TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
GIMTASIS KRAŠTAS

Alovėj kepa „Dzievo kulkaites“

2014 12 24 6:00
Vaikystėje močiutės išmokyta šeimininkauti Asta Kisielienė - tikra "Susiedų" gaspadinė. Jūratės Mičiulienės (LŽ) nuotraukos

Prieš šventes Alovėje (Alytaus rajone) visada daug šurmulio. Vaikai ir suaugusieji dažnai užsuka į Alovės amatų kiemelį, kur vyksta daug įvairių edukacinių užsiėmimų. Čia galima išmokti pinti iš vytelių, velti vilną, drožinėti, siuvinėti, lieti žvakes, kepti naminę duoną ir dzūkiškas grikines babkas, gaminti žaisliukus eglutei. Geresnių kalėdinių dovanų ir nesugalvosi.

"O kad jūs matytumėt, kaip vaikams patinka sviestą mušti! Ir to mes pamokome, prisimename, kaip tai buvo daroma", - pasakojo Alovės bendruomeninės visuomeninės organizacijos "Susiedai" pirmininkė Asta Kisielienė. O kai to savo ką tik sumušto sviesto visi užsitepa ant karštos, iš pečiaus ištrauktos duonos, didesnio gardumyno nerasi.

Darbai ilgais žiemos vakarais

Prieš dešimtmetį įsikūrę šiemet "Susiedai" įsikėlė į naujus, už europinius pinigus renovuotus namus. Kaimo žmonės, dažniausiai moterys ir vaikai, čia susirinkę daro tai, kuo anksčiau visi užsiimdavo tamsiais ilgais vakarais. "Labai džiaugiamės naujuose savo namuose pasistatę tikrą, jau naujesnių, ne balanos gadynės, dzūkišką duonkepį pečių. Jame ir duoną, pyragus, ir tarkuotų bulvių bandas ant džiovintų kopūstų lapų kepame. Tai tikras dzūkiškas paveldas, - pasakojo "Susiedų" pirmininkė A. Kisielienė. - Turime užrašę daug dzūkiškų receptų. Per įvairias bendruomenės šventes prigaminame ir visus vaišiname. Dar planuojame ir sūrius pradėti gaminti. Kaimo ūkininkė Lina Steponkevičienė garsėja savo sūriais. Ketiname suburti šeimininkių klubą ir pasidalinti receptais."

"Susiedai" į kaimo Kūčias sukviečia apie 200 žmonių, tad bendruomenės namuose prieš šventes tikras darbymetis, kūčiukų reikia prikepti labai daug.

Kūčios - kartu

"Susiedai" jau septynerius metus kaimo žmones buria į bendras kaimo Kūčias. Su giminėmis susirenka apie du šimtai žmonių. O tikrąjį Kūčių vakarą prie stalo visi sėda su savo šeimomis. Tad aloviškiai kūčiavoja du kartus.

Naujai pagal dzūkiškas tradicijas pastatytas duonkepis pečius vos spėja kepti ruginę duoną. Kepaliuką pardavinėdama po 10 litų bendruomenė gali ir užsidirbti.

Lankantis Alovėje prieššventinę savaitę pečius nespėdavo atvėsti. Priepečky aušo keli kepalai naminės ruginės duonos, raugu kvepėjo kubiliukas, į medinę geldą A.Kisielienė pylė dar karštus kūčiukus. "Mano močiutė prieš Kūcas mus, vaikus šaukdavo: "Einam "Dzievo kulkaicių" kepc". Būdavo daug dziaugsmo. Iš tos pacos tešlos dar ir žvėrukų, paukštukų visokių padarydavom", - pasakojo A. Kisielienė. Moteris turi teisininkės išsilavinimą, anksčiau dirbo seniūnijoje, tačiau gaminti mėgo nuo vaikystės, mat jos močiutė buvo baigusi guvernantės kursus, pas brolį kunigą šeimininkavo. "Iš jos ir pamėgau šeimininkaut", - sakė ji.

Būrelis Alovės vaikų prieš šventes mokėsi gaminti žaisliukus kalėdinei eglutei.

O kodėl Alovės žmonės sugalvojo kurti amatų kiemelį? "Tai kad mūsų kraštas biednas, paskucinis iš baudžiavos išėjęs, - sakė A. Kisielienė. - O dabar nei pramogų kokių nors, nei verslo turim, tad ir sumąstėme amatų kiemelį įkurti. Pasiteisino."

Šventinės grikinė babka

Pasak A. Kisielienės, vienu metu visi jau buvo pamiršę, kaip grikines babkas kepti, o kai pradėjo, tai visas rajonas dabar kepa, svečius vaišina. "Mes tai grikius perkame iš ūkininkų, jie mums ir sumala taip, kaip reikia. Iš parduotuvinių miltų neiškepsi, miltai turi būti su lukštuku, rupiau malti", - pasakojo ji. Babkų būna įvairių. Pačios paprasčiausios - tai, galima sakyti, pasnikinės, beveik be nieko papildomo. Alovės moterys moka iškepti ir šventinę, saldžią, kokią anksčiau žmonės net į vestuves ar šiaip į svečius eidami nešdavosi. Ji primena pyragą, tačiau grikių skonis jame labai jaučiasi. "Tokiai babkai nereikia pagailėti kiaušinių, grietinės, sviesto", - paslaptį išdavė Asta.

Saldi, pyragą primenanti grikinė babka.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
GIMTASIS KRAŠTAS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"