TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Žąsis – proginis Kalėdų paukštis

2015 11 13 6:00
Mažiau kaip per 4 mėnesius žąsys užaugo iki daugiau kaip 5 kilogramų, o paaugintos dar galėtų pasiekti ir 7–8 kilogramus. Romo Jurgaičio (LŽ) nuotrauka

Žąsį užauginti nesunku, tačiau ūkininkai vengia auginti didesnius šių naminių paukščių pulkus ne baimindamiesi taršos, o todėl, kad pagal pasenusią, bet tvirtą tradiciją – tai paukštis, skiriamas vienintelei progai per metus – Kalėdoms, tad keblu jį paruošti vartotojui.

Kritižio kaimo (Panevėžio r., Raguvos sen.) ūkininkas Algirdas Bielinis žąsis augina jau du dešimtmečius ir džiaugiasi kasmet didėjančia šių paukščių paklausa. „Visos 600 šiemet užaugintų žąsų jau papjautos ir šaldytuvuose laukia Kalėdų. Toliau auginti neapsimokėtų, nes paukščiai būtų per dideli, – aiškina ūkininkas. – Mažiau kaip per 4 mėnesius žąsys užaugo iki daugiau kaip 5 kilogramų, o paaugintos dar galėtų pasiekti ir 7–8 kilogramus.“

Pasak ūkininko, kitų metų šventėms jau yra užsakyta 1100 paukščių, todėl kitąmet teks auginti dvigubai didesnį pulką.

Greitai persigalvoja

Kepta žąsis nuo seno buvo tradicinis lietuviškų Kalėdų stalo atributas. Investicijos į šių paukščių auginimą atsiperka, todėl kai kurie žemės savininkai žąsų auginimą įrašo ir į savo verslo planą, tačiau vėliau dažniausiai tos veiklos atsisako. „Daug kas šiemet manęs teiravosi, nuo ko pradėti, jei tam numatytas žemės sklypas jau yra, bet išgirdę, kad pirmiausia reikia susirasti, kas galės žąsis nupešti, greitai sumanymo atsisako“, – pasakoja A. Belinis.

Pasak jo, būtent nupešimas yra didžiausias rūpestis. Žąsies plunksnos yra suaugusios tvirtai, jai nupešti reikia daug jėgos. Kai paukštis auga tik vienas kitas, jį reikia pirmiausia nuplikyti, tada pešti lengviau. Kai žąsų ūkyje yra bent kelios dešimtys ir juolab keli šimtai, tada jau tikra bėda.

Pats ūkininkas šias paslaugas perka iš, jo žiniomis, bene vienintelės Lietuvoje šias paslaugas teikiančios privačios skerdyklos Alytaus rajone. Čia žąsys irgi nuplikomos, o paskui nupešamos specialiu aparatu. Išskrostos nuvežamos į Panevėžį, kur A. Bielinis nuomojasi šaldytuvus.

Pačiam įsirengti panašią skerdyklą ir pirkti šaldytuvus, anot jo, smulkiam ūkiui per brangu. „Siūloma kreiptis Europos Sąjungos fondų paramos, bet mažai kas tam ryžtasi dėl per didelės rizikos – gali užpulti paukščių gripas, ir liks tik bankrutuoti. Nuomotis paslaugas tikrai pigiau“, – sako ūkininkas.

Auginti lengva, bet brangu

Išsprendus pešimo problemą, visi kiti rūpesčiai – priežiūra, žąsų polinkis aplinką teršti išmatomis – tikri niekai. Pasak ūkininko, užtenka žąsiukus porą savaičių palaikyti patalpoje, palesinti maltais žirniais, kukurūzais, kombinuotaisiais pašarais, žalumynais ir galima išleisti į pievą žolės pešti.

Geriausia, anot ūkininko, pirkti vienadienius žąsiukus, kurie kainuoja po 5–6 eurus. Brangoka, tačiau 95–98 proc. žąsiukų paprastai išlieka. Paauginti žąsiukai gerokai brangesni.

A. Bielinis pasakoja, kad žąsų augintojai jauniklius paprastai perka apie gegužę, kai prasikala pavasarinė žolė. Taip sutaupoma pašaro. Galima užauginti ir vien pievoje, tačiau reikia ir grūdų, žirnių, kombinuotųjų pašarų, nes paukštis, užaugęs šertas vien žole, neturi krūtinės – pagrindinės valgomos kūno dalies. Pats pašnekovas žąsiukų stengiasi nusipirkti dar vėliau, liepos pradžioje. Tiek užtenka, kad iki spalio paukščiai pasiektų komercinį 4,5–5,5 kilogramo svorį.

Žąsiukus ūkininkas perka Lenkijoje. Yra veisėjų ir Lietuvoje, bet jų pasiūla ne visada pakankama. Lietuvoje daugiausia auginamos hibridinės vidutinio 5–6 kilogramų svorio žąsys, bet jos gali užaugti ir iki 8 kilogramų. Iš veislinių labiausiai pasaulyje paplitusios prancūziškos, vokiškos, vengriškos, rusiškos veislės. Yra dvi ir lietuviškos veislės – vištinės ir pulkinės pilkosios, tačiau šios jau beveik išnykusios, o vištinių veisiama mažai.

Pašarų žąsims reikia išties nemažai – antai šiemet 600 žąsų jų prireikė 7 tonų, dar ir žirnių, kukurūzų – iš viso 10 tonų pašarų.

Didžiausia pradedančių žąsų augintojų daroma klaida, anot ūkininko, yra bandymas palesinti žąsis šviežiai iškultais grūdais. Nuo dar nesusifermentavusio grūdų krakmolo kenčia žąsų kepenys, ir negalėdami įveikti tokio maisto, paukščiai ima kristi. Todėl nukulti grūdai turi bent 2–3 savaites pastovėti. Jeigu jau pasitaiko lesinti šviežiais grūdais, patariama pašarą papildyti krakmolą skaidančiu fermentu.

Nesugriaunama ištikimybė

Žąsys priklauso gulbinių būriui, todėl, skirtingai nei vištos, sukuria šeimas. Vienas žąsinas visą gyvenimą aptarnauja tik 2–3 pateles. Visą trumpą gyvenimą šie paukščiai lieka vienas kitam ištikimi, „į kairę“ nevaikšto.

„Svetimas vištas galima suleisti į vieno gaidžio pulką, o žąsų taip užauginti nepavyks, todėl visada reikia pasirūpinti, kad būtų pakankamai patinų, – sako ūkininkas. – Labai retai svetimas atėjęs žąsinas susiranda patelę, todėl nuo mažens reikia kiekvienam patinui parinkti ne daugiau kaip po 2–3 žąsytes“, – pasakoja A. Bielinis. Jis kartu su Baisogalos gyvulininkystės instituto mokslininkais bandė eksperimentuoti. Buvo bandoma kito pulko žąsiną palikti su svetimomis žąsytėmis. „Žąsinas greitai išėjo, o žąsytės gageno palei tvoras taip ir nerasdamos savo patino, o kitų neprisileido. Taip buvo pulkas visiškai sugadintas“, – prisimena ūkininkas.

Užsisako prieš metus

Lietuvoje stambesnių žąsų ūkių nėra, jei kas ir augina, tai daugiausia tik kelių dešimčių ar 100–200 šių paukščių pulkus. Emilijos ir Algirdo Bielinių ūkis Lietuvoje stambiausias, žąsininkyste verčiasi seniai, todėl dažniausiai jų žąsų užsakovai yra didesnės įmonės, kurios prieš Kalėdas po žąsį padovanoja savo darbuotojams. Įmonė, vasarą užsakanti kitų metų šventėms kelis šimtus paukščių, iš karto sumoka avansą, todėl ūkininkas turi lėšų pasirūpinti jaunikliais ir pašarais.

Smulkesni užsakymai, kai prašoma keliolikos ar kelių dešimčių paukščių, priimami ir rudenį, be to, ūkininkas turi šiek tiek atsargų ir atvažiuojantiems pavieniams pirkėjams.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"