TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
GAMTA

Šiemet gandrų vados negausios

2016 07 24 6:00
Gandrui - nacionaliniam Lietuvos paukščiui - ateity gali dar labiau trūkti maisto, nes šalyje mažėja natūralių pievų. Romo Jurgaičio (LŽ) nuotrauka

Žuvinte dirbantys gamtininkai pastebėjo, kad šiemet gandrų šeimos negausios. Nors dabar lietaus pakanka, sausą birželį paukščiams trūko varliagyvių, todėl ne vienas gandras dalį savo jauniklių tiesiog išmėtė iš lizdų.

Pasak Žuvinto biosferos rezervato direktoriaus Arūno Pranaičio, dabar kai tik nelyja lietus ir nepučia stiprus vėjas, gandralizdyje ties rezervato direkcija gandriukai nuolat miklina sparnus ir net gerokai atsiplėšia į orą nuo lizdo. „Šiųmetei vadai plasnoti sparnais pavyksta kur kas laisviau, nei pernai, nes lizde – vos pora jauniklių, – pasakojo jis. – Du jauniklius tėvai išmetė dar nepadaiguotus. Išmesti gandrų jaunikliai šią vasarą – ne naujiena. Taip jau nutinka, jog keletą metų iš eilės toji pora labai gerai atitinka statistinius Dzūkijos gandrų vidurkius.“

Vidurkis – du jaunikliai

Kaip pasakojo ornitologas, šie metai Žuvinto apylinkėse išsiskirs pačiomis mažiausiomis gandrų vadomis nuo apskaitų pradžios, jų vidurkis – lygiai du jaunikliai lizde. Vasarą nė viename lizde neužaugo daugiau, nei trys jaunikliai, daug kur lizde stypso vos vienas gandriukas. Tiesa, gandrų užimtų lizdų skaičius – labai didelis: Žuvinto biosferos rezervate perėjo 35 baltųjų gandrų poros. Iš viso rezervato teritorijoje yra 54 gandralizdžiai.

„Nuo biosferos rezervato įsteigimo 2002 metais jame perintys gandrai skaičiuojami kiekvienų metų liepos mėnesį. Nevertinant pastarųjų dviejų metų, biosferos rezervato gandrų skaitlingumas augo. Pernykštė vasara buvo labai nepalanki gandrams, šiųmetė taipogi – labai sausa, pievose gandrams akivaizdžiai trūko ir varliagyvių, ir bestuburių. O ir pačių pievų plotas šįmet gerokai mažesnis“, – pasakojo A. Pranaitis.

Mažėja pievų

Pasak gamtininko, nykstančios įvairiausių rūšių turtingos natūralios pievos yra bėda ne tik gandrams, bet ir daugeliui kitų paukščių. Nelieka jiems kur maitintis, sukti lizdus ir vesti jauniklius. „Gandras yra ilgai gyvenantis paukštis, tad vieni kiti nesėkmingi metai jų populiacijai didelės įtakos neturės. Tačiau galime prognozuoti, jog šių paukščių ateityje gali ir negausėti dėl tinkamų maitinimosi vietų nykimo“, – teigė A. Pranaitis.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
GAMTA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"