TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
GIMTASIS KRAŠTAS

Palangą apėmė grundalų manija

Masinį grundalų gaudymą galima vadinti teigiamu veiksniu.  Deniso Nikitenkos (LŽ) nuotrauka

Didžiausiame šalyje kurorte pastarosiomis dienomis visi keliai veda į Jūros tiltą, kuris virto tikra žvejų Meka. 

Žmonės iš atokiausių Lietuvos kampelių plūsta gaudyti pašėlusiai kimbančių, ypatingai atrodančių žuvų: grundalų.

Jūrų rupūžiokais, byčiokais ir dar kitaip vadinami Baltijos pabaisiukai meškeres merkti privertė ir vyrus, ir moteris, ir vaikus, ir senolius. Visi, kas netingi, traukia grundalus.

Portalo lzinios.lt kalbintas uteniškis Laimis nuo 11 ryto iki 15 val. sugebėjo pagauti mažiausiai 60 grundalų, o kibimo tempai – neįtikėtini: žuvys traukiamos kas keliasdešimt sekundžių.

„Neparduodu. Parnešiu atostogaujantiems artimiesiems“, – šyptelėjo uteniškis ir čia pat ištraukė juodą grundalą paaiškindamas, kad tokie yra patinai.

Išties nusipirkti egzotiškai atrodančių šviežių žuvėkų ant Jūros tilto beveik neįmanoma, tačiau apsukresni palangiškiai juos pardavinėja rūkytus. Vienas grundalas – 1 euras.

„Patys paragaukite. Matote, jokios chemijos, šviežiai išrūkyta, naudojame tik druską ir pipirus“, – viliojo pardavėjas ant tilto. Išties grundalų mėsa primena ešerį ir menkę, ir tikrai yra gardi.

„Jei nerūkome, namie išsikepame, kaip stintas: su visomis galvomis. Labai skanu. Atrodo ta žuvelė ne itin išvaizdžiai, tačiau kimba gausiai ir yra labai gardi“, – traukdamas eilinį grundalą pasakojo uteniškis.

Beje, Klaipėdos rūkyklose Šiauriniame rage grundalų niekas nepardavinėja. Esą tai – menkavertė žuvis. Todėl kol kas jūrų rupūžiokais vadinamų rūkytų žuvų galima įsigyti tik ant Jūros tilto Palangoje.

Įdomu ir tai, kokie masalai naudojami grundalams gaudyti. Perėjus Jūros tiltą teko išvysti ištisą paletę masalų. Ir ne bet kokių: grundalai gaudomi naudojant krevetes, šviežius vištų skrandukus, širdeles, net „Džiugo“ ir rūkytą sūrį. Gal dėl to viena žuvelė kainuoja visą eurą...

„Man – per brangu. Nusipirkau keletą iš smalsumo, nes nesu ragavęs tų grundalų. Skanūs. Bet 1 euras už sprindžio dydžio žuvėką... Su draugais juokavome, kad čia kaip koks jūros kalafijoras“, – lzinios.lt įspūdžiais dalijosi vilnietis.

Žūklautojai ant Jūros tilto Palangoje gaudo juodažiotį grundalą (lot. Neogobius melanostomus), kuris yra invazinė rūšis. Lietuvos vandenyse juodažiotis grundalas pirmą kartą pastebėtas 2002 metais, jis greitai išplito ne tik Baltijos jūros pakrantėje, bet ir Kuršių mariose. Kaip būdinga invazinėms rūšims naujose teritorijose, pastaraisiais metais įvyko juodažiočio grundalo gausumo „sprogimas“.

Aplinkosaugininkų teigimu, ši rūšis yra žalinga Baltijos jūros ekosistemai (ėda menkių, kitų žuvų ikrus), todėl masinį grundalų gaudymą galima vadinti tik teigiamu veiksniu. Beje, juos gaudo kormoranai.

„Pastebėjau, kad tuo pačiu metų laiku prieš penketą metų nuo Jūros tilto gaudėme plekšnes. Dabar – nė vienos. Keista. Gal čia tų grundalų įtaka“, – lzinios.lt sakė ištikimas žūklautojas palangiškis.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
GIMTASIS KRAŠTAS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"