TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Žmonės visada nori valgyti skaniau

2011 04 20 0:00
Petro Malūko nuotrauka

Šiauliuose įsikūrusi AB "Naujoji rūta" - viena didžiausių Baltijos šalyse konditerijos gamintojų - vis didina produkcijos apimtį.

Kodėl žmonės valgo saldainius? "Vyrai jų ieško, kai nori negerą kvapą užmaskuoti", - šypsosi klausimą išgirdęs AB "Naujoji rūta" generalinis direktorius Bronius Bernotas.

O moterys, pasak bendrovės "Naujoji rūta" komercijos direktorės Laimos Verbošaitienės, saldumynais mėgsta malšinti stresą, nerimą. "Stresuojantys vyrai ieško butelio, o man geriau šokolado plytelė", - prisipažįsta ji. Miegaliai karameles čiulpia, kad prie vairo neužmigtų, kosulio kamuojamieji - kad mažiau kosėtų.

Žinoma, tai ne vienintelės priežastys, traukiančios prie saldumynų. "Žmonės nori gyventi geriau ir valgyti skaniau", - primena bendrovės vadovas B.Bernotas. Taip buvo, yra ir bus, todėl "Naujoji rūta" siekia neatsilikti nuo paklausos.

Šiomis dienomis šios bendrovės gamykloje Šiauliuose sudūzgė nauja vaflinių saldainių gamybos linija. Bendrovei ji kainavo ne vieną šimtą tūkstančių litų, tačiau B.Bernotas neabejoja, kad investuoti buvo verta ir šie pinigai sugrįš. Gal net su kaupu, nes tikimasi, jog naujovišku būdu gaminami vafliniai saldainiai "Meška šiaurėje", "Ekstra" ir kiti, kuriais ir ligi šiol garsėjo "Naujoji rūta", taps dar populiaresni.

Jau šią savaitę naująja įranga pagaminti vafliniai saldainiai pasieks parduotuves. Kaip tas naujienas pažinti saldainių jūroje? Pirmiausia iš įpakavimo: naujieji vafliniai saldainiai bus nebe suvynioti popierėliuose su "snapeliais", kaip anksčiau, o sandariai užpresuoti folijoje.

Anot B.Bernoto, šis vakarietiškas pakavimo būdas ("flowpack") daug pranašesnis už anksčiau naudotąjį. "Naująja įranga patys išsikepame vaflius, juos dar šiltus sutepame įdaru, užglaistome ir tuoj pat supakuojame. Saldainiai atvirame ore būna labai trumpai, neprisitraukia drėgmės, nepatenka nereikalingų kvapų, todėl produktai daug ilgiau išliks švieži, trapūs", - aiškino įmonės vadovas.

Zefyrai sveikiau už šokoladą

Ne mažiau nei vafliniais saldainiais "Naujoji rūta" garsėja savo zefyrais. Gal net labiau, mat du trečdaliai Lietuvoje pagaminamų zefyrų yra AB "Naujoji rūta" produktas. Glaistyti, rožiniai, kriaušiniai, citrininiai, avietiniai ir, žinoma, klasikiniai vaniliniai - tikriausiai tai dar ne visas "Naujosios rūtos" zefyrų asortimentas. Šie lengvi plaktiniai saldumynai nuo seno pirkėjų mėgstami. Komercijos direktorė L.Verbošaitienė sakė, esą tam yra pagrindo.

"Trečdalį zefyro sudaro obuolių tyrė. Ir ne bet kokių obuolių, o antaninių, mat šie turi daugiausia pektino. Be to, į zefyrus dedame kiaušinių baltymų ir sirupo. Neveltui dietologai pataria: jeigu jūsų vaikas labai nori saldumynų, užuot pirkę jam šokoladą, pavaišinkite zefyrais", - aiškino L.Verbošaitienė.

Pektinas - natūralus rūgštinis polisacharidas, vandenyje tirpios skaidulos, jų daug yra obuoliuose ir kituose vaisiuose, beveik visose uogose. Konditeriai šią gamtos dovaną naudoja kaip tirštiklį. Dėl savo tirštinamo poveikio produktai su pektinu tinka laikantis dietos, mat mažina alkį. Be to, moksliniais tyrimais nustatyta, kad pektinas gali slopinti vėžines ligas.

"Naujoji rūta" gamina ir vadinamųjų kombinuotų zefyrų: viena dalis vanilinė, kita citrininė, vanilinė-avietinė ir kt. Dalis zefyrų gaminami grybų formos ir pakuojami po keletą į spalvotas dėžutes.

"Buvome pagaminę ir kitų rūšių zefyrų, bet rinka atsirinko geriausius. Pagaminti labai platų asortimentą saldumynų nelengva, nes jų galiojimo laikas neilgas, pavyzdžiui, zefyrų - 4 mėnesiai, kai kurių šokoladinių saldainių dar trumpesnis", - darbo subtilumus aiškino L.Verbošaitienė.

Iš viso "Naujoji rūta" gamina apie 200 pavadinimų saldumynų. Beveik tiek pat čia dirba žmonių.

Geriausi degustatoriai - vaikai

O kuriuos saldumynus labiausiai mėgsta patys įmonės vadovai?

"Aš kartais sučiulpiu ledinę karamelę", - prisipažino B.Bernotas. Karamelių "Naujoji rūta" gamina daug ir įvairių, jos taip pat labai populiarios. "O man skaniausi zefyrai", - papildė L.Verbošaitienė.

AB "Naujoji rūta" bene pirmoji Lietuvoje pradėjo gaminti marcipaninius saldainius. Marcipanas - tai konditerijos gaminys iš migdolų ir miltinio cukraus. Pirmieji šį skanėstą prieš daug metų sumanė kinai, vėliau jų receptus paįvairino arabai, Viduržemio jūros regiono šalių konditeriai. "Naujoji rūta" marcipanus perka iš Vokietijos, todėl saldainiai su šiuo įdaru nepigūs. Tačiau ir skanūs.

Pirkėjai jau pamėgo ir kitas "Naujosios rūtos" pastarųjų metų naujienas - saldainius iš datulių, šokoladu glaistytus vaflinius saldainius "Triukas", karameles su vitaminu C. Lietuvos pramonininkų konfederacijos kasmet rengiamame konkurse "Metų gaminys" saldainiai iš datulių praėjusiais metais buvo įvertinti aukso medaliu. Užpernai "Naujoji rūta" tokį apdovanojimą pelnė už saldainius "Triukas". Metų gaminiu buvo pripažinti ir saldainiai "Meška šiaurėje".

Tačiau kas ir kaip nusprendžia, patiks kurios nors naujos rūšies saldainiai pirkėjams ar ne, ir kuriuos verta gaminti? Bendrovės "Naujoji rūta" vadovai sutiko atskleisti šiek tiek paslapčių. "Gamykloje įsteigta degustacinė komisija. Jei atsitinka taip, kad dėl kurio nors produkto skonio komisijos nuomonės pasidalija po lygiai ir neaišku, ką nuspręsti - nešamės saldainių į kokią nors mokyklą, gamyklą ar kitą kolektyvą", - pasakojo šios komisijos darbe dalyvaujanti L.Verbošaitienė.

Vaikai tokias šventes pasitinka išskėstomis rankomis - kad tik dažniau būtų... "Pagal vaikų skonį galima orientuotis, kas patiks daugeliui žmonių", - tvirtino L.Verbošaitienė.

Šitaip ir panašiai gimė sumanymas ant saldumynų pakuočių rašyti didelėmis raidėmis "Mėgstu", vynioti saldainius į oranžinės spalvos popierėlius - ši šilta spalva atkreipia dėmesį ir sužadina apetitą. Oranžinė spalva tapo tarsi firmine "Naujosios rūtos" produktų spalva. Jei parduotuvėje pamatysite oranžinių saldainių, galite beveik neabejoti - jie atvežti iš Saulės miesto Šiaulių.

Baimės akys didelės

Dabar daug kas bijo E raide paženklintų produktų (E raide ir skaičiumi informuojama apie maisto priedus, kurių yra gaminyje). Jei, tarkim, dvi E etiketėje - dar perka, jei 3 ar neduokdie 5 - gulės parduotuvių lentynose ilgai.

"Naujosios rūtos" vyriausioji specialistė kokybei Alma Maksimovienė ramina: toli gražu ne visų maisto priedų E verta baidytis. "Dauguma mūsų vartojamų E yra augalinės kilmės maisto priedai, pavyzdžiui, E322 - tai emulsiklis lecitinas, pagamintas iš genetiškai nemodifikuotų sojų. Sveikos mitybos entuziastai perka šį maisto papildą vaistinėse", - pasakoja A.Maksimovienė. Bendrovė "Naujoji rūta" jau seniai atsisakė sintetinių dažiklių.

Jau minėjome karameles su vitaminu C, o juk jis - rūgštingumą reguliuojanti medžiaga E300. Analogiškas rūgštingumą reguliuojantis maisto priedas yra citrinos rūgštis - E330. Bičių vaškas, kuriuo glaistomi kai kurie "Naujosios rūtos" saldainiai, - E901.

"Stengiamės naudoti kuo mažiau E, bet visiškai be jų išsiversti neįmanoma. Be to, kartais šių priedų būna žaliavose, iš kurių gaminame saldainius", - pasakojo A.Maksimovienė. Tačiau "Naujoji rūta" negamina ilgo galiojimo termino produktų. Kuo trumpiau produktas galioja, tuo jis natūralesnis.

Žaliava brangsta

Sovietiniais laikais beveik visa šios įmonės (tada ji vadinosi Valstybinis konditerijos fabrikas "Rūta") produkcija buvo išvežama į Maskvą, Leningradą. Šiauliečiai savo saldumynais garsėjo visoje SSRS. Dabar eksportuojama maždaug trečdalis "Naujosios rūtos" gaminių - daugiausia į Latviją, Lenkiją, Vokietiją, pasiekia ir tolimesnius kraštus - Izraelį, net JAV.

Pasak L.Verbošaitienės, Vakaruose susiformavę gilios saldainių gamybos tradicijos, daugybė ilgametės patirties ir finansiškai stiprių gamintojų, tad mūsų produktams atsidurti Vakarų valstybių parduotuvių lentynose labai sunku.

"Tačiau kartais pavyksta. Be to, pagal sutartis su kai kuriomis vakarietiškomis firmomis gaminame dalį jų produktų. Tai rodo mūsų bendrovės patikimumą", - džiaugėsi komercijos direktorė.

Bet dabar žaliava tolydžio brangsta. Dėl neramumų Dramblio Kaulo Krante, kuris vadinamas pasaulio kakavos centru, net 70 proc. pabrango kakava. Tai neišvengiamai atsilieps ir šokolado bei šokoladinių saldainių kainai. Brangsta cukrus, miltai, riebalai, riešutai ir kitos žaliavos, taip pat kuras joms atgabenti. Net ir antaninių obuolių, kurie naudojami zefyrams gaminti, jau mažėja - ši obelų veislė gana sena, derliai neprognozuojami. Tad nenuostabu, kad ir saldainiai nėra tokie pigūs, kaip daug kas norėtų.

Nelengva tokiomis sąlygomis dirbti konditeriams, bet - reikia, juk vis dėlto paklausa yra. Pasaulinė ekonomikos krizė traukiasi, žmonių piniginės, nors ir labai pamažu, vėl pilnėja ir jie ieško vis geresnių, skanesnių saldainių.

Tad "Naujosios rūtos" generalinis direktorius B.Bernotas jau rengiasi kelionei į Vokietijos miestą Diuseldorfą, kur kas treji metai vyksta pasaulinės konditerijos įrangos parodos. Šių metų parodoje B.Bernotas viliasi rasti tokių įrengimų ir idėjų, kurios, kaip jau minėtoji nauja vaflinių saldainių gamybos linija, dar labiau kilstelėtų bendrovės "Naujoji rūta" reputaciją.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"