų ligomis, alergija. Nusideginus pažeistas vietas taip pat galima tepti šviežiomis aronijų sultimis. Norint stipresnio poveikio aronijų uogos ir sultys dažnai maišomos su juodaisiais serbentais, erškėtrožių uogomis ir medumi.

Vis dėlto kai kuriems žmonėms jos gali padidinti kraujo krešumą, skrandžio rūgštingumą. Aronijų nerekomenduojama vartoti sergant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opomis, sumažėjus kraujospūdžiui.

Ekspertai šias patvarias standžias uogas mėgsta dėl intensyvios spalvos ir rūgštoko, sausoko skonio, kuriame gausu taninų.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"