TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Virta dešra pasotina neišrankiuosius

2013 01 12 6:01
Romo Jurgaičio nuotrauka/Dieną pirkėjai prie virtos dešros skyrelių stabteli retai.

Lietuvoje yra, ko gero, vienintelė iš tiesų plataus vartojimo prekė, kurios "įvairių versijų" kaina parduotuvių lentynose skiriasi beveik 6 kartus. Tai - virta dešra.

LŽ atliko keliolikos minučių tyrimą viename prekybos centre ir nustatė, kad saulėje įdegusio paršelio spalvos virtos dešros ir dešrelių kainų amplitudė yra nuo 4 iki 23 litų už kilogramą. Nors pasirinkimas tikrai didelis, per ketvirtį valandos nepavyko pamatyti pirkėjo, bent stabtelėjusio prie skyrelio, kuriame išdėliotos šios greitai paruošiamos maisto prekės. Juk tam, kad pajustum malonų sotumo jausmą, užtenka porą dešrelių dviem minutėms įmesti į mikrobangų krosnelę.

Pusė pajamų

Po trumpo tyrimo LŽ padaryta išvada, jog tai nėra pati populiariausia mėsos gamintojų produkcija, kaip paaiškėjo vėliau, buvo neteisinga. "Iš tikrųjų virtos dešros dažniausiai vartojamos pusryčiams, vakarienei, o per pietus žmonės paprastai renkasi kitokį maistą, - sako AB Krekenavos agrofirmos rinkodaros vadovas Gytis Svilainis ir tai nesunkiai argumentuoja: - Mano žiniomis, virtos dešros ir dešrelės sudaro beveik pusę jas gaminančių mėsos perdirbimo įmonių pajamų."

Virtos dešros ir dešrelės nuo seno žmonių vadinamos pačiais įvairiausiais lietuviškais ir slaviškais vardais. Įprasta manyti, kad jas dažniausiai renkasi mažas pajamas gaunantys vyresnio amžiaus Lietuvos gyventojai. Tačiau G.Svilainis nesutinka su tuo: "Tikra tiesa, kad pigiausias dešreles perka mažas pajamas gaunantys žmonės, tačiau aukščiausios kokybės dešrų ir dešrelių visada yra ir mano šaldytuve. Galiu užtikrinti, kad jos pagamintos ne iš plastiko, ne iš popieriaus ir juolab ne iš chemikalų."

Kaina ir kokybė

Elementarus klausimas: jeigu dešrelėse ir virtoje dešroje yra mėsos, kodėl kilogramas šių gaminių prekybos centruose kainuoja nuo 4 litų? Juk vien žalios mėsos pigiau kaip po 6-7 litus nelabai nusipirksi.

Pasak G.Svilainio, tiek kainuoja produkcija, pagaminta iš tikrai pačios pigiausios žaliavos - nuo paukštienos kaulų atskirtų mėsos gabaliukų. Visa ši žaliava - atskirta mėsa, krakmolas, odelės, kartais kruopos, sojų miltai ir kiti mėsos pakaitalai, taip pat vanduo, želatina, prieskoniai - yra susmulkinama iki vienalytės masės ir kemšama į apvalkalus. Išfiltravus pro sietelį lieka išmesti tik kaulų likučius. Maistiniu požiūriu tai irgi produktas, turintis panašią maistinę vertę kaip aukščiausios rūšies dešra, bet pagal žaliavų kainą ir kokybę jis, žinoma, negali lygiuotis su pirmos ar juolab aukščiausios kokybės gaminiu.

Gaminant aukščiausios rūšies virtą dešrą nevalia dėti jokių nei gyvulinės, nei augalinės kilmės mėsos pakaitalų. Gryna mėsa joje sudaro iki 50-60 proc., bet tai tikrai aukštos kokybės žaliava.

G.Svilainio teigimu, virtos dešros technologija yra tokia, kad ją gaminant pilama daug vandens, todėl nuo seno ir vadinama "šlapia". Net aukščiausios rūšies dešroje esama iki 40 proc. vandens. Dešrelės jo turi mažiau, nes yra šildomos, o dešra paprastai vartojama šalta. Be vandens ji būtų sprangesnė.

"Netiesa ir tai, kad virtos dešros ir dešrelės neva gaminamos iš popieriaus ar chemikalų. Taip, dedama konservantų, skonio stipriklių, etiketėje gali būti nurodyta ir keliolika E raide pažymėtų medžiagų, bet visos jos sudaro iki 0,6 proc. gaminio, - tikina G.Svilainis. - Esame bandę išsiversti ir be E, tačiau toks gaminys buvo neskanus ir greitai gendantis."

Griežtos normos

Neretai skirtingų gamintojų pateikiami netgi to paties pavadinimo gaminiai būna ir kitokio skonio, ir kvapo, ir spalvos, todėl, kaip LŽ teigė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji specialistė Viktorija Septilkienė, gyventojai dažnai skundžiasi dėl jų nusipirktų virtų dešrų ir dešrelių skonio savybių. "Iš tikrųjų visi gamintojai patys kuria receptūrą, todėl ir produkcijos savybės skiriasi, - aiškina specialistė. - Mums svarbiausia, kad jie nepažeistų 2003 metais patvirtinto ir 2006-aisiais pakeisto standarto LST1919 "Mėsos gaminiai", pagal kurį ši produkcija skirstoma į kokybės kategorijas."

Virtų dešrų ir dešrelių rūšys (aukščiausia, pirma ar antra) nustatomos atsižvelgiant į tai, kokią dalį jose sudaro mėsos pakaitalai. Gaminant aukščiausios rūšies produkciją draudžiama dėti bet kokius augalinės ir gyvulinės kilmės mėsos pakaitalus.

Pasak V.Septilkienės, minėtas standartas privalomas tik Lietuvos gamintojams, todėl ji negalinti komentuoti dešrų, atvežtų iš kitų Europos Sąjungos šalių, kokybės. "Prekių judėjimas ES yra laisvas, o maisto produktų gamybos standartus kiekviena valstybė nustato pati", - pabrėžia specialistė.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"