Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISGYNYBAŠEIMA IR SVEIKATA
ŠVIETIMASŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITMULTIMEDIJA
GIMTASIS KRAŠTAS

Kunigaikščių virtuvė Gedimino kalno papėdėje

 
2016 12 10 6:00
Vieno išskirtinio patiekalo receptu su virtuvės šefu Aleksandru Lukaševičiumi (kairėje) pasidalijo Kauno „Žalgirio“ treneris Darius Songaila.
Vieno išskirtinio patiekalo receptu su virtuvės šefu Aleksandru Lukaševičiumi (kairėje) pasidalijo Kauno „Žalgirio“ treneris Darius Songaila. Asmeninio albumo nuotrauka

Neseniai duris Vilniuje atvėrusio restorano „Barboros svetainė“ virtuvės komanda savo lankytojus stebina išskirtiniais patiekalais: elnienos karpaču, tartaru, salotomis su kepto fazano krūtinėle. Užsukę į Katedros pašonėje esantį restoraną, gurmanai tikrai nebus nuvilti

„Barboros svetainės“ virtuvės šefas Aleksandras Lukaševičius, kaip ir daugelis savo srities meistrų, saugo patiekalų gamybos paslaptį.

„Kai ką atrandi pats, kai ką – perskaitai knygose. Būna, kad subtilia informacija pasidalija ir ilgametę žvėrienos ar paukštienos ruošimo patirtį turintys medžioklės gerbėjai“, – tik tiek atskleidė pašnekovas. Jis itin didžiuojasi tris keturias paras verdamais padažais, kurių pagrindinės sudėtinės dalys – ekologiški elnienos kaulai, daržovės bei tamsusis alus.

Tiršto, malonaus skonio gardėsiu yra papildoma ir elnienos nugarinė, kuriai virtuvės šefas skiria ypatingą dėmesį.

„Elniena – liesa mėsa, kurios minkščiausia ir sultingiausia dalis yra nugarinė, svarbu jos neperkepti“, – patirtimi dalijosi virtuvės meistras.

Natūralu ir skanu

„Barboros svetainės“ klientai negaili pagyrų elnienos karpačui: plonai pjaustyta mėsytė pagardinama tik mėtomis, druska, pipirais, balzaminiu actu ir alyvuogių aliejumi. Ne vienas vilnietis ar miesto svečias į restoraną užsuka paskanauti salotų su fazanu. Patiekalui paruošti A. Lukaševičius naudoja tik krūtinėlę, iš likusių dalių verda sultinį.

„Fazano mėsą reikia valgyti iškart, vėliau ji kietėja, o jei perkepi, primena vatą“, – paukštienos paruošimo subtilybes atskleidė A. Lukaševičius.

Songailos pipirai

Netrukus „Barboros svetainės“ meniu bus papildytas dar vienu išskirtiniu patiekalu – jo receptu su virtuvės šefu A. Lukaševičiumi pasidalijo Kauno „Žalgirio“ treneris Darius Songaila. Amerikoje medžiokle susidomėjęs garsus Lietuvos krepšininkas su šypsena sako pats mokąs ruošti žvėrieną ir paukštieną bei žinąs tokių maisto gamybos paslapčių, kurios medžiotojų šeimose perduodamos iš kartos į kartą.

„Buvo įdomu išgirsti, kaip elnieną ruošia Aleksandras. Juolab kai iš žvėrienos jis gamina tiek skirtingų patiekalų“, – sakė D. Songaila. Jei gali rinktis, pirmenybę treneris teikia iš plonai pjaustytos nugarinės pagamintam elnienos karpačui. Jo mėgstamų valgių sąraše yra ir elnienos didkepsnis.

„Aleksandras vertina klasikinę virtuvę ir mėsą ruošia su kadagio uogomis bei rozmarinu. Aš elnieną gardinu kiek kitaip. Jam papasakojau tai, ką sužinojau gyvendamas Amerikoje iš draugo, kurio šeima turi senas medžioklės tradicijas“, – kalbėjo D. Songaila. Anot jo, žvėriena, kaip ir apskritai daugelio gyvūnų mėsa, mėgsta „masažą“. Jos taip pat svarbu per ilgai nelaikyti ant liepsnos – gardžiausiai paruoštas yra vidutiniškai iškeptas didkepsnis.

„Lietuvoje auginama elniena – ekologiška mėsa. Ji minkšta ir sultinga, tinkama daugelio šalių virtuvių patiekalams ruošti. Kaip sudedamoji dalis randama net kinų receptuose“, – sakė D. Songaila. Gyvendamas už Atlanto jis sužinojo, kas padeda kiek sušvelninti aštrų žvėrienos kvapą – patariama per naktį elnieną pamirkyti piene.

Užauginta Lietuvoje

„Barboros svetainės“ kolektyvas klientams patiekia iš ekologiškuose Lietuvos ūkiuose užaugintos elnienos bei paukštienos paruoštus patiekalus.

„Mes esame turbūt vieninteliai Lietuvoje, turintys nuosavą ūkį, kuriame yra ir viešbutis, restoranas, žirgynas, daugybė kitų pramogų“, – pasakojo restorano įkūrėjas Donatas Sigariovas. Poilsio kompleksas „Audruvis“, anot jo, dėl savo siūlomų paslaugų įvairovės ir kokybės dėmesio sulaukia visus metus.

Sigito Petraičio įsteigtoje ramybės oazėje šimto hektarų plote ganosi ir danieliai, muflonai, fazanai, veisiami žirgai, vyksta sportinės varžybos.

„Išskirtinio restorano patirtį iš „Audruvio“ perkėlėme į Vilnių, todėl dabar pas mus galima paragauti ne tik to, kas yra populiaru poilsio komplekse, bet pasimėgauti valgiais iš gerokai gausesnio valgiaraščio“, – sakė pašnekovas.

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
GIMTASIS KRAŠTAS
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasGynybaKontaktai
ĮdomybėsIstorijaJurgos virtuvėKomentaraiReklaminiai priedai
KonkursaiKultūraLietuvaMokslas ir ITPrenumerata
PasaulisSportasŠeima ir sveikataŠvietimasKarjera
TrasaŽmonės
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"