Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISŠEIMA IR SVEIKATATRASA
ŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITROŽIŲ KARAIMULTIMEDIJA
GIMTASIS KRAŠTAS

Užgavėnių šventėje Rumšiškėse – dešimtys tūkstančių blynų ir noras greičiau sulaukti pavasario

 
Kristinos Kučinskaitės nuotraukos

Liaudies išmintis byloja – Užgavėnių dieną reikia pavalgyti bent trylika kartų, o didžioji gardėsių dalis turi būti blynai. Tie, kas to nesuspėjo padaryti šeštadienį, kuomet tradicinė žiemos išvarymo šventė švęsta Kaišiadorių rajone,  Rumšiškėse esančiame Lietuvos liaudies buities muziejuje, atsigriebti dar galės antradienį, vasario 17 – ąją – tai šįmet tikroji pavasario šauklių diena. 

Nuo vidurdienio iš visos Lietuvos sugužanti minia nepraleidžia progos pasisukti rateliuose, pasigalinėti žaidimuose, išmokti ar prisiminti liaudiškas dainas, paskanauti ant laužo liepnos kepamų blynų, išrinkti gražiausią šventės kaukę.

Įprastai Užgavėnės baigiasi Lašininio ir Kanapinio dvikova bei Morės, kaip blogio simbolio, deginimu.

„Nuo šiol pamirškite dešras ir lašinius, o mėgaukitės daržovėmis ir tyru vandeniu“, - su šypsenomis belaukiantiesiems pavasario patarė Morės deginimui vadovavusi čigonė.

Sakoma, kad jei per Užgavėnes gerai pavalgysi, per visus metus būsi sotus, riebus ir stiprus. Tradiciniai valgiai:šiupinys, kopūstai, vėdarai, blynai (miltiniai ir bulviniai), dešros, pyragaičiai, kunkis.

Mėsos pasiruošiama daug, bet tiek, kad visa ji Užgavėnių dieną (kol sumigs visi Užgavėnių kaukininkai) būtų suvalgyta, nes jei liks, suges – po Užgavėnių prasideda Pelenų diena (Pelenija), o su ja ir gavėnia, kai mėsos jokiu būdu valgyti negalima.

Pagal liaudies mąstyseną, Užgavėnės – tai slenkstis tarp nueinančios žiemos ir ateinančio pavasario. Savo pobūdžiu Užgavėnės yra tarsi karnavalas – tai liaudies šventė nesusijusi su jokiomis bažnytinėmis apeigomis. Šventė yra pagoniška, tačiau vėliau glaudžiai susieta su krikščionybe.

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
GIMTASIS KRAŠTAS
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasĮdomybėsKontaktai
IstorijaJurgos virtuvėKomentaraiKonkursaiReklaminiai priedai
KultūraLietuvaMokslas ir ITPasaulisPrenumerata
Rožių karaiSportasŠeima ir sveikataTrasaKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"