TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Žuvys ant stalo - nežinia iš kur

Prieš šventes atgyja nelegalūs žuvų prekiautojai. Specialistai įspėja - ne visos parduodamos žuvys gali būti drąsiai valgomos.

Veterinarijos specialistai pirkėjus ragina būti apdairius, nes niekas negali garantuoti, kad užvalgę iš neaiškių pardavėjų įsigytų pigesnių žuvų neatsidurs medikų rankose.

Krizės pasekmė?

Šiomis dienomis Marijampolės turgavietėje gausu prekiaujančiųjų žuvimis ir jų produktais. Ant Lietuvos gyventojų stalo mėsą keičia žuvis ar silkė - tokios prieškalėdinio laikotarpio tradicijos.

Tačiau pardavėjos laukia, kad pirkėjų būtų daugiau. "Žmonės daugiau pirktų ir silkių, ir įvairių žuvų, bet nelabai turi už ką", - tvirtino viena turgaus prekiautoja. Ji sakė neprarandanti vilties, kad visai priartėjus šventėms pirkėjai taps aktyvesni, nes nei vienas iš jų Kūčių stalo neįsivaizduoja be žuvų patiekalų.

Dėl menkos krašto tvenkiniuose auginamų karpių paklausos versti kaltę ekonomikos krizei linkęs ir netoli Kazlų Rūdos Bebruliškių kaime įsikūrusios įmonės direktorius Elvis Januškevičius. Anot jo, Lietuvoje pirkėjų susidomėjimas karpiais labai vangus. "Pardavimo apimtis net mažesnė nei pernai prieš šventes. Todėl didelę dalį išaugintų žuvų išvežame į užsienį", - teigė E.Januškevičius.

Viename Suvalkijos miestelyje gyvenanti Justina LŽ pasakojo suradusi būdą, kaip taupiau apsirūpinti žuvų produktais. Jau ne pirmus metus jos šeimai nereikia žuvų pirkti prekybos centruose ar turguose. Ką tik sugautos žuvys atkeliauja tiesiai į namus.

"Du vyrai ne tik prieš šventes kas mėnesį užsuka į mūsų miestelį ir norintiesiems siūlo įvairių žuvų. Daugiausia - lynų ir ešerių. Dar jie turi ir nemažai kuojų, kai kada ir karpių. Žuvys būna neseniai sugautos ir perpus pigesnės nei parduotuvėse", - pasakojo moteris. Ji neslėpė, kad nesidomi, ar legaliai vyrai prekiauja, ar ne. Jai svarbu kaina - jeigu brangiai prašytų, nepirktų.

Prekiauja ir gatvėje

Dažnas valgytojas, skaičiuodamas pinigus, žuvų dairosi ne tik prekybos centruose ar turgavietėse. Tačiau į pigesnių žuvų paieškas įsisukusiems tėvynainiams specialistai pataria nepamesti galvos ir atidžiau rinktis, kur ir iš ko pirkti žuvis.

Šiomis dienomis Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai, patikrinę, kaip laikomasi teisės aktų reikalavimų prekiaujant šviežiomis, šaldytomis ar rūkytomis žuvimis, uždraudė teikti į rinką 116 kilogramų žuvies. Sprendimas buvo priimtas patikrinus kelias laikinos prekybos vietas Vilniuje prie prekybos centrų.

Patikrinimų metu nustatyta, kad prekiauta ne tik neturint reikalingų dokumentų, bet ir nesilaikant higienos reikalavimų. Žuvys buvo parduodamos iš dėžių, sudėtų tiesiai ant grindinio, nepaisoma temperatūros režimo pardavinėjant šaldytas žuvis. Be to, prekybos vietoje rasta neaiškios kilmės, neženklintų, įtariama - namų gamybos konservuotų menkių kepenėlių stikliniuose indeliuose.

Nesaugių žuvies produktų kai kada gali pakliūti ir į prekybos tinklų parduotuves. Šį mėnesį VMVT gavo informaciją, kad Vokietijoje uždrausta realizuoti rūkytus šprotus aliejuje "Dedukas", pagamintus Palangoje įsikūrusios bendrovės. Juose buvo aptiktas didesnis benzo(a)pireno kiekis. Įtariama, kad dalis produkcijos buvo išparduota ir Lietuvoje, dalis jos surasta bendrovės sandėliuose.

Tereikia atidumo

VMVT specialistai primena, kad bet kur ir iš bet ko pirkdami žuvų vartotojai turėtų būti itin akyli. Ypač rinkdamiesi šviežias žuvis. "Šviežios žuvys laikomos tirpstančio ledo temperatūroje. Jos neturi turėti pašalinio kvapo, žiaunos - nuo šviesiai iki tamsiai raudonos spalvos, oda blizganti ir stangri, paspaudus pirštu, duobutė nedelsiant turėtų išsilyginti", - patarimais, kaip atpažinti šviežias žuvis, dalijosi VMVT strateginio planavimo ir kokybės valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Jurgita Savickaitė. Anot jos, nesunku pirkėjui pačiam nustatyti ir šaldytų žuvų "amžių". Apdžiūvę krašteliai, išblukusi ar pageltusi spalva rodo, kad žuvis pasenusi. Tinkamai sušaldytų žuvų produktai turi būti natūralios spalvos, blizgėti, būti kietos konsistencijos - stuksenant girdimas skambus garsas.

Tuo tarpu rūkytos žuvys turi būti malonaus kvapo, nesvarbu, ar jos šaltai, ar karštai rūkytos. Atskirti, kaip jo apdorotos, galima pagal spalvą bei raumenų struktūrą. Šaltai rūkytos žuvys būna aukso spalvos, jų paviršius turi būti švarus, sausas, raumenys pilkai gelsvos spalvos, kieti. Karštai rūkytos žuvies paviršius - nuo šviesiai auksinės iki rudos spalvos, konsistencija švelni, sultinga, gali būti sausoka, trupanti.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"