Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISŠEIMA IR SVEIKATATRASA
ŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITZAPAD-2017
GIMTASIS KRAŠTAS

Turistus vilios kulinarijos žemėlapiu

 
2017 03 29 14:51

Prasidedant vasaros sezonui Lietuvos kurortai sugalvoja vis naujų būdų, kaip pritraukti turistų. Birštonas pristatys tiek virtualų, tiek atspausdintą „Kulinarinį žemėlapį“. Jame bus sužymėtos ne tik visos vietovėje esančios maitinimo įstaigos, bet ir išskirti unikaliausi patiekalai, atspindintys kurortą. Panašų žemėlapį turi ir Vilnius.

Pasak Birštono savivaldybės mero patarėjos Rimantės Kurkauskaitės, dokumentas jau beveik paruoštas spaudai. Jame kol kas trūko tik kelių detalių.

„Laukėme, kol paaiškės pirmojo kulinarijos konkurso rezultatai, nes norima jame „pasižymėjusius“ patiekalus taip pat pažymėti žemėlapyje“, – tvirtino pašnekovė.

Neįprastose virtuvės meistrų grumtynėse „Kulinarinis Birštono žemėlapis“ dėl geriausio, originaliausio ir įsimintino patiekalo titulo varžėsi 8 maitinimo įstaigos. Konkurso metu paaiškėjo valgiai, dėl kurių, pasak ekspertų, verta vykti į Birštoną.

Žemėlapyje pažymėsime ir tas vietas, kur ruošiamas vegetariškas ar be gliuteno maistas, kur daugiausiai dėmesio sulauks vaikai bei kur reikėtų ieškoti netikėtų virtuvės meistrų šedevrų.

Virtuvės žinovų ir komisijos teigimu, užkandžio, karšto patiekalo ir deserto kategorijose lygių neturėjo „Vytautas Mineral Spa“ virtuvės komanda, vadovaujama Dariaus Dabrovolsko. Estetiškiausio užkandžio titulas atiteko „Kurhauzo“ restorano paruoštam skanėstui, o netikėčiausias sudedamąsias dalis, ruošdami desertą, panaudojo „Royal Spa Residence“ meistrai.

„Žemėlapyje pažymėsime ir tas vietas, kur ruošiamas vegetariškas ar be gliuteno maistas, kur daugiausiai dėmesio sulauks vaikai bei kur reikėtų ieškoti netikėtų virtuvės meistrų šedevrų“, – teigė R. Kurkauskaitė.

Anot jos, kurdami patiekalus Birštono maitintojai naudoja ir tas sudedamąsias dalis, kurios vietovei yra būdingos – žuvis, miško gėrybes, mineralinį. Pastarasis neretai tampa netgi ir saldžiųjų patiekalų ingredientu.

R. Kurkauskaitės teigimu, žemėlapio tikslas nėra tiesiog nurodyti maitinimo įstaigas ir jų adresus, bet taip pat pažymėti išskirtinumus, dėl kurių į ją verta užsukti.

Vilnius irgi turi

Internete galima rasti „Virtuvės mitų griovėjų“ paruoštą Vilniaus kulinarinį žemėlapį „Skanus Vilnius“. Jame minima, kur galima paragauti autentiško įvairių kraštų maisto, geriausių ledų, deserto, sriubų ar užkandžių.

Kartu su Vilniaus miesto savivaldybe parengtas kulinarinis gidas miesto svečiams ir patiems vilniečiams padės atrasti vis naujus – ir pačius gardžiausius – miesto siūlomus nuotykius. „Skanus Vilnius“ rekomenduoja įdomiausius miesto restoranus, kavines bei barus, sugrupuotus pagal dienos laiką, valgio arba virtuvės tipą, be to, pateikia ir ypač platų sąrašą ypatingųjų restoranų pasiūlymų, kuriuos būtina paragauti, tyrinėjant kulinarines Vilniaus galimybes. Žemėlapius galima rasti Turizmo informacijos centruose, minimuose restoranuose bei viešbučiuose.

Druskininkų turizmo informacijos centro direktorius Rimantas Palionis tvirtino, jog kasmet išleidžiamas kurorte teikiamų paslaugų katalogas, kuriame minimos ir maitinimo įstaigos.

„Koncentruojamės labiau į bendrinę informaciją. Keli specializuoti leidiniai apie maistą buvo išleisti dalyvaujant įvairiuose projektuose. Bet to reguliariai nedarome“, – tvirtino pašnekovas.

Specialaus kulinarinio žemėlapio neturi ir pajūrys. Vien kurortų sostinėje yra 101 maitinimo įstaiga, išvardinta Palangos turizmo informacijos centro (TIC) tinklapyje.

„Informaciją nuolat atnaujiname. Pateikiame įstaigos pavadinimą, darbo laiką, adresą, internetinį tinklapį. Tačiau jokių išskirtinių apibūdinimų“, – sakė Palangos TIC specialistė Viktorija Danieliūtė.

Dar vienas kriterijus – „puodelis“

Besirenkantieji vietą, kur norėtų pavalgyti, pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiosios specialistės-valstybinės maisto produktų inspektorės Vitos Šturmienės, turėtų atkreipti ir į tai, kiek ji turi „puodelių“. Šiais simboliais vertinama įstaigos higienos būklė.

Ar viešojo maitinimo įmonės atitinka ir kaip higienos reikalavimus, „puodeliais“ pradėta vertinti 2013-ųjų metų liepos mėnesį.

„Tai – nauda vartotojui, nes „nematomas“ virtuvės vaizdas pateiktas suteikiant balą, tampa galimybė pasirinkti kavinę, restoraną pagal geriausius vertinimo sistemos balus. Nauda verslui, nes įvertinimas gerais balais – papildoma reklama, sąžiningo verslo skatinimas, didesnis vartotojų pasitikėjimas“, – teigė V. Šturmienė.

Vertinimo procedūra pagal patvirtintus klausimynus atliekama planinių patikrinimų metu. Viešojo maitinimo įmonės patikrinimo klausimyną galima rasti adresu: http://vmvt.lt/maisto-sauga/kontrole/patikrinimu-klausimynai

Kiekvienas klausimas įvertintas taškų skaičiumi.

2016 metais nustatyta tvarka buvo įvertintos 1434 viešojo maitinimo įmonės. Aukščiausiais – 4 ir 5 balais įvertintos 70 proc., 3 balais – 25 proc., 1 ir 2 balais – 5 proc. kavinių, užkandinių ir restoranų.

Palyginus su 2015 metų duomenimis, pasak specialistės, matoma, kad 2 proc. padaugėjo didžiausiais balais įvertintų viešojo maitinimo įstaigų, nepasikeitė vidutiniškai įvertintų ir 2 proc. sumažėjo žemiausiais balais įvertintų viešojo maitinimo įmonių dalis.

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
GIMTASIS KRAŠTAS
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasĮdomybėsKontaktai
IstorijaJurgos virtuvėKomentaraiKonkursaiReklaminiai priedai
KultūraLietuvaMokslas ir ITPasaulisPrenumerata
SportasŠeima ir sveikataTrasaZapad-2017Karjera
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"