TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
GIMTASIS KRAŠTAS

Krematoriumo klientų - vis daugiau

2013 01 14 5:41
Kai esama krematoriumo linija nebepajėgs patenkinti visų poreikių, pajėgumai bus didinami. /LŽ archyvo nuotrauka

Vienintelis šalyje Kėdainių krematoriumas, dirbantis dviem pamainomis, praėjusius metus baigė pelenais pavertęs rekordinį skaičių mirusiųjų.

2011-ųjų pabaigoje atidarytas Kėdainių krematoriumas jau pirmą darbo dieną kremavo penkis mirusiuosius. Įstaigos darbo pradžioje pelenais per mėnesį virsdavo po kelias dešimtis mirusiųjų, vėliau šis skaičius ėmė siekti šimtą, o praėjusių metų gruodį Kėdainių krematoriume būta net 157 kremavimų. Daugybės norinčiųjų pelenais paversti artimųjų palaikus darbuotojai sulaukė ir pirmosiomis šių metų dienomis.

Kainos nesikeičia

Kėdainių krematoriumas, dirbdamas dviem pamainomis, pajėgus per metus kremuoti 4 tūkst. mirusiųjų, 2012-aisiais kremuota 1360 palaikų. Šiai įstaigai atstovaujanti Daina Andrikienė teigia, jog norinčiųjų gauti kremavimo paslaugą gausėja itin sparčiai, tad po metų kitų krematoriumo pajėgumai neabejotinai bus išnaudoti. Kai esama linija nebepajėgs patenkinti visų poreikių, krematoriumo savininkai pasirengę statyti antrąją liniją. Anot D.Andrikienės, vis didėjantis skaičius norinčiųjų po mirties būti kremuotiems akivaizdus dėl sutarčių, sudarytų su pageidaujančiaisiais gauti šią paslaugą, jų artimaisiais ir paties krematoriumo. "Tokia sutartis prilyginama testamentui, kuriame išreiškiama asmens valia. Sudarius šią sutartį dėl velionio kremavimo nebegali kilti jokių ginčų tarp jo artimųjų, taip pat trumpėja dokumentų pildymo laikas", - teigė krematoriumo atstovė. Ji pabrėžė, kad kremavimas Kėdainių krematoriume kainuoja 1650 litų. Ši kaina įsigaliojo nuo pat krematoriumo atidarymo ir jos keisti neketinama.

Anot D.Andrikienės, per krematoriumo gyvavimo laiką keitėsi tai, kad iš pradžių krematoriumo siūlytas mirusiųjų pelenams supilti skirtas metalo kapsules papildė kapsulės, pagamintos iš presuoto lignino. "Šios kapsulės metams bėgant suyra, be to, yra ekologiškos", - tikino D.Andrikienė. Pasak jos, abiejų rūšių kapsulės kainuoja vienodai, jų kaina įskaičiuojama į nustatytą kremavimo kainą. Krematoriumo atstovė teigia, kad galėdami rinktis žmonės vis dažniau renkasi ekologišką laidojimo būdą. Tiesa, į kremavimo paslaugą įeina tik kapsulių kaina, urnas tenka įsigyti atskirai. Velionio įkapėmis, karstu, kūno atvežimu į krematoriumą taip pat tenka pasirūpinti už atskirą kainą. Nei įkapių, nei karstų krematoriumas nepardavinėja, taip pat neteikia transportavimo paslaugų. 1650 litų mokama vien už sudeginimą ir dokumentų tvarkymą. Už papildomą mokestį krematoriume galima išsinuomoti šarvojimo ar trumpo atsisveikinimo sales.

Pelenus išsiveža į užsienį

D.Andrikienė teigia, kad kremuoti palaikus žmones verčia racionalus požiūris į besikeičiantį gyvenimą. "Žmonės turi vis mažiau laiko prižiūrėti artimųjų kapavietes, be to, padaugėjus emigracijos atvejų dažnai jų prižiūrėti nebelieka kam", - teigė krematoriumo atstovė. Ji pabrėžė, kad gana daug žmonių Lietuvoje mirusių artimųjų palaikus laidoja jau nebe gimtinėje, bet išsiveža į tas Vakarų Europos šalis, kuriose būna apsigyvenę. Ar tie palaikai saugomi jų namuose, ar laidojami, ar laikomi kolumbariume, D.Andrikienė teigia žinių neturinti.

Pasak krematoriumo atstovės, vis dar dvejojantieji, kas geriau - kūnų laidojimas į žemę ar kremavimas, gausiai važiuoja į ekskursijas po Kėdainių krematoriumą. "Paprastai dėl ekskursijų laiko tariamasi, tačiau krematoriumas pasižvalgyti priima ir tuos, kurie atvyksta nepranešę. Važiuoja šeimos, darbo kolektyvai, atvyksta organizacijos", - sakė D.Andrikienė. Anot jos, atvažiavusieji pripažįsta krematoriume radę rimtį, estetiką, kurios dažnas nesitikėjo.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
GIMTASIS KRAŠTAS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"