TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Žemdirbystės studijas renkasi ūkių paveldėtojai

2014 06 19 15:35
Įsigyti lietuviškos žemės ūkio produkcijos šiandien galima ne tik turguje, bet ir specializuotose parduotuvėse ar tiesiai iš ūkininkų rankų Ritos Stankevičiūtės (LŽ) nuotrauka

Aleksandro Stulginskio universiteto duomenimis, stojančiųjų į agronomijos ir žemės ūkio technologijos ir vadybos studijas skaičius kasmet didėja, tačiau neprilygsta teisės ar kitų populiarių studijų programų rodikliams.

Į agronomijos studijų programą 2013 metais priimtas 101 studentas. Tai yra 24 studentais daugiau nei 2012-aisiais. Į žemės ūkio inžineriją ir vadybą pernai priimti 23 studentai, o 2012 – tik 8.

Studijas renkasi motyvuotai

Daugiausia stojančiųjų yra jau su amatu susidūrę jaunuoliai – tie, kurie spėjo padėti tėvams plėtoti ūkį, bei yra sukaupę nemažą žinių bagažą apie ūkininkystės verslo bei vadybos rūšis. Į šias studijas studentai stoja jau kryptingai pasirinkę veiklos sritį, kitaip nei tie, kurių studijos gali būti plataus profilio ir pritaikomos daugelyje sričių.

„Dauguma stojančiųjų šias programas renkasi labai motyvuotai. Dažnai tai verslinių ūkių paveldėtojai, ketinantys perimti ar jau perėmę iš tėvų, senelių ūkius ir kryptingai besirengiantys ūkininkauti”, – teigia prof. Jonas Čaplikas, Aleksandro Stulginskio universiteto prorektorius.

Pasak profesociaus, pagrindinė studentų, besirengiančių inovacingai ūkininkauti, problema yra ta, jog dažniausiai jie studijuoja valstybės nefinansuojamose vietose. Pernai tik 19 proc. įstojusių į Aleksandro Stulginskio universitetą pirmakursių gavo valstybės finansuojamas vietas. Šiemet kartu su Žemės ūkio ministerijos iniciatyva priėmimo į žemės ūkio studijų programas sąlygos buvo pagerintos.

Sėmėsi patirties Danijoje

„Sunkus darbas atsiperka gardžiais vaisiais“, – apie savo „universitetus“ sako jaunasis ūkininkas Vaidas Nagreckis. Daugiau kaip dešimtmetį sėmęsis praktinės patirties pas danų ūkininką, jis jau dvejus metus Lietuvoje augina salotas.

V. Nagreckis užaugo savo tėvų ūkyje. Tačiau būdamas 19 metų metė ūkininkavimo studijas ir išvyko į Daniją užsidirbti pinigų bei pasisemti patirties. Kelionės tikslas jau buvo žinomas – tai vienas iš Danijoje esančių ūkių. Ten jaunuolis įsidarbino salotų ūkyje ir planavo pasilikti kelis mėnesius, tačiau išbuvo kone trylika metų.

„Danijoje įgyta patirtis paskatino grįžti į Lietuvą ir pradėti savo verslą ”, – apie sprendimą įkurti nuosavą salotų ūkį pasakojo jaunasis ūkininkas.

Parduoda prekybos tinklui

V. Nagreckio ūkis skaičiuoja antrus ūkininkavimo metus ir salotas tiekia sezoniškai. Tačiau per dvejus metus šis ūkis jau įsitvirtino Lietuvoje, tarp jo produkcijos užsakovų – ir žinomas prekybos tinklas. Be to, didėjanti paklausa leidžia sėkmingai eksportuoti sezoninę produkciją svetur.

Vaido nuomone, bendradarbiavimas su mažmeninės prekybos tinklu padeda užtikrinti, kad atlygis nevėluos ir darbuotojus algos pasieks laiku.

„Įsigyti lietuviškos produkcijos šiandien jau galima ne tik turguje, bet ir specializuotose parduotuvėse ar tiesiai iš ūkininkų rankų. O bendradarbiavimas su prekybos tinklais padeda ūkininkams realizuoti nemažą dalį produkcijos“, – kalbėjo Andrius Petraitis, „Iki“ prekybos tinklo Viešųjų ryšių departamento vadovas.

Pasak jo, domėjimasis lietuviška produkcija didėja. Populiarūs ypač tie produktai, kurie į parduotuves atkeliauja iškart po derliaus nuėmimo. Tai esą patvirtina ir pardavimo statistika.

Nesigaili dėl pasirinkimo

„Jei galėčiau atsukti laiką ir rinktis iš naujo – vis tiek pasirinkčiau savo ūkį. Esu žmogus, išmanantis savo amatą, ir juo užsiimantis jau daug metų. Tad siūlyčiau ir kitiems naujokams nepabijoti ir paprakaituoti, o tada raškyti tai, ką tas prakaitas užaugino – nuostabų derlių“, – sakė jaunasis ūkininkas V. Nagreckis.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"