TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
GIMTASIS KRAŠTAS

Kupiškėnai taps žuvų augintojais

2014 10 17 6:00
Tomas Legačinskas (iš kairės), Leonas Karosiejus, Jonas Jarutis ir Vytautas Galvonas akcentavo, kad įkūrus žuvų perdirbimo įmonę darbą joje gaus apie 300 kupiškėnų. Daivos Baronienės nuotrauka

Kupiškio pašonėje, vos už keturių kilometrų nuo miesto centro, dabartiniame Visgiūnų žvyro karjere, netrukus turi būti pastatyta 90 mln. litų kainuosianti žuvų auginimo ir perdirbimo įmonė, kurioje dirbs iki 300 žmonių.

Apie naujos žuvų auginimo ir perdirbimo įmonės, kuri per metus užaugins ir perdirbs kone 4 tūkst. tonų žuvų, steigimą vakar oficialiai prabilo buvęs finansų viceministras "tvarkietis" Vytautas Galvonas, Kupiškio rajono meras Jonas Jarutis bei Lietuvos žuvų perdirbėjų ir augintojų asociacijos prezidentas Leonas Kerosiejus drauge su šios asociacijos direktoriumi Tomu Legačinsku. Jie tikino, kad Kupiškyje iš pradžių bus auginami šamai, eršketai ir tilapijos, o vėliau – ir kitos skanios bei maistingos žuvys.

Nereali realybė

J. Jarutis sakė, kad jo vadovaujamos savivaldybės darbuotojai parengė 60 tūkst. litų kainavusį detalųjį žemės planą, o šiuo metu laukiama, kol įsikurs nauja įmonė. Kupiškio rajono meras neslėpė, jog iš pradžių kupiškėnai kiek įtariai žvelgė į šį projektą - atrodė, tai pernelyg gardus kąsnis jų rajonui. Tačiau visa įvykių eiga J. Jarutį įtikino, kad turėti žuvų perdirbimo įmonę gana realu. Jis neslėpė, jog labiausiai džiaugiasi dėl to, kad pusantro tūkstančio bedarbių turintis rajonas galės įdarbinti bent penktadalį jų. Kupiškiui, anot mero, tai būtų didžiulė paspirtis.

Lietuvos žuvų perdirbėjų ir augintojų asociacijos prezidentas L. Kerosiejus pasakojo, kad ir kitų Lietuvos vietovių žmonėms atrodė, jog žuvų auginimo ir perdirbimo įmonė - visiškai nerealus dalykas. Todėl jis dėkojo Kupiškio valdžiai, patikėjusiai, kad nerealiai skambanti idėja gali virsti realybe. L. Kerosiejus tvirtino, jog būsimos įmonės analogų toli ieškoti nereikia – labai panaši veikia Latvijoje, o kaimynų biudžetas iš to gauna daug pajamų.

Pasikeis valgymo įpročiai

Lietuvos žuvų perdirbėjų ir augintojų asociacijos direktorius T. Legačinskas pabrėžė, kad pasiektas nemenkas laimėjimas - neseniai 99 metams iš Valstybės žemės fondo išsinuomota kone 25 ha Visgiūnų karjero žemės. Joje bus statoma žuvų auginimo ir perdirbimo įmonė. „Kadangi žuvys gana lepios, įmonėje negalės dirbti ne tik girtaujantys, bet ir rūkantys žmonės“, - perspėjo L. Kerosiejus. Jis teigė, jog žuvys bus auginamos specialiuose baseinuose, šeriamos specialiais pašarais, o šio proceso liekanomis bus tręšiami įmonės teritorijoje įrengti šiltnamiai. L. Kerosiejus tvirtino, kad iki šiol Lietuvoje, mokslininkų surinktais duomenimis, vienas žmogus per metus suvalgo viso labo 12,5 kg žuvų, tuo metu vienas japonas - net 169 kilogramus. Taigi yra vilčių, kad Lietuvoje pradėjus auginti ir perdirbti daugiau žuvų pasikeis ir lietuvių maitinimosi įpročiai. Vis dėlto neslepiama, jog didelė Kupiškyje užaugintos produkcijos dalis iškeliaus į kitų valstybių rinkas.

L. Kerosiejus pabrėžė, kad auginti žuvis nori daug kas, tačiau daugelyje ekonomiškai labiau išsivysčiusių ES šalių žemė gana brangi ir tai stabdo šio verslo plėtrą. V. Galvonas priminė, kad upėse, ežeruose, jūrose ir vandenynuose plaukiojančių žuvų sparčiai mažėja, tad atsirado būtinybė užsiauginti jų patiems. Auginti žuvis atviruose telkiniuose sudėtinga dėl infekcijų pavojaus, todėl perspektyviausias būdas - veisti jas uždaruose įmonių baseinuose. Esą uždarose erdvėse auginamos žuvys neteršia aplinkos ir neskleidžia kvapo, o naudos tikrai duoda.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
GIMTASIS KRAŠTAS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"