Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISŠEIMA IR SVEIKATATRASA
ŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITMULTIMEDIA
GAMTA IR AUGINTINIAI

Erkių sezonas prasidėjo

 
2017 04 03 10:36
Romo Jurgaičio (LŽ) nuotrauka

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras informuoja apie prasidėjusį erkių sezoną. Lietuvoje erkės yra aktyvios nuo kovo iki lapkričio ar net gruodžio. Pavasarinis erkių aktyvumo pikas paprastai būna gegužės viduryje.

Lietuvoje dažniausiai žmonės serga dviem erkių pernešamomis ligomis – erkiniu encefalitu ir Laimo liga. I. ricinus rūšies erkių, platinančių šias ligas, yra visoje Lietuvos teritorijoje. Erkės dažniausiai įsisiurbia į kaklą, paausius, kirkšnis, pažastis, kojų ar rankų lenkimo sritį, rašoma pranešime spaudai.

Atkreiptinas dėmesys, jog ne visos erkės yra užsikrėtusios, o užsikrėtusios ne visuomet suspėja perduoti ligų sukėlėjus. Pastebėjus įsisiurbusią erkę, reikia ją kuo skubiau ištraukti:

• Suimkite ją švariu pincetu kiek įmanoma arčiau odos – taip sumažinsite riziką, kad nutrūkus pilveliui galva ir/ar straubliukas liks odoje.

• Švelniai, bet tvirtai tempkite erkę į viršų, nesukiokite. Erkę tampant į šonus ar traukiant sukamaisiais judesiais dažniausiai išorėje esanti jos dalis nutrūksta, o straubliukas ir/ar galva lieka odoje.

• Ištraukę erkę, įkandimo vietą patepkite spiritu ar dezinfektantu arba nuplaukite šiltu muiluotu vandeniu.

Kaip apsisaugoti nuo erkių:

• Venkite pamiškių, aukštos žolės.

• Naudokite repelentus nuo erkių.

• Eidami į mišką dėvėkite šviesius drabužius ilgomis rankovėmis, kelnių klešnių galus susikiškite į kojines arba batus.

• Galvą apsiriškite skarele arba dėvėkite gerai priglundančią kepurę.

• Grįžę iš miško, nusivilkite drabužius ir gerai apžiūrėkite kūną. Dėvėtus drabužius pakabinkite negyvenamoje patalpoje ar saulėtoje vietoje (sausame ore erkės išgyvena labai trumpai).

DALINKIS:
0
SPAUSDINTI
GAMTA IR AUGINTINIAI
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasĮdomybėsKontaktai
IstorijaJurgos virtuvėKomentaraiKonkursaiReklaminiai priedai
KultūraLietuvaMokslas ir ITPasaulisPrenumerata
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"