TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
GIMTASIS KRAŠTAS

Arbatpinigiais lyja tik prabangiuose restoranuose

2013 08 06 6:00
Padavėjų teigimu, arbatpinigių paprastai skiriama 8 proc. sąskaitos sumos. Erlendo Bartulio nuotrauka

Arbatpinigių palieka 90-95 proc. maitinimo ar pasilinksminimo įstaigų svečių. Daugelis jų kaip papildomą uždarbį personalui skiria apie 8 proc. sąskaitos sumos. Kiti, maždaug dešimtadalis asmenų, padavėjams už darbą atlygina gerokai dosniau.

Tiek Lietuvos gyventojai, tiek užsienio turistai, apsilankę miestų kavinėse, baruose, restoranuose ar naktiniuose klubuose, palieka arbatpinigių juos aptarnavusiam personalui. Dažnai kuklias padavėjams paliekamų arbatpinigių sumas kartkartėmis papildo ypač dosnūs lankytojai. Jie restorano darbuotojams suteikia galimybę per kelias valandas uždirbti tiek, kiek jie gautų be perstojo triūsdami visą dieną. Pasak LŽ kalbintų padavėjų, arbatpinigių sumas labiausiai lemia restorano vieta ir jo prestižiškumas.

Arbatpinigiai - įprastas ritualas

Kai kurie padavėjai prisipažino nelabai mėgstantys pasakoti apie arbatpinigius, nes jų sėkmės istorijos erzina žmones. „Tarpusavyje pasikalbame, bet viešinti to, kiek uždirbame, nesame linkę“, - tvirtino jie.

Tačiau daugelis padavėjų buvo atviresni. „Paliekamų pinigų sumos priklauso nuo vietos, kurioje dirbi“, - atskleidė padavėju Kauno restorane „Miesto sodas“ 12 metų dirbantis Rimas. Padavėjo teigimu, didesni arbatpinigiai paliekami ne kavinėse, o restoranuose, mat kuo vieta prabangesnė, tuo turtingesni ir daugiau pinigų galintys išleisti jos klientai. Didžiausią arbatpinigių sumą – 175 litus – Rimas prisipažino gavęs per praėjusias šv. Kalėdas. Tuomet užsienietis, užsukęs į “Miesto sodą“ papietauti, paprašė padavėjo išsamiai paaiškinti, kur yra vieno mobiliojo ryšio operatorių biuras. Paslaugiai svečiui pagelbėjęs Rimas sulaukė netikėtai gausaus atlygio. „Kaip tik baigėsi mano automobilio draudimas, taigi už arbatpinigius įsigijau naują. Vis prisimenu, kad užsienietis man „nupirko“ svarbų dokumentą“, - sakė Rimas. Jo teigimu, dirbti miesto centre įsikūrusiose įstaigose yra geriau, nes miegamuosiuose rajonuose triūsiantys padavėjai arbatpinigių gauna retai.

Dosnesni lietuviai būna savaitgaliais, kai jiems nereikia skubėti į darbą ir gali pietauti su šeima. Rimas tikino, kad dirbdamas padavėju nuo pat pradžių gaudavo arbatpinigių. Jie paliekami net ir tuomet, kai būna įtraukti į sąskaitą, - dažnas asmuo papildoma grynųjų pinigų suma pamalonina ir padavėją. Pinigų padavėjams palieka net likę nepatenkinti klientai, tačiau tokiais atvejais paliekamos sumos būna itin kuklios.

Skirtingas atlygis

Ne viename Kauno restorane dirbęs padavėjas Deivydas patvirtino, kad arbatpinigių palieka beveik visi klientai, tačiau stambios sumos - nedažnas atvejis. Vaikinas, aptarnaujantis restorano „Del Castillo“ klientus, teigė, jog kartą jam buvo palikta 400 litų daugiau, nei buvo nurodyta sąskaitoje. Jis įsitikinęs, kad nėra didelio skirtumo, ką aptarnauti - lietuvius ar užsieniečius. „Arbatpinigiai priklauso nuo vietos, jie gali skirtis 10 kartų“, - LŽ sakė Deivydas.

Kauno rajone esančio ir didžiuliais cepelinais garsėjančio restorano „Briedžių medžioklė“ padavėja Gabija sakė, kad paprastai klientai palieka 1-30 litų arbatpinigių. Kauno senamiestyje esančiame bare „Jack Pub“ anksčiau dirbusi mergina tvirtino, kad miesto centre vakarojantys klientai padavėjui palieka didesnį uždarbį, bet jie užsibūna ilgiau. Tuo metu Karmėlavoje papildomos pajamos „nuo vieno staliuko“ yra mažesnės, bet dažniau gaunamos, nes klientų kaita ten intensyvesnė.

Geriausia dirbti pajūryje

Populiarių naktinių klubų Kaune ir Palangoje „Mojo Lounge“ bendraturtis Giedrius Ambrazevičius pasakojo, kad jų įstaigose jau kuris laikas atsisakyta klientų aptarnavimo prie staliukų - gėrimus besilinksminantieji įsigyja prie baro. Verslininkas teigė, kad anksčiau padavėjai ir barmenai gaudavo asmeninių arbatpinigių. Tačiau šį sezoną darbuotojai nusprendė dalytis draugiškai. Šešių žmonių kolektyvas papildomai uždirba 3500-4000 litų per savaitgalį. Panašiai yra ir Kaune, ir Klaipėdoje. Nemažai „Mojo Lounge“ klientų nori, kad kokteilius jiems maišytų jų mėgstamas padavėjas. Neretai tokie lankytojai negaili ir 100-200 litų arbatpinigių. „Lietuviai taip pat yra dosnūs“, - patikino G.Ambrazevičius.

Klaipėdos kavinėje „Liepžiedis“ dirbanti padavėja Jolanta sakė, kad darbuotojos nelepinamos arbatpinigiais, nes klientai užsakymą pateikia ir jį apmoka prie baro. „Ne. Mums už aptarnavimą niekas pinigų nepalieka. Klientas už patiekalus ir gėrimus moka lygiai tiek, kiek įmušame į kasos aparatą“, - LŽ tvirtino padavėja.

Tai, kad papildomo uždarbio kiekis priklauso nuo restorano vietos, patvirtino ir Palangos restorane „Pušų paunksnėje“ dirbanti Eglė. Ji sakė, kad padavėjams nesvarbu, ką aptarnauti - lietuvius ar užsieniečius. Visi jie dosnūs, nes užsukdami į šį restoraną ne tik tikisi, bet ir sulaukia gardaus maisto, jaukios aplinkos bei puikaus aptarnavimo. „Ir anksčiau esu dirbusi Palangos maitinimo įstaigose, tik ne restorane. Sezono metu klientų čia visur daug, ir arbatpinigių būna. Vis dėlto jų kiekis tiesiogiai priklauso nuo įstaigos“, - tvirtino Eglė.

Priklauso ir nuo laiko, ir nuo aptarnavimo

Tačiau blyninėje „Le Crepe“ Vilniuje dirbanti Karilė teigė, kad arbatpinigiai priklauso ir nuo aptarnavimo kokybės, ir nuo paros laiko. Pasak Lietuvoje ir užsienyje padavėja dirbusios merginos, pietauti atėjusieji arbatpinigių beveik nepalieka. Jų sulaukiama vakare arba savaitgaliais. Prieš išvykdama į Kiprą naktiniame klube klientams kokteilius maišiusi mergina tvirtino per naktį gaudavusi maždaug po 200 litų arbatpinigių. „Kipriečiai tikrai buvo dosnūs", - prisiminė Karilė. Didžiausia Kipre jos gauta arbatpinigių suma buvo 200 eurų, juos mergina pasidalijo su kolegomis. Lietuvoje daugiausia ji yra gavusi 150 litų.

Kai kurie padavėjai prisiminė aukso amžiumi vadintus 2004-2006 metus, kai vasarą dirbantieji Nidoje kasdien buvo įpratę gauti po 300-500 litų arbatpinigių. Jei tokios sumos pinigų nesurinkdavo, sakydavo, kad buvo niekam tikusi diena.

Dainininkas Saulius Prūsaitis teigė visuomet paliekantis arbatpinigių padavėjams. Štai prieš keletą dienų vyras pietavo restorane ir jam atnešta sąskaita siekė 42 litus. Atlikėjas tąkart padavėjui įteikė 50 litų kupiūrą. „Tačiau tiek arbatpinigių palieku ne visada, dažniau - apie 10 procentų. Tik retais atvejais jų visai neskiriu. Taip būna tuomet, kai matau, kad padavėjas visiškai nemėgsta savo profesijos arba ją net niekina“, - LŽ sakė S.Prūsaitis.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
GIMTASIS KRAŠTAS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"