TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
GIMTASIS KRAŠTAS

Kultūros sostinė švęs Juozo Miltinio vardines

2014 03 18 15:07
Juozą Miltinį formavo paryžietiška dvasia, kuria jis gyveno ir atvykęs į Panevėžį. Juozo Miltinio palikimo studijų centro nuotrauka

Vienas iš 2014-ųjų Lietuvos kultūros sostine tapusio Panevėžio renginių – režisieriaus Juozo Miltinio vardinės. Ta proga numatoma supažindinti su šio žmogaus meniu.

Teigiama, kad Panevėžio teatro įkūrėjas ir daugelį metų vienintelis jo režisierius J.Miltinis buvo be galo reiklus ne tik scenos menui, bet ir valgiui bei aprangai. Iki šiol Panevėžyje sklando kalbos, kaip kandžiai šis estetas pajuokdavo perdėm prašmatniai išsipusčiusias įtakingų vyrų žmonas ir kaip atsakingai jis žiūrėjo į stalo serviravimą bei ant jų padėtų valgių kokybę. Režisieriaus valgiams skiriama paroda bus atidaryta Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės bibliotekai priklausančiame J.Miltinio palikimo studijų centre. Šis centras įkurtas buvusiame režisieriaus bute.

Vynas ir sūris

„Esame surinkę daugybę liudijimų, kad Juozinės J.Miltiniui buvo nepalyginamai didesnė ir svarbesnė šventė nei jo gimtadienis. O gimė režisierius rugsėjo mėnesį“, - portalui lzinios.lt pabrėžė J.Miltinio palikimo studijų centro vadovė Angelė Mikelinskaitė. Jos teigimu, per daugelį metų atsirado įprotis, o vėliau – ir tradicija, per Juozines rinktis J.Miltinio bute. Žmones ten susirinkdavo rinktiniai, turėję artimą ryšį su šiuo menininku. Garbė būti pakviestiems į šiuos namus buvo tekusi vienam iš artimiausių J.Miltinio bičiulių aktoriui Vaclovui Blėdžiui, skulptoriui Juozui Šlivinskui bei architektui Algimantui Mikėnui. Šiedu pasveikinti režisieriaus vykdavo iš Kauno. A.Mikelinskaitė sako, jog Juozinės buvo švenčiamos su raudonu vynu bei fermentiniu sūriu.

Jei kas mano, kad iki išnaktų spektaklius kūręs J.Miltinis gyveno vien teatru ir nekreipė dėmesio į kūno poreikius, klysta. „Tarp daugybės režisieriaus knygų esame radę nemažai skirtų kulinarijai. Viena šio pobūdžio knyga išleista net XVIII amžiuje“, - teigė A.Mikelinskaitė. Jos teigimu, tarp rašytinio J.Miltinio palikimo taip pat nemažai jo paties ranka užrašytų pačių įvairiausių valgių receptų. Jie išlikę įrašyti ir atskiruose lapeliuose, ir bloknotuose, ir netgi receptų sąsiuviniuose. O ar daug Lietuvos vyrų galėtų pasigirti turintys valgių receptų sąsiuvinių?

Paryžietiška dvasia

A.Mikelinskaitė teigia, jog J.Miltinis šiek tiek glumindavo aplinkinius sakydamas, kad valgo vos tris minutes kepintą mėsą – bifšteksą. Bet kokiam valgiui pagardinti jis gamindavo daugybę pačių įvairiausių padažų, kepdavo pyragus. J.Miltinio palikimo studijų centras saugo kavos pupelių skrudintuvę, kurią, paties J.Miltinio prašymu, jam pagamino teatro šaltkalvis. Šis menininkas nuolat pabrėždavo, kad kavą reikia gerti iš mažų puodelių ir kad puodelis turi būti pripiltas anaiptol ne pilnas. Kitados Paryžiuje gyvenusį, ten besimokiusį ir teatre vaidinusį J.Miltinį, sulaukusį 84-erių, vos Lietuvai tapus nepriklausoma, Lietuvos menininkai nuvežė į Paryžių. Ten jis, jaunystės prisiminimų pakerėtas, begerdamas kavą vienoje lauko kavinių išprašė, kad jam dovanotų tenykštį puoduką, kurį įvertino kaip itin stilingą. Ir kavos skrudintuvę, ir tą puoduką šiuo metu saugo J.Miltinio studijų palikimo centras.

„2014-ųjų Lietuvos kultūros sostine tapęs Panevėžys kiekvieną metų mėnesį skiria kurios nors šalies kultūrai. Kovas skiriamas Prancūzijai. Tad ir mūsų centras, saugantis ir puoselėjantis vieno žymiausių panevėžiečių – režisieriaus J.Miltinio – palikimą, taip pat nori parodyti Paryžiaus formuotą šio žmogaus asmenybę“, - sakė centro vadovė.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
GIMTASIS KRAŠTAS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"