TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
GIMTASIS KRAŠTAS

Kiekvienai kaimo sodybai - po naminės varyklą

2013 03 04 6:00
Kaimuose esančios naminės degtinės varyklos, pataisų rengėjų teigimu, nebūtų legalizuojamos - tik sertifikuojamos. /LŽ archyvo nuotrauka

Seime radosi siūlymas leisti ūkininkams, teikiantiems kaimo turizmo paslaugas, patiems legaliai gaminti naminę degtinę ir svaigiuosius gėrimus. Sodybų šeimininkams ši idėja atrodo labai patraukli, blaivybės propaguotojams - kelianti grėsmę. 

Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas "tvarkietis" Remigijus Žemaitaitis ir Socialdemokratų partijos frakcijos narys Andrius Palionis įregistravo Alkoholio kontrolės, Akcizų įstatymų ir Administracinės teisės pažeidimų kodekso pataisas. Jomis siūloma, kad gaminti namų sąlygomis alkoholinius gėrimus būtų leidžiama ūkininkams, kurių ūkis įregistruotas Lietuvos ūkininkų ūkių registre, kurie teikia kaimo turizmo reikalavimus atitinkančias paslaugas ir kurie Žemės ūkio ministerijos nustatyta tvarka yra sertifikuoti kaip tradiciniai amatininkai.

Ūkininkui būtų leidžiama gaminti ne didesnės kaip 65 tūrio procentų etilo alkoholio koncentracijos alkoholinius gėrimus. Jie turėtų būti vartojami ir parduodami tik ūkininkui priklausančioje kaimo turizmo sodyboje. Per metus naminės degtinės jis galėtų pagaminti ne daugiau kaip 1000 litrų.

Šiuo metu Lietuvoje draudžiama namie gaminti alkoholinius gėrimus, išskyrus natūralios fermentacijos silpnuosius alkoholinius gėrimus, skirtus asmeniniam vartojimui, kitaip tariant, tik savo ar šeimos poreikiams tenkinti.

Vakarų pavyzdys

R.Žemaitaitis LŽ aiškino, kad parengti pataisas paskatino kitų Europos Sąjungos (ES) šalių patirtis. "Mums derėtų pasekti jų pavyzdžiu", - įsitikinęs Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas. Seimo narys sakė, kad į kaimo sodybas atvykstantiems turistams reikėtų ne tik sudaryti galimybę paragauti naminės degtinės, bet ir pamatyti visą jos gamybos procesą.

R.Žemaitaičio teigimu, taip būtų kuriamos naujos darbo vietos, surenkama papildomų lėšų į valstybės biudžetą. Anot parlamentaro, toli gražu ne kiekvienas kaimo turizmo sodybos savininkas ryšis steigti savą degtinės varyklą. Mat tam reikės nemažai investicijų - ir įrangą įsigyti, ir ją sertifikuoti.

Pataisų rengėjų nuomone, didžioji dalis iš naminės degtinės gamintojų surinkto akcizo turėtų būti skiriama alkoholizmo prevencijai, ypač aiškinant, kokią žalą daro įvairūs neaiškios kilmės "pilstukai".

"Tokie gėralai pigūs. Legaliai pagaminta naminė degtinė kainuotų nemažai. Jau dabar kai kuriuose Lietuvos regionuose legaliai kaimo sodybose gaminamas naminis alus, vynas. Jis nėra pigus. Butelis vyno kainuoja daugiau kaip 40 litų", - tikino R.Žemaitaitis.

Ploja rankomis

Viename Dzūkijos kaime turizmo sodybą turintis Juozas K. neslėpė - tokių pataisų jau seniai laukia. Mat pas jį dažnai atvažiuojantys vilniečiai ir svečiai iš užsienio ne kartą yra prašę pavaišinti dzūkiška "ruginuke".

"Mūsų kaimo sodyba veikia ir žiemą. Žmonės gali ir paslidinėti, ir arkliais pavažinėti. Kai lauke būdami sušąla, norėtume jiems pasiūlyti savos gamybos stipresnių gėrimų, bet neturime teisės", - pasakojo vyras. Anot jo, tuo ypač stebisi užsieniečiai. LŽ pašnekovas neslėpė, kad šiems svečiams pavaišinti kai kada parūpina naminės degtinės, pagamintos pagal senovinius dzūkų receptus. "Jos paragavę užsieniečiai tik dar labiau nustemba, kodėl Lietuvoje nenorima legalizuoti naminės degtinės", - pažymėjo Juozas K.

Jei bus priimtos minėtos pataisos, sodybos šeimininkas tvirtino būtinai jomis pasinaudosiąs, nors ir reikėtų investuoti ne vieną dešimtį tūkstančių litų.

Pritarti nelinkę

Pataisų rengėjai tikina, kad siekia ne girdyti tautą, o priešingai - kovoti su kaimuose veikiančiais pogrindiniais "pilstuko" fabrikėliais ir alkoholio kontrabanda. Tačiau naminės degtinės legalizavimui pritaria toli gražu ne visi.

Lietuvos blaivybės fondo tarybos pirmininkas Andrius Stasiukynas mano, jog Lietuvoje kol kas nėra tokios kontrolės, kad būtų galima leisti legaliai namie gaminti degtinę. "Todėl šis verslas neturi būti leidžiamas. Idėja, panašiai kaip pluoštinių kanapių atveju, gera, bet trūksta kontrolės mechanizmo", - dėstė A.Stasiukynas.

Pasak jo, ekonomikos sunkmečiu toks sumanymas gali būti gana patrauklus, tačiau reikėtų skaičiuoti ir tai, kiek lėšų tektų išleisti valstybei gydant į alkoholį įnikusius asmenis, kiek nuostolių pridarytų tai, kad tie žmonės negalėtų dirbti. "Čia įžvelgčiau tam tikrų interesų grupių siekį pakeisti įstatymus joms palankia linkme, o ne atsižvelgiant į visos visuomenės interesus", - kalbėjo Lietuvos blaivybės fondo vadovas.

Jam linkusi pritarti ir Larisa Dmitrijeva, Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pirmininkė. Parlamentarė sakė abejojanti, kad minėtos pataisos prisidėtų mažinant alkoholio vartojimą šalyje, ypač tarp nepilnamečių ir jaunimo. "Kaip motina ir pedagogė tokiems siūlymams pritarti negaliu, nes šiuo metu nepilnamečiams alkoholio prieinamumas yra pernelyg didelis", - pabrėžė L.Dmitrijeva.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
GIMTASIS KRAŠTAS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"