TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
GAMTA

Mėgins įminti neskraidančių papūgų paslaptį

2016 02 06 6:00
Pasaulyje likusios vos 125 pelėdinės papūgos. pinterest.com nuotraukos

Naujoje Zelandijoje gyvena itin retos ir jau nykstančios pelėdinės papūgos (kakapo). Siekdami išsaugoti šiuos išskirtinius paukščius, mokslininkai tyrinės jų genomus.

Kakapo – pačios sunkiausios pasaulyje papūgos ir vienintelės, kurios neskraido. Jos gyvena ant žemės, bet gali įsiropšti į medį. Šie naktiniai įstabios žalios spalvos sparnuočiai turi ir daugiau keistenybių, pavyzdžiui, jų kvapas primena medų arba gėles. Taip, matyt, yra todėl, kad paukščiai lesa tik vienos rūšies medžio vaisius, taip pat augalų sėklas, žiedadulkes. Kakapo poruojasi kartą per dvejus arba ketverius metus.

Maoriai vertino šias papūgas tiek dėl mėsos, tiek dėl plunksnų. Kartais augino jas namie. Į Naująją Zelandiją europiečių atvežtos katės, šunys, žiurkės, šeškai ir šermuonėliai smarkiai sumažino kakapo populiaciją. 1950 metais pelėdinės papūgos įtrauktos į labiausiai nykstančių paukščių sąrašą. Nuo 1990 metų Naujojoje Zelandijoje įgyvendinama šios rūšies sparnuočių atkūrimo programa. Čia jų likę vos 125. Garsiausia papūga, vardu Sirocco, turi net savo paskyrą tinkle „Facebook“.

Mokslininkai planuoja ištirti visą ilgaamžių kakapo populiaciją. Toks tyrimas bus atliekamas pirmą kartą. Kaip teigiama, šių paukščių genomų analizė gali suteikti informacijos apie vaisingumą ir imlumą ligoms – tai padėtų apsaugoti pelėdines papūgas nuo išnykimo.

BBC, nzbirds.com, LŽ

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
GAMTA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"