TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
GIMTASIS KRAŠTAS

"Tarp miesto ir kaimo" - per televiziją

2006 07 27 0:00
Šakočių kepimo technologijas įvaldę "Romnesos" darbuotojai rengia net parodomąsias programas.

Ateinančio sekmadienio popietę BTV eteryje - kaip šiauliečiai gamina salyklą, o mažeikiškiai traukia dumblą iš ežerų. Apie dygsniavimo verslą ir šakočių kepėjus iš Ignalinos.

Trąšos iš ežero dugno

Lietuvoje yra trys šimtai ežerų, kurių dugne galima aptikti sapropelio. Tai supuvęs purvas, arba dumblas, naudojamas kosmetikoje, žemės ūkyje. Netoli Mažeikių tyvuliuojančiame Medželenkės ežere - apie 300 tūkst. tonų sapropelio. Trąšų verslą pradėjęs žemaitis sako, kad visą purvą iš dugno jis ištrauks per 25 metus. O kol kas verslininkas ieško potencialių pirkėjų užsienyje.

Salyklo gamyba

Beveik kiekvienas Lietuvos vyras turi alaus degustatoriaus talentą ir gali nesunkiai įvardyti sudedamąsias šio gėrimo dalis. Vanduo, apyniai ir salyklas. Iš kur vanduo - ir taip aišku, apynys - irgi žinomas augalas. Tačiau kaip gaminamas salyklas, galėtų pasakyti ne kiekvienas.

Šiandien grūdų komercijos ir logistikos bendrovei "Šiaurės vilkas" priklausanti "Maltosa" pagamina maždaug po 70 tonų salyklo per dieną. Per metus - daugiau nei 20 tūkst. tonų. Ketvirtadalis produkcijos keliauja latvių ir estų aludariams. Dešimtis tonų salyklo pagamina trys žmonės.

Dygsniuotojai iš Šakių

Lukšiuose (Šakių r.) įsikūrusi bendrovė "Gahlert tekstilė" teikia dygsniavimo paslaugas. Per mėnesį fabrike sudygsniuojama 60 tūkst. metrų audinio. Poreikis būtų kur kas didesnis, tačiau didinti pajėgumo įmonė neskuba. Susidūrė su rimta problema - darbuotojų stygiumi. Jeigu prieš dešimt metų kaimuose buvo sunku gauti darbo, dabar provincijoje sunku rasti darbuotojų.

Šakočių kepėjų atrakcija

Šalia Ignalinos įsikūrusi įmonė "Romnesa" - didžiausia Lietuvoje, kepanti proginį pyragą - šakotį. Per dešimtmetį pelnytas lyderės vardas, kokybės garantas, toliau puoselėjamos tradicijos. Šakočių kepimo technologijas įvaldę įmonės darbuotojai rengia net parodomąsias programas.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
GIMTASIS KRAŠTAS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"