TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
GIMTASIS KRAŠTAS

"Tarp miesto ir kaimo" - per televiziją

2007 04 05 0:00

Ateinantį sekmadienį BTV eteryje - apie velykinių pyragų kepyklą, gyvą aukštaitišką alų, žuvies perdirbėjus iš Tauragės bei dujų įrangos gamintojus iš Mažeikių

Dujų įranga

Ladų, volgų ir kitokių markių automobilių gamintojai Rusijoje - nuolatiniai netoli Mažeikių įsikūrusios įmonės "Aivinela" užsakovai. Žemaitijos bendrovė rusiškiems automobiliams gamina dujų įrangą. Per metus pagaminama ir išsiunčiama apie 200 tūkst. įvairių dujų įrangos komplektų. Daug metų su Rytų Europos rinka bendradarbiavusi "Aivinela" kelią skinasi ir į Vakarų Europos rinkas, tačiau prieš tai į įmonės modernizavimą teko investuoti milijonus litų.

Žuvies perdirbimas

Viena didžiausių Tauragės įmonių "Lignesa" - išsirutuliojo iš smulkiojo šeimos verslo. Nuo įkūrimo pradžios pagrindinė jos veikla - žuvų ir žuvų produktų paruošimas, perdirbimas ir konservavimas. Prieš penkerius metus, kai buvo pradėta taikyti griežtus ES reikalavimus, žuvininkystės pramonėje įvyko lūžis - daug mažų įmonių žlugo, o kurios liko - privalėjo plėstis ir modernizuoti gamybą. Tokios, iš pirmo žvilgsnio nepavydėtinos sąlygos lėmė sparčią "Lignesos" plėtrą - nuo mažos įmonėlės iki didžiausio fabriko Tauragėje. Beveik visą žaliavą tenka įsivežti iš kitų kraštų - Norvegijos, Švedijos, Islandijos, Argentinos, Kanados, Škotijos. Lietuvos upės ir ežerai - tiek žuvų neišaugina.

Gyvas alus

Gyvą aukštaitišką alų pagaminti sugeba ne tik vyrai, bet ir moterys. Aldona Budrienė - tikra šios srities specialistė. Ji tikina, kad skanaus alaus paslaptis - ne jo sudėtis. Darant alų reikia žinoti daugiau subtilybių, kurias iš kartos į kartą perduoda tikri aludariai. Tokias neįkainojamas žinias iš tėvų paveldėjusi aukštaitė jau daugiau kaip 10 metų kartu su sūnum daro gerą alų, kurį vertina ne tik paprasti mėgėjai, bet ir profesionalūs žinovai.

Velykiniai pyragai

Ant velykinio stalo puikuojasi ne tik margučiai, bet ir velykiniai pyragai. Tokiu vadinamas ir morkų pyragas. Šio gardumyno kvapas prieš kiekvienas Velykas pasklinda "Sedujos" kepykloje. Velykinį morkų pyragą įmonės savininkė Lolita Vaitulevičienė pradėjo kepti prieš ketverius metus. Verslininkė sako, kad kepinį lietuviai pamėgo ne iškart - saldus pyragas su morkomis atrodė ne koks derinys, tačiau prieš kiekvienas Velykas šio ypatingo skanėsto nuperkama vis daugiau. Tortus ir kitus gardumynus "Seduja" kepa jau daugiau kaip 10 metų. Per metus bendrovė parduoda apie 200 tonų produkcijos. Per Velykas kauniečiai planuoja parduoti apie 6 tūkst. tortų.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
GIMTASIS KRAŠTAS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"